Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler panou solar ACM

dacianu11

Postări Recomandate

Buna ziua! Nu am am gasit un subiect asemanator asa ca am deschis un subiect nou.Am in constructie un pamnou solar pentru apa calda menajera (ACM), ma puteti ajuta va rog cu o schema pentru un controler care sa imi comande pompa de recirculare comparand temperatura din panou cu cea din boiler? Adica pompa sa functioneze doar atunci cand temperatura din panou e mai mare decat cea din boiler, cand cele 2 temperaturi sunt egale sa se opreasca pompa. Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacianu11

42

• grifonul_alb

4

Este o schema intr-o carte de electronica de la Teora. Aceasta are si histerezis: dT si dt . Eu am facut acest montaj si functioneaza bine. In ultimul timp ma incanta ideea de a face ceva pe microcontrolere - PIC18F4550 - Termocontroler cu 4 senzori si 3 -4 pompe.Nu stiu pe unde am mai scris despre ea, dar daca nu gasesti acea schema, o sa o caut eu maine seara.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

S-ar putea face simplu,cu un comparator cu histerezis si doi termistori identici.Un LM358 de exemplu,pe intrarea inversoare a unui operational un divizor format din termistor spre plus,o rezistenta spre masa;pe intrarea neinversoare aceleasi componente.Iesirea printr-un tranzistor comanda un releu sau triac.

Link spre comentariu

S-ar putea face simplu,cu un comparator cu histerezis si doi termistori identici.Un LM358 de exemplu,pe intrarea inversoare a unui operational un divizor format din termistor spre plus,o rezistenta spre masa;pe intrarea neinversoare aceleasi componente.Iesirea printr-un tranzistor comanda un releu sau triac.

Cred ca am uitat sa specific de la inceput ca sunt incepator in electronica, adica am facat ceva scheme, dar sa concep singur o schema nu ma descurc. Poti te rog sa postezi o astfel de schema? Sau eventual sa faci una din creion, daca nu cer prea mult si nu e deranj mare. Mersi mult!
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cam asta ar fi schema...Cand temperatura masurata de R1 va fi mai mica decat cea masurata de R2,releul va fi decuplat.Daca prima temperatura o egaleaza sau depaseste pe a doua,releul va fi cuplat.Din 10K se regleaza diferenta de temperatura la care va cupla releul,din 1M se regleaza histerezisul,ca releul sa fie comandat ferm,sa nu oscileze la cuplare.Poti folosi orice valoare a termistorilor,in gama 10K-100K.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

I-am prevazut in ideea unor fire lungi,de la termistori la montaj,ce ar putea capta eventuale semnale parazite;posibil sa functioneze si fara ei.Valorile nu sunt critice,poti tatona 0,1-1 micro.Daca nu gasesti termistori,se pot inlocui cu simple diode,gen 1N4148,caz in care trebuie stabilizata tensiunea de alimentare a divizoarelor rezistive,cu un tl431.

Link spre comentariu

La termistori ce recomandati?In cazul in care nu gasesc termistori, da, o sa merg pe in4148. Daca folosesc in4148 o dioda trebuie sa o pun la boiler iar una la panoul solar ca si in cazul in care as folosi termistori? (sper ca nu am zis o prostie?Am refacut chema

post-65904-139829537313_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

La termistori ce recomandati?In cazul in care nu gasesc termistori, da, o sa merg pe in4148. Daca folosesc in4148 o dioda trebuie sa o pun la boiler iar una la panoul solar ca si in cazul in care as folosi termistori? (sper ca nu am zis o prostie?Am refacut chema

Poti folosi orice termistori gasesti,dar sa fie identici,in plaja 10K-100K,de exemplu.Da,diodele vor fi montate in locul termistorilor,polarizate direct;caderea de tensiune pe o dioda cu siliciu,scade liniar cu cca 2,2mV pentru o crestere a temperaturii cu un grad Celsius,daca curentul de polarizare e constant.De exemplu daca la 100 grdC,masori 568mV,la zero grdC,tensiunea va fi mai mare cu 220mV. Exista termometre ce folosesc acest principiu....Daca nu gasesti termistori,revin cu schema pt diode.
Link spre comentariu

Daca nu gasesti termistori,revin cu schema pt diode.

Va rog frumos sa modificati schema pentru diode. Termistori am ceva dar nu am 2 identici iar daca fac comanda pana ajung.....
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Poti incerca cu diode,fara stabilizarea tensiunii.Pentru asta trebuiesc selectate doua diode identice,in sensul ca la aceeasi temperatura,sa aibe aceeasi cadere de tensiune.Inseriaza pana la 10 bucati,daca ai atatea,apoi inseriaza cu un rezistor de cativa kiloohmi,alimenteaza totul la o sursa stabilizata de cca 12V.Dupa ce le lasi cateva minute,sa ajunga la aceeasi temperatura,masori caderea de tensiune pe fiecare dioda si faci un tabel.Dintre toate opresti doua bucati care sa aibe pe cat posibil aceeasi tensiune.Inlocuiesti termistorii din schema cu diodele,catozii la masa.Rezistentele de 50K,le pui de 4,7K iar semireglabilul de max 1K. Daca selectezi rezistentele de 4,7K cu ohmetrul,sa gasesti doua de aceeasi valoare,poti renunta la semireglabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări