Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare led-uri din sursa PC

zyx1141

Postări Recomandate

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zyx1141

21

• Dr.L

4

• danb1974

2

• nicul

1

Top autori în acest subiect

Numai printr-o sursa de curent constant . Sursa de tensiune (PSU ATX) devine sursa de energie.Sursa de curent limiteaza curentul pe care ledul vrea sa-l aboarba datorita incalzirii lui . Daca nu se limiteaza curentul ,ledul incalzindu-se consuma si mai mult curent care genereaza caldura si tot asa pana ...adio ,pica frunza ledului ,adica iese fum din el si se arde (nu neaparat in ordinea asta).

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Acum depinde si cate vrei sa bagi. E preferabil sa le inseriezi; circuitele paralel dau rateuri si la 20mA/led. Ar trebui, in conditii ideale, ca ledurile sa fie identice, racirea la fel (cate un radiator pe fiecare led in parte). Partea buna: daca folosesti o sursa PC care deja are cooler, mai pui un cooler si pentru leduri. Ia mai intai un led, XM-L as recomanda, fa-i un test si vezi daca esti multumit. Variante sunt multe, de la scc la coolere AGP din Cu.

Link spre comentariu

Numai printr-o sursa de curent constant . Sursa de tensiune (PSU ATX) devine sursa de energie.Sursa de curent limiteaza curentul pe care ledul vrea sa-l aboarba datorita incalzirii lui . Daca nu se limiteaza curentul ,ledul incalzindu-se consuma si mai mult curent care genereaza caldura si tot asa pana ...adio ,pica frunza ledului ,adica iese fum din el si se arde (nu neaparat in ordinea asta).

Deci sa inteleg ca daca se alimenteaza direct ledul din sursa acesta isi trage curent pana se arde?De aceea se folosesc acele surse, cu rolul de a limita curentul....Sa inteleg ca o sursa cum e cea facuta de Cilibiu ar rezolva dilema alimentarii?http://www.elforum.info/download/file.php?id=29290&mode=view

Partea buna: daca folosesti o sursa PC care deja are cooler, mai pui un cooler si pentru leduri. Ia mai intai un led, XM-L as recomanda, fa-i un test si vezi daca esti multumit.

Sursa e un hiperpower 350W, destul de stabila si silentioasa. Tre sa fiu atent cum alimentez ledurile, dupa cum am observat diferite sursecare se folosesc.Ledurile specificate au fost achizitionate pentru test eventual montarea lor intr-o camara :)Pentru folosirea lor pe lustre era fain daca gaseam surse care se alimenta la 220V in miniatura cat sa le camuflezi...pana acolo mai testez si aleg intre [email protected], am crezut ca se incadreaza la acelasi subiect fiind vorba de surse.
Link spre comentariu

Sant integrate pt alimentarea ledurilor la 220. Ledul consuma si in timp se incalzeste . Incalzindu-se consuma si mai mult (creste curentul) .Si tot asa pana se arde ,practic nu-l poti racii iar temperatura maxima suportata de jonctiune e limitata,~=150C. Sursa de curent indicata e ok pt alimentarea ledurilor .

Link spre comentariu

Sant integrate pt alimentarea ledurilor la 220. Ledul consuma si in timp se incalzeste . Incalzindu-se consuma si mai mult (creste curentul) .Si tot asa pana se arde ,practic nu-l poti racii iar temperatura maxima suportata de jonctiune e limitata,~=150C. Sursa de curent indicata e ok pt alimentarea ledurilor .

Oscilez intre sursa pusa mai sus si cea din linkul urmator, pare mai bine explicata :)http://www.schematics.ro/Projects/LedLighting3.aspxPoti sugera cateva integrate pentru [email protected], recunosc, m-am repezit sa intreb inainte sa mai citesc pe alaturi si nici nu am stat mult pe forumu acesta. Multumesc pentru intelegere.
Link spre comentariu

pare mai bine explicata pentru ca-s mai multe cuvinte ?e scris , oarecum frumos, de cineva care nu intelege bine toate notiunile de fizica. daca nici tu nu le intelegi atunci e in regula, nu-i nici o problema.

Link spre comentariu

Da' exista drivere specializate pentru facut alimentari de led-uri, bonus au si control de luminozitateRecent am avut treaba intr-o lanterna cu led cree de 10W, foloseste o chinezarie de driver QX5241, minim de piese externe (rezistenta masurare curent, bobina, mosfet, dioda), tot montajul e smd incl. mosfet-ul si cu tot cu microcontroller (ca deh e cu efecte, flash, chestii) intra pe o placuta rotunda de diamentrul lanternei.Chinezaria asta de driver am gasit-o doar pe ebay, dar ma gindesc ca's destule alte circuite similare gasibile mai aproape.

Link spre comentariu

pare mai bine explicata pentru ca-s mai multe cuvinte ?e scris , oarecum frumos, de cineva care nu intelege bine toate notiunile de fizica. daca nici tu nu le intelegi atunci e in regula, nu-i nici o problema.

Este in detaliu cu tot cu pcb.danb1974Nu am inteles la ce sursa te referi, ai pus codul unui integrat la care nu am gasit un datasheet pt montare.Niste date exacte pt eventuale achizitii ar fi utile.
Link spre comentariu

Primul hit pe google e datasheet-ul, doar ca e in chinezaL-am atasat la post. In el o schema tipica de folosire (cu luminozitate 100% - DIM legat la VCC - banuiesc ca pentru a o regla se pune la valoarea dorita intre VCC si GND) cu tot cu valorile pieselor, pagina 3. Bonus pagina 4 cablaj pentru piese smd, nu pare sa necesite radiatoare.L-am dat ca idee, asa arata comanda unui led facuta cu un driver specializat, eu as cauta integrate similare gasibile prin partea asta de lume (si eventual ceva mai dip daca exista, nu ca ar fi o problema lipirea astuia)

QX5241-led-driver.pdf

Link spre comentariu

Oscilez intre sursa pusa mai sus si cea din linkul urmator, pare mai bine explicata :)http://www.schematics.ro/Projects/LedLighting3.aspxPoti sugera cateva integrate pentru [email protected], recunosc, m-am repezit sa intreb inainte sa mai citesc pe alaturi si nici nu am stat mult pe forumu acesta. Multumesc pentru intelegere.
Sursa indicata nu e de curent constant ci de tensiune constanta . LM2576 poate furniza si 5A.
Link spre comentariu

http://www.diodes.com/datasheets/AL9910_A.pdf -direct de la retea dar nu e separat de 220 ,deci scutura!Mai bine faci unul cu transformator ,cobori tensiunea la 12V (traf pt spoturi) ,urmat de o sursa de curent.

Mai intai sa vina ledurile sa vedem cum merg pe testare.Intre timp pt punerea in practica am alta idee.Am folosit mai demult un sistem de telealimentarea a unor switchuri pe cablu UTP pe perechile nefolosite pt date.Acestea aveau un injector la capat de 75V 1A cu protectie la scurt circuit, iar la switchuri niste stabilizatoare care aduceai la 9v 500mA pt switchurile repotec. Insa erau mai erau niste versiuni de 12v 2A, mici, incap intr-o cutie de tic-tac.Acum pt iluminat, trebuie sa ai retea separata de prize/220V.O sa fac niste calcule cum e mai rentabil. Desi cred ca mai ieftin ar fi cu traf + stabilizator.Multumesc pt indicatii.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări