Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

caut' Schema senzor lumina foarte sensibil.?

Vizitator dxdata

Postări Recomandate

Vizitator dxdata

salut,, peste tot unde am cautat o schema senzor de lumina am dat de scheme care releul ii actionat la o sursa foarte mare de lumina , si nu au nici-o sensibilitate nimic, aveti vre-o idee sau schema pentru un senzor de lumina foarte sensibil , in care un releu sa fie actionat la cea mai mica urma de lumina ? :91 multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gabitzu2006

4

• The Stressmaker

3

• validae

3

• cristian_draghiescu

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ceea ce doriti dv sa faceti nu veti gasi la senzorii crepusculari in schimb, in domeniul detectiei radiatiilor exemplele abunda. Aveti doua solutii, cu tub fotomultiplicator (ca la scintilatoare) si cu fotodioda sau fototranzistor. In functie de lungimea de unda care se doreste a fi detectata se alege una din aceste variante. De exemplu, un tub fotomultiplicator uzual nu este sensibil la culoarea rosie iar fotodiodele sunt cumva limitate la culoarea albastra.Incercati urmatoarea varianta. Intre baza unui tranzistor NPN si colectorul acestuia adaugati un fototranzistor. Asa creeati un fototranzistor destul de sensibil. Daca tranzistorul ramane amorsat scadeti curentul in baza cu o rezistenta conectata intre baza si emitor (se reduce curentul rezidual al fototranzistorului). Daca doriti o schema mai sensibila de atat indicati acest lucru pentru ca depinde de aplicatia pe care vreti sa o folositi.

Link spre comentariu

un releu sa fie actionat la cea mai mica urma de lumina

@ionionel :

Schema respectivă nu ajută la nimic dacă nu se cunoaşte tensiunea de anclanşare a releului

(corelată cu cea de alimentare) şi curentul necesar bobinei acestuia.

În plus, pentru înlocuirea LED-ului cu un releu schema mai trebuie completată cu clasica diodă de protecţie ("în antiparalel" pe bobina acestuia) şi mai mult ca sigur, recalculate valorile unor componente.

Pur şi simplu nu va funcţiona dacă schema va fi preluată aşa direct.

Nu înţeleg cum puteţi da soluţii la o problemă căreia practic nici nu-i cunoaştem datele.

Link spre comentariu

Am realizat si eu un releu crepuscular cu sensibilitate foarte mare, adica sa stinga lumina in zori inainte de rasaritul soarelui, pe lumina difuza, foarte slaba. Indiferent de traductorul utilizat, fotodioda, fototranzistor, fotorezistenta, o lentila de focalizare centrata fix pe jonctiune fotosensibila face minuni.O amplificare exagerata la nivel de senzor predispune la declansari false si necesita ecranare suplimentara. Nu cred totusi ca omul vrea sa detecteze lumina stelelor din alte galaxii.Incearca schema de mai jos. Fotorezistenta poate fi inlocuita cu fototranzistor sau fotodioda.

post-21106-139829533215_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator dxdata

The Stressmaker chiar asta am si incercat cu mult timp inainte sa postez, dar cu rezultate nu foarte bune ,, ii actionat releul mai tot timpul .

Il alimentez cu 10-12v. o sa incerc sa realizez schema de mai sus validae, o sa vad cum functioneaza , insa mai dureaza peste cateva saptamani pana fac rost de piesele de acolo :wetrwre ,, ms .

Link spre comentariu

Ce ati folosit ca senzor? La releu presupun ca ati folosit contactele normal inchise, pentru ca aceasta schema, doar cu un tranzistor si cu fototranzistor, aclanseaza releul la aparitia luminii. Daca se doreste aclansarea la disparitia luminii atunci mai trebuie un etaj intermediar cu un tranzistor pe post de inversor.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru inversarea logicii de functionare, (releul cade la aparitia luminii) e suficient sa inversezi pozitia fotodiodei sau fotorezistentei in locul semireglabilului de 25k.

Link spre comentariu

Cele mai sensibile dispozitive sunt fotomultiplicatoarele si fotodiodele in regim de avalansa (detecteaza cativa fotoni). Sunt greu de procurat si de folosit. Urmeaza fotorezistoarele. Au un spectru destul de larg si pot fi alimentate si in alternativ. Sensibilitatea lor este apropiata de cea a ochiului. Fotodiodele cu siliciu au sensibilitate mare in lumina rosie si in infrarosul apropiat. Sunt sensibile si la temperatura. Fototranzistoarele contin o fotodioda si un tranzistor. La lumina slaba tranzistorul are amplificare mica, iar la lumina puternica se satureaza. Se folosesc la iluminare medie in infrarosu. Chiar si LED-urile pot fi folosite ca detectoare, dar numai pentru culoarea pe care o dau cand sunt alimentate direct. Au o mare selectivitate spectrala, in special cele in infrarosu. In concluzie, pentru iluminare foarte slaba este recomandat fotorezistorul, ca in schema de mai sus sau cu o schema mai elaborata, diferentiala (doua fotorezistoare identice, unul in intuneric complet si altul luminat).

Link spre comentariu

Pentru o schema simpla este asa cum scrieti, varianta cu fotorezistor este cea mai recomandata. Pentru sensibilitate extrema, obtenabila cu componente uzuale, mai buna decat a fotorezistorului, se poate folosi o fotodioda in transconductanta. Site-ul modulatedlight.org ( (Eng): http://modulatedlight.org/Modulated_Lig ... ghtrx.html ) are un asemenea montaj pentru transmisie de voce cu ajutorul luminii la 200km distanta in conditii de intuneric cu o sensibilitate extrema pentru un BPW34. Nu retin exact unde am citit dar s-ar fi facut un calcul si ieseau cam 50 de fotoni pentru un semnal minim detectat.

Link spre comentariu

Definiti , macar ca exemplu , ce nivele de lumina va intereseaza sa detectati ... apoi cred ca cele mai versatile montaje sint cu fotorezistenta , eventual in punte " semiactiva " , una iluminata - senzorul propriu-zis , cealalta obturata , urmate de un comparator ( eventual , mai mult ca sigur cu histerezis ... ) , daca doriti transmiterea informatiei prin lumina modulata , se schimba datele problemei ... tipic elforum ... scrieti mai exact ce doriti ...

Link spre comentariu

Cred ca am ajuns sa ne dam pareri intre noi, cei care vrem sa-l ajutam, ca el nu a mai postat din 3 Decembrie.Ori a renuntat, ori a gasit solutia , dar noi tot continuam discutiile pe tema asta.La multi ani! :101

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Am realizat si eu un releu crepuscular cu sensibilitate foarte mare, adica sa stinga lumina in zori inainte de rasaritul soarelui, pe lumina difuza, foarte slaba. Indiferent de traductorul utilizat, fotodioda, fototranzistor, fotorezistenta, o lentila de focalizare centrata fix pe jonctiune fotosensibila face minuni.O amplificare exagerata la nivel de senzor predispune la declansari false si necesita ecranare suplimentara. Nu cred totusi ca omul vrea sa detecteze lumina stelelor din alte galaxii.Incearca schema de mai jos. Fotorezistenta poate fi inlocuita cu fototranzistor sau fotoIn

În primul rand, La multi ani! o intrebare totusi: schema prezentata de dvs are si histerezis? banuiesc ca acel rezistor de 1,5k dintre baza lui Q2 si colectorul lui Q1 este pentru asa ceva, dar intreb ca sa fiu sigur...am nevoie de ceva fiabil, adica sa nu-mi zbarnaie releul cand cupleaza/decupleaza. vreau sa folosesc un astfel de circuit pt iluminarea unei scari de bloc (doar parter). senzorul (eu voi folosi un fototranzistor, nu am niciun LDR) il voi scoate afara, sa vada lumina de afara....ca daca il plasez in interior...stiti ce se va intampla. sa nu uit, iluminarea se face cu niste module cu LED-uri, alimentate la 12V. acestea exista deja montate acolo, doar acest senzor crepuscular lipseste.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am realizat schema postata de validae si functioneaza de cateva zile, in scara blocului. in loc de LDR am pus un fototranzistor si inca un tranzistor, in configuratie Darlington (am incercat cu un simplu fototranzistor dar se pare ca nu era suficient de sensibil). colectoarele celor 2 tranzistoare (foto si un npn) se leaga spre plus, emitorul FT in baza npn-ului iar emitorul acestuia din urma la minus. logica functionarii se poate schimba si folosind contactele normal inchise sau normal deschise ale releului, dar atentie la risipa de energie, intrucat un releu actionat inseamna curent consumat in plus. succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări