Vizitator brainiac Postat Noiembrie 27, 2012 Partajează Postat Noiembrie 27, 2012 Am cumparat un amplificator manufacturat. Se alimenteaza la 2*24Vca*10A si are cite 2 perechi TIP2955/3055 pe canal. Doresc sa imi scrieti daca poate fi folosit cu incinte de 4 ohm si ce putere maxima poate produce. Multumesc. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 27, 2012 Partajează Postat Noiembrie 27, 2012 Da, poate fi folosit si pentru sarcini de 4 Ohm, atat curentul de 10A ( 5-6A ar fi fost suficient ) cat si numarul tranzistorilor permite asta, cu mentiunea ca si radiatorul trebuie sa fie pe masura, daca da atunci poti folosi sarcini de 4 Ohm fara teama, puterea maxima ar fi undeva in jur de 100W. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 27, 2012 Partajează Postat Noiembrie 27, 2012 Asta ar fi o alimentare de maxim +/-35V... e cam optimist 100W, dar asta ar trebui să fie puterea minimă a boxelor folosite, ptr a nu avea surprize. Aş credita cu vreo 70-80W. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 27, 2012 Partajează Postat Noiembrie 27, 2012 35V pe ramura sau poate ceva mai mult este cazul pentru finali mosfet care necesita o tensiune ceva mai ridicata pentru conductie, la bipolari insa 0,6V fara piloti/1,4v cu, si daca facem ceva calcule mai precise ajungem unde trebuie, adica: -Alimentare 24Vca ramura;-Tensiunea redresata este 24vca-1,4V cat cade pe punte ar fi 22,6V;-Varful sinusoidei la care filtrarea fixeaza tensiunea ar fi 22,6*1,41=31,8;-Darlingtonul din etajul final opreste un maxim de 1,4V, mai raman 30,4V;-Sinusoida formata de semnalul audio ar avea astfel o valoare efectiva de maxim 30,4/1,41=21,5V;-Puterea este U^2/R, in cazul de fata (21,5*21,5)/4=462/4=115W.Eu am aproximat undeva in jur de 100W pentru 4 Ohm, ceea ce mi se pare o cifra destul de realista pentru tensiunile astea. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 27, 2012 Partajează Postat Noiembrie 27, 2012 De acord cu calculul, aşa estimează mai toţi pe aici, dar în realitate nu poţi deschide total trz finali. Un exemplu aproape identic (tensiuni, sarcină) e cazul TDA7294, zis de 100W, în realitate 70W şi cum calcula cineva celebru aici pe forum, în urmă cu vreo 4-5 ani... chiar 126W, caz ptr care m-am oferit să-l sponsorizez cu integrate ptr a demonstra puterea... n-am primit nici un răspuns. Link spre comentariu
Vizitator brainiac Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Multumesc tuturor care au scris. Am mentionat gresit ca ar fi cite 2 perechi de finali/canal. De fapt este un amplificator dublu stereo, dar doua intrari sint legate la masa (si iesirile in aer...) Dupa lungi cautari am gasit schema aici. http://imageshack.us/f/248/34027786.jpg/ de pe acest forum. http://www.uydudoktoru.com/amplifikator ... kator.html . Se pare ca pot fi legate in punte. http://imageshack.us/f/571/39774661.jpg/. In aceasta situatie, mai pot folosi incinte de 4 ohm? Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 @Zal dar este normal ca TDA7294 sa nu poata livra mai mult de 60-70W, sa nu uitam ca etajul de iesire este unul MOS, si daca am lua alimentarea de +/-27Vcc recomandata pentru varianta mono la sarcina de 4 Ohm atunci puterea ar fi chiar aprox 60W, asadar cifrele prezentate de mine sunt destul de realiste cat privesc aproximarile puterii conform alimentarii.@brainiac devreme ce ai doar cate o pereche de finali pe fiecare modul atunci la conectarea lor in punte as recomanda doar sarcini de minim 8 Ohm. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum