ahegyes Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Asa cum este scris si in titlu, boxele EPOS au trecut printr-o schimbare radicala, si anume, difuzoarele originale au fost schimbate cu difuzoare SB Acoustics. Imagini si mai multe detalii in link-ulde mai jos. http://www.diy-audio.ro/tuning-epos-esl3.html Un mic preview: Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Raspunsul la noua boxa: nu-i mai neliniar decat cel original, adica: Link spre comentariu
ahegyes Postat Noiembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Daca te uiti atent la cele 2 masuratori ai sa vezi ca masuratoarea la boxele originale are un gate-ing la 200hz, iar masuratoarea la boxele tunate are un gate-ing la 100hz. Din acest motiv par oarecum mai liniare originalele. Ca sa te lamuresc am sa postez o masuratoare a boxelor originale cu gate-ing la 100hz.Gate-ingul este zona hasurata de la 5hz la 100hz respectiv 200hz. Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Am vazut ca la un grafic se pleaca de la 200Hz si la celalat de la 100Hz dar cand am facut comparatia am plecat de la 300-400Hz in sus. Ultimul grafic fata de celalate doua nu este "smoothed" cu cu acelasi prag pentru ca se vede ca are multe galme. La 1KHz nu ai este acelasi SPL intre cele doua masuratori si asta nu este influentat de filtrul trece sus pus la 100Hz sau 200Hz. Poate ca ar fi trebuit sa fi pus "Raw response" ca sa se vada mai clar diferentele. Acum ca nu mai ai vechea boxa nu se mai poate face o masuratoare (doar sa faci la cele noi cu filtru trece sus la 200Hz) dar pe viitor eu zic ca este mai interesant un "Raw response". Oricum, inginereste, se fac masuratorile folosind aceeasi parametrii ca sa se poata compara A cu B, altfel degeaba sunt puse doua masuratori daca reperele nu sunt aceleasi. In locul tau, as pune pe site-ul tau doua masuratori cu aceeleasi repere (fie la 100Hz fie la 200Hz) ca sa poata oamenii sa isi faca o parere, asa e plin netul de comparatii "mere cu pere". (eventual fa si un film ca sa se vada cum s-a masurat si sa fie "proba" indubitabila. Ai vazut ca Leco asa face, tocmai pentru a preveni "rumorile".) Link spre comentariu
ahegyes Postat Noiembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Trebuie sa ma crezi pe cuvant ca masuratoarea 1 a boxei originale (cea de pe site) este identica cu masuratoarea 2 (cea pusa dupa comentarii) - singura diferenta fiind gate-ul. Smoothing-ul este acelasi 1\48db. Gate-ul elimina influenta camerei, si da, cu gate la 100hz influenta e pana pe la 1khz sau mai mult chiar(reflexii, etc).Este drept ca trebuia sa fac masuratorile in acelasi conditii, dar nimeni nu e perfect (am uitat) si la masuratoarea celor tunate m-am multumit cu un gate la 100hz - chiar daca asta dezavantajeaza boxa tunata. La cele originale am facut mai multe masuratori, cu gate la 20, 100 si 200. La cele tunate cred ca mai am o masuratoare cu gate foarte jos - dar nu sunt sigur. Daca esti foarte curios pot sa le pun pe toate aici, dar nu stiu ce relevanta ar avea.Eu nu sunt Leco si "I do it my way". Link spre comentariu
ahegyes Postat Noiembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Uite, ca sa-ti satisfac curiozitatea iti arat masuratoare boxei tunate cu gate la 10hz si - e drept - cu smooting de 1/3. Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 As fi mai curios de grafic fara smoothing dar nu zic ca asta nu-i de folos. Eu sunt pentru grafic care pleaca de la 10-20Hz!!! Totusi boxele le asculti in camera in care faci masuratorile (daca sunt boxele tale) sau in camera proprietarului daca te lasa sa masori la el, deci are relevanta si masuratoarea sub 200 sau 100Hz. Nu inteleg de ce lasi pe axa OX pana la 100KHz? In loc sa fie mai "cracanat graficul util" ca sa fie mai vizibil si mai usor de studiat, apare o bucata de cativa centimetrii care "compreseaza partea utila" si care nu foloseste la nimic. Link spre comentariu
ahegyes Postat Noiembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Crede-ma - pentru o masuratoare in-room, fara gateing, masuratoarea de mai sus e beton. Mai mult de atat boxele suna senzational - dupa parerea mea. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Frumos, dar dacă ai înlocui şi electroliticii de 8,2uF, care în nici un caz nu au 5% toleranţă, s-ar putea să răspundă mai bine boxele cele noi. Link spre comentariu
ahegyes Postat Noiembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Da, pai cond electrolitic de 8.2 e pe bas unde dupa cum se stie nu e asa critica treaba. As fi pus si acolo MKP dar nu aveam loc, cutia este foarte mica 5, max.6L. Se vede si in poaza clar ca MKP-ul de 8.2 de pe TW e mult mai voluminos si si pe acela a trebuit sa il las suspendat in aer ca sa se incapa. Apoi am masurat acei electrolitici si intradevar erau mai aproape de 10uF decat de 8.2uF. Am bagat aceasta valoarei in simulator si nu creaza probleme. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 În timp vor creşte pierderile în dielectric şi va începe să şunteze tot mai mult diful. Link spre comentariu
emola Postat Ianuarie 7, 2013 Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 Ce rol au R6 si C3 ? Link spre comentariu
ahegyes Postat Ianuarie 7, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 Ce rol au R6 si C3 ?E un fel de EQ care atenuaza breakup-ul mid-basului. Daca vrei detalii pot sa-ti dau un SPL cu si fara acest EQ. Link spre comentariu
emola Postat Ianuarie 7, 2013 Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 Daca vrei detalii pot sa-ti dau un SPL cu si fara acest EQ.... te rog !Am constatat valorile foarte mici ale condensatorilor in proiectele tale. Care sunt avantajele suntarii bobinei in raport cu clasicul lrc serie, in paralel cu difuzorul ? Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 7, 2013 Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 chestia aia nu este altceva decat un circuit rezonant lrc,altfel zis notch si e bine de evitat daca se poate si fara pt ca daca se forteaza sau greseste calculul valorilor pot aparea ripluri in raspuns (si daca lucreaza in sau aproape de banda utila a difuzorului ii poate altera si sunetul (timbrul) pe forumuri o sa gasesti ca ii zice si tank filter singurul avantaj e ca se foloseste bobina mare din low pass alaturi de un condesator mic si se scuteste astfel o bobina ,dar are dezavantajul ca tinde sa traga in jos impedanta la frecvente inalte(amplificatorul poate intra in oscilatie) .Din R se regleaza normal dampingul circuitului se vede si la ahegyes ce face exact electric http://www.diy-audio.ro/images/stories/ ... gCAD-V.png uite si aici undeva pe la jumatate cateva explicatii http://techtalk.parts-express.com/entry ... -some-tips Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum