Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare led-uri din sursa PC

zyx1141

Postări Recomandate

Incerc sa dau comanda de piese pentru a realiza sursa de curent constant la 3A insa nu imi sunt clare valorile.

TL431... este obligatoriu? ce valoare are rezistenta dupa ea?

Aceata e ok?

http://ro.farnell.com/texas-instruments ... /1236525RL

Dioda, bobina si condensatrul de pe pinul 2 ce valori au?

Cilibiu, spunea de o dioda de 30A pentru 3A pe iesire? Cred ca e dioda fast..

LM2596Adj cred ca e urmatorul

http://ro.farnell.com/national-semicond ... dp/9494162

Link-uri de pe farnel ar fi mai utile pt a trece peste toti parametrii la cautare.

Daca are cineva o schema mai finisata pt incepatori ar fi utila.

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zyx1141

21

• Dr.L

4

• danb1974

2

• nicul

1

Top autori în acest subiect

Vizitator tyc

....si la chinez gasesti sursa de tensiune cu 2596 la 1,53$ free shipping :rade: pe care o modifici usor in sursa de curent .431 aici e referinta de tensiune ,gasesti pe majoritatea placilor de baza asa ceva. Poate fi si in capsula SO8 nu neaparat in TO92 (ca BC-ul) .Dioda de iesire nu e necesara de 30A ,poate d'aia a avut , e suficienta una de dublul curentului de iesire. Acum sa nu spui ca vrei sa alimentezi leduri modele diferite simultan din aceeasi sursa !

Link spre comentariu

Suna mai bine la buzunar ce spui, desi la inceput mi se parea ca iar o luam de la zero. :)

Sa caut un TL 431, mam uitat pe o palca veche de p2 si e un H A 431B...sa fi acesta? se poate masura?

Atunci am sa dau comanda urmatoarea sursa si mai tip pe aici pt modificari :d, desi o sa dureze 3 saptamani.

http://www.ebay.com/itm/LM2596-DC-Step- ... 41697e44de

Nu, doar ledurile care au aceiasi alimentare.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pt XP-G Q5 merita cu LM317 dar pt XM-L T6 si Q2 nu tine ... numai XM-L EZW T6 poate fi la 6V , XM-L T6 e la 3V .Cati pini are integratul gasit si ce capsula? (HA431B)Fiecare model de led are o rezistenta dinamica specifica ,motiv pt care nu se pot grupa direct (serie ,paralel sau mixt) .

Link spre comentariu

Pt XP-G Q5 merita cu LM317 dar pt XM-L T6 si Q2 nu tine ... numai XM-L EZW T6 poate fi la 6V , XM-L T6 e la 3V .Cati pini are integratul gasit si ce capsula? (HA431B).

Este in capsula TO92 cu 3 pini.In stilu asta o sa ajung sa alimentez fiecare led separat. :)Cert e ca pana nu incerc cateva surse, nu o sa stiu care merge.
Link spre comentariu

E 431 ,e bun.Ledurile de acelasi tip merg impreuna (inseriate) .Astazi am primit si sursele cu 2596

Acelasi model sau aceiasi alimentare?Great, atunci pot spera la sprijin pt modificare. :DApropo, cam in cat timp au venit? Poate imi trimiti userul de la care ai cumparat daca au venit cam in 2 sapt.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Poti .Luind ultimul exemplu ,cele doua XP-G Q5 inseriate si alimentate de la o sursa , XP-G Q2 alimentat de la alta sursa (a doua) si XM-L T6 alimentat de la alta sura (a treia) .Ma bucur ca ai inteles importanta factorului CRI si ai tot sprijinul meu pt finalizarea acestui proiect.Relativ la pretul ledurilor ,pretul surselor e neglijabil .Ce radiatoare ai de gand sa folosesti ? Cel de la P2 e bun la Q5 . In stilul asta am facut o lampa auto la un coleg.Ai sa observi comportarea ledului in functie de curentul injectat .La curentul maxim dat de producator (nu de comerciant!) ,ledul degaja prea multa caldura in raport cu cantitatea de lumina . Depasirea curentului maxim se observa imediat prin virarea lumini in albastru si indirect scurtarea dramatica a vietii ledului . Daca poti sa te abtii sa alimentezi ledurile cand le primesti e ok ,multi le alimentea -'hai sa vad cum merg!' ,le ard si dupa raman cu un gust amar -'uite dom'le ,au mers decat 10 secunde si a iesit fum din ele dupa care gata ,s-au stins!' . Utilizate corect si neatinse (nu-s femei sa le pipai!) aceste leduri tin o viata .Conditiile unei bune intrebuintari a lor sant:-o sursa de curent constant destul de exacta-utilizarea la 80% din capacitate -racire eficienta-80C e maximul la care se poate incalzii substratul pe care sta jonctiunea iar acesta prezinta o rezistenta termica la capsula iar capsula prezinta o rezistenta termica la MCPCB iar MCPCB are o rezistenta remica la radiator => delta t ambiant sa nu treaca de 25C-respectarea intocmai a datasheet-ului dat de producator -atentie la substantele interzise ledurilor-manipularea corectaCam atat cu teoria. Aici gasesti date despre cele descrise mai sus , concluziile lasate de producator sant numai partial valabile ,trage concluzi propri -interesul producatorului e sa-si vanda marfa ,nu?

Link spre comentariu

Ok, atunci o sa comand vro 3 surse cu 2596 sa le pun la treaba.Diferenta de CRI am dorti sa o observ si eu de la 80 la 91, daca merita efortul.Mam saturat de neoane si becuri economice care sunt oricum la 60-70 si obosesc ochii.Am tot rasfoit forumul si am vazut ca e recomandat sa faci niste teste inainte cu sursa, cu o rezistenta sau un consumator, ceea ce e bine de urmat pt a proteja investitia.Am niste radiatoare din aluminiu de la surse de tensiune ATX, cred ca sunt destul de mari. Sunt indecis daca sa mai cumpar pasta pt lipit termica sau e deajuns ArticCooling Mx4 + niste suruburi.Utilizarea la 80% in cazul acesta ar fi 1200ma respectiv 1600mACe imi ramane si sunt in dilema e sa lipesc XM-L T6 pe star, am vazut ca ai descris pasii in alte subiecte. Ma gandeam la o placa de metal cu suflata sub el pt a controla temperatura. Plita nu am, eventual cu fierul de calcat masurand temperatura cu un termistor pe multimetru, dar sa nu fie inexacta.Oricum, sa le pun pe cele star deocamdata si apoi vad si de emiter.Multumesc pentru suport si timpul acordat!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Radiatoarele alea sant mici -huo!- ai nevoie de ceva de genul 775 /AM2/AM3/478 .In legatura cu CRI ,merita ca nu mai dai bani si pierzi timpul pe la optician iar prinderea fa-o cu suruburi si pasta ;in legatura cu suruburile -folosete suruburi pt plastic,autofiletante .In aluminiu e greu de tras filet mic si la gaurire o sa ai nevoie de 3...4 burghie .Chestia cu rezistenta as zice sa o imbunatatesti prin inserierea si unei diode -iese de-a dreptul led clonat. Fierul de calcat nu e chiar bun asta numai daca ai un model antic fara gaurele in talpa .Ii infasori manerul intr-o carpa si-l prinzi in mengina de sa faca o suprafata paralela cu tablia mesei ;cu un poloboc e cel mai bine de potrivit dar merge si cu o picatura de apa (pe talpa si miscat usor in menghina pana apa ramane pe loc) . Regleaza temperatura dupa ce decupleaza o data,de doua ori sa fi sigur ca temperatura e uniforma .Pasta de lipit e necesara ,ce vrei sa folosesti in loc? Cand ajungi la faza cu lipitul sa sti ca ledul trebuie protejat pe cat posibil de orice stres mecanic sau termic .

Link spre comentariu
Vizitator tyc

O sursa buck-boost functioneaza daca are la intrare o tensiune mai mica decat cea de iesire sau daca la intrare e o tensiune mai mare decat cea de iesire. Pt a vizualiza ce zic dau urmatorul exemplu:-Avem un consumator care necesita 4V iar alimentrea e dintr-un acumulator cu litiu . Acumulatorul are tensiunea nominala de 3,7V dar incarcat e de 4,2V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări