Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

faza si nulul


Vizitator valiftw

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian C

    7

  • ratza

    5

  • gauss

    5

  • leoncris

    4

Top autori în acest subiect

Îți spun ceea ce știu eu, nu sunt de meserie, văd că alții te-au trimis la documente :)Diferența între cele două se referă la împământare - nulul este deja împământat de la distribuitorul de energie. Evident, atât prin firul de fază, cât și prin firul de nul, trece același curent, în ambele direcții, de 50 de ori pe secundă (50 Hz).Această împământare a nulului este făcută din mai multe motive. În relație cu al treilea fir (cel de împământare al prizei) și cu sistemul de siguranțe din panoul de siguranțe, asigură protecția utilizatorului atunci când unul din firele de alimentare ale unui dispozitiv cu carcasă de metal (de exemplu centrală termică, frigider, mașină de spălat, prăjitor de pâine etc) atinge accidental carcasa. Dacă firul care atinge este faza, atunci se produce un scurt circuit, și siguranța sare. Dacă firul care atinge este nulul, atunci între carcasa de metal și utilizator potențialul electric este 0, iar utilizatorul nu va fi afectat dacă pune mâna pe carcasă.Necesitatea ca nulul să fie împământat apare de la firele aeriene - acolo copacii pot atinge accidental, din cauza vântului, firele - ceea ce fi dus la dese scurtcircuitări și întreruperi ale distribuției de energie. Cel mai probabil, nulul este cablul dinspre copaci, dar nu știu sigur acest lucru. :)

Link spre comentariu

Nulul nu este impaminatare ci este nul de lucru; faptul ca are potential zero (sau cit mai apropiat) fata de pamint este cu totul altceva. Faza prezinta diferenta de potential atit fata de nul cit si fata de pamint, dar conectarea consumatorului se face intre faza si nulul de lucru. Nulul de protectie (impamintarea) se utilizeaza exclusiv pentru protectia la electrocutare prin conectarea carcaselor aparatelor la acest potential.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Un criteriu de imparti retelele electrice este si acela daca sunt cu nulul izolat sau nu.Vorbim de retelele cu nulul legat la pamant si trebuie sa avem in minte toata reteaua atunci cand se incearca sa se faca diferenta dintre nulul de lucru si cel de protectie. Deci nulul de lucru este conductorul retelei care la capatul dinspre sursa [transformatorul, care este trifazat atat pe primar (in triunghi) cat si pe secundar (in stea)] este legat la nulul stelei si are potentialul 0V fata de pamant si 220V fata de fiecare faza in parte.De fapt, corect, trebuie spus ca fiecare faza are potentialul de 220V fata de acest nul de lucru si se mai numeste tensiune de nul.Tot aici, unde se unesc cele 3 bobine ale trafului, legate in stea se leaga si nulul de protectie la pamant. Fizic, este un conductor care leaga o buna priza de pamant cu acest nul al stelei. Fiecare faza are potentialul de 380V fata de celelalte 2 si se mai numeste tensiune de faza. Deci un consumator poate fi alimentat, functie de cerinte, cu una din aceste 2 tensiuni, dar oricarui cosumator i se va lega carcasa metalica la nulul de protectie.Nulul de protectie este conductorul care se leaga de la o priza buna de pamant si pleaca spre toate partile metalice ale carcaselor masinilor electrice. In norme se spune clar ca rezistenta de prizei de pamant sau mai bine spus rezistenta dintre cele 2 nuluri nu trebuie sa fie mai mare de 4 ohmi, tocmai ca sistemele de protectie si siguranta sa poata lucra.Nulul de lucru e, fizic, un conductor de alimentare (ca si cel al fazei) iar cel de protectie, privit dinspre sursa, e..Pamantul!

Link spre comentariu

Mai trebuie precizat despre nul că ''apropiat de pămînt'' nu înseamnă zero, decît în cazul ideal al unor consumatori absolut egali pe cele 3 faze, orice consum mai mare pe una sau două faze duce la modificarea potenţialului nulului faţă de pămînt, uneori cu zeci de volţi.În popor se confundă cele două noţiuni, nul şi împămîntare.

Link spre comentariu

Asa este Zal, acel neutru (adhoc!) al stelei trafului nu va fi "0" fata de pamant daca nu sunt toate fazele incarcate la fel si asta se numeste deplasarea neutrului.Ar mai fi multe de spus (protectia de cuva, de ex.) dar nu vreau sa intru in amanunte.Cine doreste sa inteleaga aceste chestii poate ca-l ajuta urmatorul experiment: se iau 3 becuri de aceeasi putere (si tensiune!) si se leaga in stea. Se va masura fata de nul tensiunea din locul unde se unesc toate cele 3 becuri si se va constata ca e "0". Se va inlocui un bec cu o putere mai mare sau mai mica si se va reface masuratoarea. Va aparea acea deplasare a neutrului.

Link spre comentariu

Nu era mai simplu sa se zica ca, daca pui mana pe faza te da cu capul de pereti pe cand daca pui mana pe nul nu se intampla nimic? Asta e o explicatie babeasca.La fel si cu creionul de tensiune, daca e pe faza se aprinde deci, te da cu capul de pereti daca pui mana pe firul ala. Daca nu se aprinde ori e firul de nul, ori e un alt fir ori e creionul defect (inainte se verifica creionul pentru eliminarea acestei situatii).Explicatia e simpla. La electrica exista un aparat (transformator) care scoate 220V pe doua fire. Unul din fire e legat la pamant si astfel numai un fir "curenteaza". Omul este apropiat de pamant, sau legat la pamant, intr-un fel sau altul (sta cu picioarele pe pardoseala) asa ca tensiunea lui este zero la fel ca cea a pamantului. Daca pune mana pe faza, tinand cont ca intre fire sunt 220V si celalalt fir e legat la pamant, curentul trece spre pamant, prin om, ca sa se inchida circuitul si astfel omul se curenteaza. Daca omul are incaltaminte cu talpa groasa de cauciuc, curentul nu trece si omul nu se curenteaza. Materialele obisnuite nu sunt perfect izolante asa ca, atat timp cat exista o cale pentru curent ca sa treaca spre pamant, omul se va curenta.Pentru o explicatie stiintifica exista cartea de fizica. Eu am incercat o explicatie simpla pe care sa o inteleaga si un necunoscator intr-ale electricii.

Link spre comentariu

Miti , teoria'mi e clara mai ales ca e de pe vremea ... mea (35kV) :rade:

Da ' omu' cerea o explicatie simpla si pe intelesul lui , cu atat mai mult cu cat nu facea nici o referire clara la priza cu impamantare (nul de protectie), sau simpla.Sa'l bagi in conexiuni stea , triunghi ...

Intre timp vad ca a evoluat , cerand explicatii pentru ... tiristore.

Apropo , are cineva un manual de fizica , actual, de clasa a X a ?

Sunt curios cum este tratata problema in manualele scolare din moment ce sunt cerute explicatii ... suplimentare.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salutare2 intrebari:-de ce daca pe reteaua de 220v pun o dioda in serie cu ap masura imi da aproape 100v curent continuu ?-de ce nu curenteaza nulul? e legat la pamant? daca e legat la pamant nu ar trebui sa fie un scurt si o parte din energia de la furnizor sa se piarda? sau scurtul e mai mare cu cat nr de consumatori e mai mare? sau cum e?multumesc

Link spre comentariu

1.O dioda redreseaza o singura alternanta (pozitiva sau negativa , functie de polaritatea diodei in montaj , deci vei obtine fix jumatate din tensiunea de alimentare. 230:2 = 115V

http://pspice.referate.bubble.ro/aplica ... comandata/

2.Nulul de lucru este legat la pamant la furnizor,iar cel de protectie la consumator.

In orice circuit electric electronii circula doar pe faza (in alternativ) , iar cand circuitul este inchis printr'un consumator nu se numeste nicidecum scurt circuit.

Link spre comentariu

corect, nululare potential 0 si este legat la pamant (ori unde unde ai ocazia ....la fiecare stalp, la fiecare bloc, la fiecare colt, oriunde se poate) faptul ca distribuitorul nu permite folosirea acestuia ca impamantare e alt ceva, impamantarea e obligatia beneficiarului sa si-o asigure dar parametrii sant impusi de furnizor. Impedanta sau rezistenta impamantarii se masoara fata de nul considerat "ideal" . nu mai vorbiti aiureli cu "NUL" flotant ca nu exista in reteaua "domestica"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări