Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio cu 2n3055-problema


Postări Recomandate

Buna ziua!Am dorit realizarea unui amplificator audio simplu,cu o putere de iesire decenta.Tranzistori finali,evident, 2n3055. Schema abordata a fost una realizata de mine, din combinatia mai multor scheme intalnite de-a lungul timpului,fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.Schema a fost desenata cu mana si am pus aici o poza. Daca nu se intelege,o sa o desenez intr-un soft specializat,dar poate ne descurcam asa totusi.Dupa realizare insa a aparut o problema,careia nu-i gasesc neam rezolvare..In prima faza am observat ca unul dintre tranzistorii finali ( T8 ) se incalzeste mai repede si mai mult,chiar si fara semnal. Tensiunea baza-emitor a tranzistorilor finali am reglat-o la 0,5V din semireglabilul pentru curentul de repaus.Am masurat apoi tensiunile din bazele celor doi prefinali T5 si T6 fata de masa si a rezultat ca si in poza,ca in cazul lui T5 este de -1,5V si in cazul lui T6 este de -3,5V , ambele negative. Din cate stiu, aceste tensiuni ar trebui sa fie simetrice, in baza lui T5 sa avem +1V si in baza lui T6 sa avem -1V,insa nu am reusit pana acum sa centrez aceasta tensiune,toate incercarile de modificare a schemei esuand. Astept sfaturi din partea tuturor,orice parere este binevenita. Multumesc anticipat. Numai bine

post-40258-139829533384_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inlocuieste:R4 - 22KR5 - 680R Cu voltmetrul setat pe Vcc masori intre iesire si masa sa ai o tensiune cit mai apropiata de zero. Eventual poti inlocui R5 cu un ansamblu format dintr-o rezistenta si un semireglabil pentru un reglaj de precizie.T3 este bine sa aibe un mic radiator - cu un curent de colector de aproape 10 mA va lucra destul de cald.

Link spre comentariu

@titel90 in primul rand felicitari pentru calitatea desenului si rabdarea de a il face manual, eu unul n-as face asa ceva recunosc, nu cand am eagle :da Referitor la schema respectiva, cei aproximativ 600uA curent pentru diferential mi se par cam putin, nu uita ca cu jumatate din acest curent incarci capacitatea din VAS, acel C4 de 100p si cu un curent atat de mic incarcarea nu va fi suficient de rapida, viteza amplificatorului va fi afectata, in caz ca inca nu ai definitivat cablajul si esti doar in faza de teste unde se mai pot face modificari atunci as sugera un generator de curent constant la 2-3mA in locul R4, nu este vorba decat de 2 tranzistori mici si 2 rezistente, insa castigi in stabilitate la diferential pe care il faci imun la variatiile de tensiune, si conteaza mult chestia asta. R5 o redimensionezi in functie de curentul nou asigurat pentru diferential, pe ea avand nevoie de cei aproximativ 0,7V necesari deschiderii T3. T4 este totusi mai indicat sa fie BD139 pe care sa-l fixezi pe radiatorul finalilor, cat mai aproape de acestia. Este recomandabil sa ai macar 100-220p in paralel cu R1. C5 si C6 mi se par cam mari, mai degraba cate 47p si eventual inca unul la fel in paralel pe R7.La alimentare primul lucru pe care il verifici este curentul consumat in gol ( fara sarcina si fara semnal ) apoi deriva pe iesire, daca acestea sunt ok abea apoi te apuci de reglaje.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru sfaturi,apreciez maxim interventiile..Problema insa nu a fost cu amplificatorul. Tind sa cred ca si cu valorile initiale,fara nici o modificare, acesta ar fi functionat,macar decent,fara abateri mari de la ce trebuie sa fie teoretic.Personal nu detin un generator de semnal pentru teste si folosesc calculatorul pentru a genera semnalul audio necesar. Dupa multe incercari si par smuls am observat ca amplificatorul o ia razna numai cand cuplez intrarea de semnal.(aveam la iesire -2V curent continuu,pe cand cu intrarea in scurtcircuit aveam 0V la iesire). Am masurat VCC la iesirea placii de sunet a calculatorului.. si minune -8VCC.Curios fenomen,dar in fine,cu semnal ok la intrare,amplificatorul functioneaza bine,cu modificarile propuse de dom' remus. Este o schema buna,amplifica destul de mult (nu am folosit preamplificare) si nu are distorsiuni notabile.Nivel semnal intrare: 0.6VacNivel semnal iesire: 10VacImpedanta difuzor: 6RAlimentare: +/- 42VSa ne auzim cu bine.

Link spre comentariu

Ca 2N3055 are Vce de 60V este adevarat, astfel incat teoretic cei 42v de pe ramuri nu ii afecteaza, dar este la fel de adevarat si ca un bun proiect este printre altele acela care asigura ca toti tranzistorii sunt capabili sa suporte minim intreaga tensiune dintre ramuri, in situatia de fata se forteaza limitele 2N3055, dar cu o racire suficient de solida ar putea functiona ok, cat anume? asta n-ai de unde sa stii.

Link spre comentariu
Vizitator JosefThePlayer

Dupa multe incercari si par smuls am observat ca amplificatorul o ia razna numai cand cuplez intrarea de semnal.(aveam la iesire -2V curent continuu,pe cand cu intrarea in scurtcircuit aveam 0V la iesire). Am masurat VCC la iesirea placii de sunet a calculatorului.. si minune -8VCC.Curios fenomen,dar in fine,cu semnal ok la intrare,amplificatorul functioneaza bine,cu modificarile propuse de dom' remus.

Inverseaza c1 , sau mai bine pune un condensator nepolarizat, adica fara + si -.Nici eu nu as folosi 2n3055 la +-42 V , cand amplificatorul scoate putere maxima 2n3055ul suporta 84v minus ceva caderi de tensiune si s-ar putea sa se strapunga.
Link spre comentariu
Vizitator JosefThePlayer

Eu te cred , si eu am folosit la +-35V , dar Vce0=60V . Bravo lor , inseamna ca au facut tranzistori buni. Dar cei din ziua de azi sunt facuti mai economic...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări