Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pull-up

Vizitator elenaelena

Postări Recomandate

• Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

O rezistenta interna conectata intre pinul de intrare-iesire si tensiunea de alimentare. E de obicei peste 100kohm (dar mai bine studiaza datasheet-ul, ar trebui sa fie specificata pe undeva valoarea), suficient de mare incat sa nu afecteze functionalitatea pinului atunci cand e folosit ca iesire, si suficient de mica incat sa tina in 1 logic un pin care nu e conectat nicaieri, atunci cand e folosit ca intrare./pisoiu

Link spre comentariu

Cam asa:internal - indica faptul ca e asigurat in interiorul chipuluiweak - indica faptul ca e... slab, adica prezinta o rezistenta destul de mare, prin urmare nu poti miza pe ea daca ai un circuit exterior care "trage" curentpull-up - indica faptul ca trage... sus, spre VddSe foloseste mai ales pentru cuplarea tastelor. Cum ziceam, poti conecta si circuite externe, dar trebuie sa te asiguri ca acestea nu sug un curent prea mare, care ar face ca tensiunea sa cada sub pragul de "1".Curentul tipic ce poate fi suportat este de 0,25 mA.Daca circuitul extern are nevoie de un curent mai mare, atunci se pune o rezistenta externa corespunzatoare spre Vdd. Deoarece pull-up-urile sunt activate implicit la reset, poti sa le lasi asa, chiar daca pui rezistenta externa.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am retinut explicatia dar as dori ceva suplimentar. Am si eu un caz. Am folosit (la 16F876A) aceste rez interne de pull-up si "merge". Dar am prevazut pe cablajul proiectat si trasee pt a pune rez exterioare spre +5V. As vrea sa renunt la aceste trasee (la o revizie de cablaj). Este bine cu pull-up-urile interne? Exista pericole? De exemplu pe un pin de pic am un buton legat cu celalalt capat la masa. Debounce-ul este facut soft si butonul merge frumos.In acest caz se poate fara rez exterioara?Un alt exemplu este cu un optocuplor 4N35 cu colectorul tranzistorului legat pe pinul de pic. Pot sa contez ca atunci cand optocuplorul "nu conduce" citesc 1 din aceasta intrare?

Link spre comentariu

Da. Ideea este ca atunci cand mai legi ceva spre masa formezi un divizor rezistiv. jonctiunea colector-emitor a optocuplorului cand acesta nu primeste lumina este foarte mare de ordinul MOhm Cand ai un asemena divizor rezistiv cu o rezistenta de 10 ori mai mica spre Vdd potentialul este cel al Vdd Mai ales ca PICurile sunt dispozitive CMOS deci daca o sa te uiti la electrical characteristics o sa vezi ca ele considera 1 logic undeva intre 2 volti si 5 volti (cu aproximatie) Daca legi un rezistor de 1 kiloohm la masa si configurezi pinul ca intrare atunci rezistenta interna de 100k se va arata 'slaba' in comparatie cu cea externa si nu va putea sa "traga " potentialul spre Vdd si atunci vei avea 0 logic Cu atat mai mult cand apesi pe un pushbutton :)

Link spre comentariu

Butonul are rez 0 (oricum foarte mica, mult sub 1 Ohm) cand este inchis si deci trage pinul in 0 logic. Iar cand este deschis rez lui este egala cu plus infinit (teoretic) deci mult mai mare decat 100k deci este Ok utilizarea rez de pull-up interna a pic-ului. Asa este, legat de folosire buton? In caz optocuplor, - este adevarat ca atunci cand ledul lui lumineaza jonctiunea emitor colector are o rez suficient de mica incat sa traga colectorul (legat cu pinul de pic) in 0 logic?- este adevarat ca atunci cand ledul lui nu lumineaza jonctiunea emitor colector are o rez suficient de mare (mult mai mare decat 100k) incat colectorul sa fie in 1 logic? Cat trebuie sa fie tensiunea pe pinul de pic ca sa fim siguri ca citesc 0 (intre 0 si max #.# V)?Cat trebuie sa fie tensiunea pe pinul de pic ca sa fim siguri ca citesc 1 (intre min #.# V si +5V)? Ce inseamna "zgomot"? Trebuie sa ma tem de asa ceva, in caz ca e vorba de un montaj care va functiona pe automobil? Dorinta ar fi sa nu folosesc nimic altceva decat aceste rez pull-ul interne.

Link spre comentariu

Prea multe întrebări şi majoritatea îşi află răspunsul direct în foaia de catalog.

Mult mai simplu ar fi să postezi schema aia de aplicaţie auto şi putem comenta.

În principiu, nu are mare legătură cu "paraziţii", ci doar cu respectarea unor nivele ferme de tensiune ce reprezintă zero şi unu logic. Dac sunt "ferme", atunic "paraziţii sunt doar un "vis urât".

Recomandarea mea este să nu mizezi pe pull up, decât pe plăcile de test sau montaje de laborator.

Link spre comentariu

Am retinut explicatia dar as dori ceva suplimentar. Am si eu un caz. Am folosit (la 16F876A) aceste rez interne de pull-up si "merge". Dar am prevazut pe cablajul proiectat si trasee pt a pune rez exterioare spre +5V. As vrea sa renunt la aceste trasee (la o revizie de cablaj). Este bine cu pull-up-urile interne? Exista pericole? De exemplu pe un pin de pic am un buton legat cu celalalt capat la masa. Debounce-ul este facut soft si butonul merge frumos.In acest caz se poate fara rez exterioara?Un alt exemplu este cu un optocuplor 4N35 cu colectorul tranzistorului legat pe pinul de pic. Pot sa contez ca atunci cand optocuplorul "nu conduce" citesc 1 din aceasta intrare?

Pull-up este rezistenta drena-sursa a unui tranzistor MOS intern a carui grila primeste comanda de la bitul de setare (de obicei din registrul OPTION bit7 ). Din aceasta cauza rezistenta de pull-up este puternic dependenta de tensiunea de alimentare a microcontrolerului (care poate varia in limitele foii de catalog de la 2.5V la 5.5V si in realitate de la 1.5V la 6V)De aceea nu exista nici o valoare clara pentru rezistenta de pull-up, ea trebuie determinata experimental pentru acelasi lot de PIC-uri.La PIC16F628A am determinat-o experimental si metodologia + tabelul de variatie al rezistentei de pull-up in functie de Vdd au fost prezentate intr-un numar al revistei Conex-Club.Atat timp cat utilizarea rezitentei de pull-up se face pentru butoane, circuite open colector sau alte circuite ce nu implica divizarea tensinunii pe pinul de intrare digital (deci nivelele logice sunt clare) nu vor fi probleme indiferent de aplicatie; cu remarca ca rezistenta de pull-up creste puternic cu scaderea tensiunii de alimentarecele bune,Vasile
Link spre comentariu

Imi face sa placere sa ascult/citesc explicatii. Nu s-a nascut nimeni invatat, nimeni nu este proprietarul stiintei, nimic nu trebuie presupus... Apoi, ganditi-va la faptul ca o specialitate precum electronica isi are limitele sale pe care matematica de exemplu le rezolva si depaseste... Ganditi-va ca in permanenta se nasc copii care nu stiu mai nimic dar totusi ei sunt lumina vietii parintilor lor si nu numai... Invatarea este mare lucru. Iar din partea profesorilor asta presupune repetare, indiferent daca "s-a mai discutat in alt topic". --------------------Bun.Deci ar merge in cazul butonului pus intre masa si pinul de PIC iar pinul dus inspre VDD numai prin rez de pull-up interna. Ar merge cu rez de pull-up si in cazul optocuplorului. Cu variatia tensiunii de alimentare nu avem treaba, cred. PIC-ul este alimentat printr-un stabilizator care da 5V cu o precizie buna.

Link spre comentariu

Bun.Deci ar merge in cazul butonului pus intre masa si pinul de PIC iar pinul dus inspre VDD numai prin rez de pull-up interna. Ar merge cu rez de pull-up si in cazul optocuplorului. Cu variatia tensiunii de alimentare nu avem treaba, cred. PIC-ul este alimentat printr-un stabilizator care da 5V cu o precizie buna.

Poate m-am exprimat gresit. Tensiunea de alimentare a PIC-ului poate fi (conform datelor de catalog) situata oriunde intre 2.5V stabilizat si 5.5V stabilizat. O rezistenta de pull-up al unui PIC alimentat la 2.5V este cu mult mai mare (poate fi de 2x pana la 3x) decat rezistenta de pull-up a aceluias PIC alimentat la 5V stabilizat. Asadar valoarea rezistentei de pull-up este dependenta de tensiunea de alimentare (informatie pe care nu o veti gasi nicaieri in datasheet).cele bune,Vasile
Link spre comentariu

Am inteles, D-le Surducan, chestiunea cu tensiunea de alimentare. Dar multa lume alimenteaza controllerul cu 5V stabilizat, aceasta este situatia si in cazul montajului meu. Aceasta face ca din acea dependenta (functie) a valorii rez de pull-ul avand pe abscisa tensiunea de alimentare, din acel grafic sa ne intereseze un singur punct. Abscisa este +5V iar ordonata are o anumita valoare. Fiind vorba de un montaj destinat sa mearga pe masina (automobil), trebuie precautii suplimentare, concluzia ca se poate doar cu rez de pull-ul interne ramane valabila?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am inteles, D-le Surducan, chestiunea cu tensiunea de alimentare. Dar multa lume alimenteaza controllerul cu 5V stabilizat, aceasta este situatia si in cazul montajului meu. Aceasta face ca din acea dependenta (functie) a valorii rez de pull-ul avand pe abscisa tensiunea de alimentare, din acel grafic sa ne intereseze un singur punct. Abscisa este +5V iar ordonata are o anumita valoare. Fiind vorba de un montaj destinat sa mearga pe masina (automobil), trebuie precautii suplimentare, concluzia ca se poate doar cu rez de pull-ul interne ramane valabila?

Sigur ca da. Ma gandeam la situatii in care montajul este alimentat dintr-un acumulator cu litiu (gen GSM) unde poate apare o variatie de tensiune de la 3.6V la 4.2V (si uneori bateria se descarca la 3V fara o pierdere semnificativa de capacitate). Acolo, se ia in calcul valoarea de pull-up la 3.6V.La aplicatii auto precautiile sunt cele de zgomote. Contrar supozitiilor ca alimentarea unei masini este "curata" datorita acumulatorului care are impedanta de iesire redusa, ea este extrem de zgomotoasa pentru ca distanta de la bord la acumulator este mare si curentii absorbiti sunt deasemenea mari. Si un 7805 nu poate filtra integral aceste zgomote, o parte din ele le veti regasi si pe +5V...cele bune,Vasile
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări