Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie electrica de iluminat cu tuburi de descarcare


Vizitator

Postări Recomandate

Am o cantitate mare de tuburi de descarcare (cateva sute) (pot da si la altii). Toate sunt aproximativ cu aceiasi parametrii si functioneaza la tensiuni de peste 80 Volti, culoarea fiind de la alb-galbui-rozaliu, portocaliu si rosu. Unul singur alimentat la 220V necesita o rezistenta inseriata de aproximativ 600 Kohmi - 1 Mohm pt a nu se arde. Pt ca stau degeaba m-am gandit sa le pun la treaba si sa le folosesc pt iluminare sau in scop decorativ pt ca au si consumul redus.Nu am idee despre ce schema de legare a lor sa folosesc si ce montaj si nici cate as putea implica in acest proiect sa nu fie prea multe dar nici prea putine. Ma gandeam sa folosesc un soclu de bec economic la care sa montez un suport de pet in care sa fixel lampile si apoi acesta sa se fixeze chiar in lustra in dulie prin suportul de bec. As putea lega intre ele lampile cu liţă. Pare insa hazardat si cam greu de obtinut dar si riscant. Am un tub de descarcare f mic verde care functioneaza si la tensiuni sub 50 volti (24V) foarte slab insa.Tuburile sunt din genul celor preyente in intrerupatoare pt iluminare sau in intrerupatoarele de la prelungitoare dar si in "creioanele" electrice

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    2

  • djdansmart

    1

  • Ticu

    1

Dupa descriere sunt becuri indicatoare cu neon. Semnalizeaza prezenta tensiunii intr-un circuit.

http://en.wikipedia.org/wiki/Neon_lamp

Au nevoie de tensiuni de 100V sau mai mari, continue sau alternative. E necesara limitarea curentului undeva sub 1mA, cel mai simplu cu o rezistenta legata in serie.

In afara de indicarea prezentei tensiunii nu prea ai la ce sa le folosesti; poate in scopuri decorative. Eficacitatea luminoasa e slaba.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Nu se poate ilumina cu asa ceva, se folosesc doar ca indicatoare de functionare.Daca se creste curentul pentru lumina mai puternica, scade drastic durata de viata si se innegreste balonul de sticla.Puteti monta in fiecare intrerupator sau priza cate unul pentru efect si orientare, eventual mai multe alaturate intr-o lampa de veghe.Se gaseau inainte de '89 lampi de veghe cu doua asemenea tuburi.

Link spre comentariu

Si totusi 40 de asemenea lampi nu ar fi in stare sa faca lumina de veghe sau sporadic uneori pt consum mic si ornament?Daca stiti la ce se foloseau acele lampi cu ornament; electrozii erau in forma de floare si lampa se monta in soclu de dulie normala?Mai demult am vazut la un radio electonica ca avea un lampa frontala alba pt iluminare care avea un fitil care se marea sau micsora in functie de cat de bine era receptionat postul de radio. Stie cineva ce lampa era aceea?

Link spre comentariu

Acela era un tub electronic indicator de nivel sau ,,ochi magic" nu o simpla lampa cu neon.Se mai gasesc si acum, un exemplu e EM80.https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag ... Kp7MVxf02A

Acolo, in functie de tensiunea aplicata pe grila, un sector fluorescent era mai mult sau mai putin iluminat, astfel ajutand la acordarea pe posturile de radio.Unele se foloseau ca indicator de nul, astfel, acordul maxim se realiza la micsorarea sectorului luminos la minimul posibil.M-am jucat in timpul scolii cu o lampa EM80, o experienta interesanta.

Referitor la lampile cu neon in forma de floare, se foloseau ca lampi de veghe pe timp de noapte.

Nu dau cine stie ce lumina, poate grupandu-le mai multe, fiecare cu rezistenta ei de limitare, ar putea lumina cat de cat, dar ca randament nu se pot apropia de ledurile albe de mare eficienta.Un singur led X-RE ofera mai multa lumina decat 50 de becuri cu neon miniatura, mai ales ca e alba si nu rosie-portocalie. Vedeti ca sunt mai multe aplicatii distractive cu lampi cu neon, se pot face sa palpaie, se pot monta in paralel pe mufele TV ca protectii la supratensiuni atmosferice, etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări