Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"Voltage Source Amplifiers" vs "Current Source Amplifiers"


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu, din pacate nu stiu nici principiul de functionare al fiecarui tip. As fi foarte recunascator, daca mi-ar explica cineva cele 2 principii de functionare. Later edit:Am citit cateva articole de pe net in limba engleza si se tot mentiona acolo depre aceste 2 tipuri de amplificatoare, dar in acele articole nu s-a explicat si principiul lor de functionare. Am cautat si pe google dar nu prea am gasit informatii teoretice despre principiul lor de funcionare. Mentionez ca am cunostinte de baza in electronica si deci cred ca as putea intelege principiul lor de functionare.

Link spre comentariu

Nu sunt sigur daca e corect. Incerc o explicatie pe baza aplicarii formulei rezistentei electrice: R=U/I.In cazul sursei ideale de tensiune, tensiunea ramanand constanta, iar curentul variind, rezulta ca variaza si rezistenta interna a sursei.In cazul sursei ideale de curent, curentul ramanand constant, iar tensiunea variind, rezulta ca variaza si rezistenta interna a sursei.

Link spre comentariu

mai degraba conteaza ce se intampla cu sarcina.Ce se intampla in amplificator nu prea conteaza.Cu unul dintre amplifuri difuzorul va primi tensiune constanta, in altul curent constant.Ce crezi ca se intampla cand legi la un amplif o boxa cu impedanta ce variaza mult cu frecventa?Explica si te prinzi singur. :)

Link spre comentariu

mai degraba conteaza ce se intampla cu sarcina.Ce se intampla in amplificator nu prea conteaza.Cu unul dintre amplifuri difuzorul va primi tensiune constanta, in altul curent constant.Ce crezi ca se intampla cand legi la un amplif o boxa cu impedanta ce variaza mult cu frecventa?Explica si te prinzi singur. :)

Pai daca intr-un caz difuzorul va primi tensiune constanta, dar impedanta acestuia variaza in functie de frecventa, insemna ca variaza curentul ce trece prin difuzor si implicit variaza si puterea debitata pe difuzor. Conform formulelor puterii electrice si rezistentei electrice. P=IxIxR , P=UxU/R , R=U/IIar in celalalt caz daca difuzorul va primi curent constant, dar impedanta acestuia variaza in functie de frecventa, inseamna ca variaza tensiunea si implicit variaza si puterea debitata pe difuzor.
Link spre comentariu

Nu sunt sigur daca e corect. Incerc o explicatie pe baza aplicarii formulei rezistentei electrice: R=U/I.

Formula este corecta in curent continuu. In curent alternativ ne intereseaza variatia tensiunii pe variatia curentului. Deci R_dinamica = delta_U/delta_I cam cat ar face in fiecare caz?
Link spre comentariu

R_dinamica = delta_U/delta_I cam cat ar face in fiecare caz?

in cazul unei surse de curent constant R_dinamica = delta_U / zero = infinitin cazul unei surse de tensiune constanta R_dinamica = zero / delta_I = zeroasta daca imi mai aduc bine aminte de matematica :rade:Iar in audio se poate spune: Voltage Source Amplifiers odata cu cresterea rezistentei de sarcina sau impedantei puterea scade iar pentru Current Source Amplifier odata cu cresterea rezistentei de sarcina puterea creste.
Link spre comentariu

Corect!

Si acum finala pe aparate. Am preluat modelul echivalent al unui difuzor de pe saitul westhost http://sound.westhost.com/tsp.htm si l-am excitat cu o sursa ideala de tensiune respectiv de curent. Circuitului echivalent i-a fost aplicat un impuls treapta de tensiune in asa fel incat la terminarea regimului tranzitoriu, curentul sa fie de 1A. Unui circuit similar i-am aplicat un salt treapta de curent de exact 1A. Timpul de crestere 0-100% a fost in ambele cazuri de 10us. Tensiunile si curentii in cele doua cazuri sunt in poza. Diferentele se observa cu ochiul liber.

 

Ce inseamna asta pentru ureche nu am nici cea mai vaga idee si cred ca e destul de subiectiv daca place sau nu. Ideea a fost sa se vada diferentele masurabile.

 

http://www.elforum.info/download/file.php?id=32731

post-879-139829537192_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări