Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre sistemele PA ultra-compacte

Vizitator Cuslea_FM

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

3

• ahegyes

2

• Sharky

1

• CBI

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am avut doua experiente neplacute, in care au fost implicati oameni care presteaza acest serviciu.

Despre una nu vreau sa vorbesc.

Despre a doua, fara prea multe detalii. Nunta, spatiu interior de aprox 400mp. Muzica a costat 10.000 euro, nu pentru scule, care au reprezentat o alegere proasta (ajung si acolo), ci pentru cei care au cantat. Printre ei, violonist, soprana, solisti de muzica pop, formatii diverse, etc.

Au adus la interior o mizerie de PA (nu dau doi lei pe marca), sateliti + sub, care mi-au provocat voma. Nu am putut sta foarte mult la masa, si pentru ca era eveniment in familie, in care n-am fost factor de decizie, am tacut, sa nu le stric pofta. Tot ce pot sa-ti spun, este ca, atunci cand vad PA la interior, simt o scarba de o profunzime fara precedent.

Ca atare, la urmatorul eveniment, de mai mici dimensiuni, 200 pers/300mp, pentru ca nu am mai avut "orchestra" :85, am insistat pe standfloors 2x8"/1x8"/1x2.5", si amplificator pe masura. A fost un real succes, in ideea in care n-am depasit jumatate din volum, si toti au fost foarte fericiti de rezultate.

Domnul VTP are mare dreptate, proasta intelegere a unor aspecte practice sau teoretice, mi-a stricat nu numai mie o seara importanta, poate si altora. Problema este ca, doar eu am avut discernamant, ceilalti au luat lucrurile ca atare. Clar exista solutii ideale, pentru fiecare aplicatie, dar, cine p...a mea sa le aleaga?

Cred ca sistemele compacte prezentate, reprezinta alegerea profi ideala la interior.Asta daca nu vrei sa tratezi aglomerarea, ca pe o cireada de vaci...

P.S. Sau poate am eu o problema... ce pacat ca Genelec nu fabrica boxe de lautari...

Link spre comentariu
Vizitator Cuslea_FM

Domilor, eu am o vorbă:

"În viață, ptr. a putea persevera ca om, trebuie să fi atât de deștept încât să-ți poți da seama cât de prost ești de fapt ...doar așa vei putea conștientiza nivelul tău real de cunoaștere și multitudinea lucrurilor pe care încă le mai ai de învățat!"

...eu unu' cred că personal mi-am văzut lungul nasului și am specificat încă de la începutul acestui thread că sunt doar un simplu lăutar și un vag cunoscător al domeniului audio ...spre deosebire de unii dintre cei care se cred mult (da' muuult) mai inteligenți decât sunt ei de fapt și care erijându-se în "mari specialiști" și-au permis cu un tupeu și o nesimțire fără margini să-mi adreseze cu un aer de superioritate (mai pe șleau sau mai pe ocolite) tot felul de răutăți gratuite. Am crezut că înregistrându-mă pe acest site și cerând opiniile dvs. în calitate de specialiști, voi obține informații utile, tehnic vorbind, referitor la subiectul discutat, și anume despre Lucas Nano 300 și în general despre sistemele PA ultra-compacte ...însă, în loc de ajutor se pare că mai aveți puțin și mă luați la palme și la înjurături ...da' nu-i bai deloc, că eu sunt băiat "călit" și țin "la tăvăleală" (dar totuși e cam rușinică la șoriciul obrazului ptr. primirea "călduroasă" pe care unii mi-ați făcut-o pe acest site și chiar ați merita o mamă de :bataie că așa poate vă veți apuca să vă lărgiți orizonturile cunoaterii studiind puțin și știința numită "învățămintele celor 7 ani de-acasă" fiindcă, după cum se vede, unii chiar sunteți cam "analfabeți" în acest domeniu )

Cât în ceea ce privește sonorizarea, chiar nu știu care sunt criteriile pe care vă bazați dvs. d-nilor "marii specialiști" în domeniul audio atunci când trebuie să faceți o sonorizare, însă eu ca simplu lăutar, prin prisma sumarelor mele cunoștințe în acest domeniu, mă bazez pe următoarele principii:

1. În ceea ce privește calitatea sunetului sistemului de sonorizare nu ar fi prea multe de spus tocmai ptr. că acest aspect e totuși unul relativ și oarecum subiectiv, fiind condiționat de necesitățile, pretențiile și de standardele de calitate la care se raportează fiecare în parte în funcție de cât îi permite buzunarul

2. Se recomandă folosirea mai multor boxe de putere mai mică, alese în funcție de mărimea, forma și înalțimea spațiului ce urmează a fi amplificat.

3. NU se recomandă montarea doar a 1-2 boxe în colțurile încăperilor, deoarece acest tip de amplasare va crea o senzație acută de disconfort, sunetul fiind astfel foarte puternic lângă difuzor și foarte încet la capătul opus.

4. Așezarea boxelor se va calcula în așa fel încât distribuția sunetului să fie uniformă, iar recepția acestuia să se întrepătrundă

5. Puterea necesară ptr. a face o sonorizare corectă trebuie calculată în funcție de dinensiunile și caracteristicile spațiului (locației) care urmează a fi sonorizat, respectând totuși pe cât posibil valorile presiunii acustice (dB-SPL/watt/metru) care se pretează cel mai bine ptr. fiecare aplicație audio în parte, știut fiind faptul că "legea inversului pătrat" spune că, atunci când distanța de la sursă la auditoriu este dublată, presiunea sunetului slăbește cu 6 dB ...și deci, fără a lua în calcul alte fenomene variabile precum reflexii, absorbții și unde staționare, rezultă că ptr. o sonorizare de tip LIVE cam 105-107 dB pe pozitia de auditie (adica la distanta unde se afla auditoriul) ar fi mai mult decât suficienți, știut fiind faptul că 95dB reprezintă presiunea acustică simțită de un dirijor aflat la 3 m de o orchestră simfonică formată din 70 de instrumentiști

post-71624-139829529509_thumb.jpg

post-71624-139829529513_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator Cuslea_FM

Reformulez, ca să mă fac mai bine înțeles:

1. În ceea ce privește calitatea sunetului sistemului de sonorizare nu ar fi prea multe de spus tocmai ptr. că acest aspect e totuși unul relativ și oarecum subiectiv, fiind condiționat de necesitățile, pretențiile și de standardele de calitate la care se raportează fiecare în parte în funcție de cât îi permite buzunarul

2. Se recomandă folosirea mai multor boxe de putere mai mică, alese în funcție de mărimea, forma și înalțimea spațiului ce urmează a fi sonorizat ...așezarea boxelor fiind calculată în așa fel încât distribuția sunetului să fie uniformă, iar recepția acestuia să se întrepătrundă din mai multe direcții;

3. Nu se recomandă sub nici o formă montarea doar a 1-2 boxe în două dintre colțurile încăperilor, deoarece acest tip de amplasare va crea o senzație acută de disconfort, sunetul fiind astfel perceput ca deranjant de puternic lângă boxe și foarte încet la capătul opus;

4. Puterea necesară ptr. a face o sonorizare corectă trebuie calculată în funcție de dinensiunile și caracteristicile spațiului (locației) care urmează a fi sonorizat, respectând totuși pe cât posibil valorile presiunii acustice (dB-SPL/watt/metru) care se pretează cel mai bine ptr. fiecare aplicație audio în parte, știut fiind faptul că "legea inversului pătrat" spune că, atunci când distanța de la sursă la auditoriu este dublată, presiunea sunetului slăbește cu 6 dB ...și deci, fără a lua în calcul alte fenomene variabile precum reflexii, absorbții și unde staționare, rezultă că ptr. o sonorizare de tip LIVE, cam 105-107 dB pe pozitia de audiție (adica la distanța unde se află auditoriul) ar fi mai mult decât suficienți, știut fiind faptul că 95dB reprezintă presiunea acustică simțită de un dirijor aflat la 3 m de o orchestră simfonică formată din 70 de instrumentiști !

Link spre comentariu

De unde ai tras concluzia ca esti intepat,atitudine ostila,...?!Cei care au scris in topicul tau sunt ,majoritatea, persoane cu vaste cunostinte in domeniu,iar faptul ca ti-au sintetizat in cateva fraze idei despre mituri si alte ''ponturi'' dintr-un domeniu f vast,imposibil de explicat intr-un simplu topic, ar trebui sa te faca recunoscator.Eu nu inteleg ce urmaresti,faci reclama mascata la saracia aia de sistem,vrei sa ti se explice totul de la 0 despre acustica si stiintele congruente,.....?!Un sfat,daca-mi permiti, este sa pui intrebari care sa poata fi abordate scurt,nu cred ca este nimeni care sa aiva atat de mult timp sa-ti ''deseneze'' in amanunt cum sta treaba.Ceva idei ai si tu si se pare ca ai studiat ceva,unele bune(1;2;5),altele mai putin bune(3;4)dar maniera prin care polemizezi subiectul,pe mine ca si simplu utilizator,ma ....uimeste :84

Link spre comentariu
Vizitator Cuslea_FM

Eeee, păi vedeți domnilor, d-aia merge Românica asta a noastră săraca numa-n p**ă și-n geninchi, că așa suntem noi rasă spurcată și în loc să ne ajutăm unii cu alții, ne certăm ca (,) chiorii dându-ne unii mai "rotunzi" decât ăilalți ...trăiesc de mai bine de 10 ani pe alte meleaguri și sunt membru activ pe mai multe site-uri străine, însă pe nici unul dintre acele forumuri nu se întâmplă ceea ce se întâmplă pe forumurile românești ...dacă omul întreabă ceva politicos, cine are plăcerea șă-l ajute, îi răspunde, cine nu, nu, și basta, dar în nici un caz nu se apucă nimeni să te "urecheze" ptr. că nu ști ceva, bătându-ți tot felul de apropouri, unele mai subtile, altele mai pe șleau !

Eu am specificat încă de la început faptul că sunt un vag cunoscător al domeniului audio, meseria mea de bază fiind de fapt dealer auto, iar muzica o fac mai mult ca și o pasiune, prestând ocazional ptr. mica comunitate de români de aici, din Bernalda, un mic orășel italian ...e clar că am multe lacune în ceea ce privește cunoștințele mele în domeniul audio și toate științele congruente acestui domeniu, dar acesta e de fapt și motivul datorită căruia am apelat la domniile voastre, în calitate de specialiști, întrebându-vă una, alta ...e logic că dacă știam deja, nu mai întrebam ...dacă toți ar fi răspuns concret referitor la subiect într-un mod politicos și cu bun simț (așa cum de altfel au și făcut-o unii, cărora le și mulțumesc pe aeastă cale) le-aș fi mulțumit și eu la fel de politicos ptr. ajutorul acordat și nu s-ar mai fi ajuns să, citez: "polemizez subiectul" ...da' nu, la noi la românași, mai bine-l iei "la trei păzește" pe săracu' om, decât să-i explici ce și cum, să-i dai un link, să-i recomanzi o carte, ceva, ca să poată omul învăța singur măcar !!!

...Oricum, n-are nici un rost să mai continuăm ...mai bine mă apuc să caut singur răspuns la întrebările mele și gata ...deci, eu vă salut d-nilor și vă urez tot ceea ce vă doriți fiecare mai mult !!! (promițându-vă totodată că nu vă voi mai deranja niciodată cu prezența mea) ...NOROC icon_jook

Link spre comentariu

1. Nu stiu de ce ti-a sarit tandara, eu nu te-am atacat in nici un fel, ba mai mult decat atat, am sustinut exemplele tale. Fiind sisteme modulabile, poti ajunge la configuratii pentru rezultate optime la interior, iarasi, pentru anumite aplicatii... 2. Nu stiu ce vrei sa auzi de fapt, nu inteleg unde vrei sa ajungi. Daca ai un nivel, foloseste-te de cunostintele tale, ajutand, oferind informatii celor cu nivel inferior. Daca ai nevoie de ajutor, pune intrebari clare, la obiect, fara deraieri. Este un sfat prietenesc, ai sa obtii informatii clare, sintetizate.3. Nu inteleg de ce nu asculti de cei experimentati. Iarta-ma, dar nu prea ai habar cu cine vorbesti (nu ma refer la mine), ai multe de invatat de la ei...Eu nu sunt profesionist, eu sunt un arhitect, care face si asta, printre foarte multe altele, pentru ca e bolnav la cap. Pe thread-ul tau, am incercat sa fiu clar. Din punctul meu de vedere, nu PA la interioare mici!!! Strict parerea mea...

Link spre comentariu

Un sfat,daca-mi permiti, este sa pui intrebari care sa poata fi abordate scurt,nu cred ca este nimeni care sa aiva atat de mult timp sa-ti ''deseneze'' in amanunt cum sta treaba.Ceva idei ai si tu si se pare ca ai studiat ceva,unele bune(1;2;5),altele mai putin bune(3;4)dar maniera prin care polemizezi subiectul,pe mine ca si simplu utilizator,ma ....uimeste :84

Habar nu are despre cele trei tipuri de distributie conventionala a sunetului : - sunet distribuit ( incinte cu delay line reglabil amplasate judicios pentru o auditie cat mai uniforma ) pentru muzica de ambianta in baruri , magazine , bibloteci , parcuri etc .- sunet concentrat ( grupuri de incinte care focuseaza sunetul in anumite zone de interes , ex : in fata scenei , in centrul zonei de dans etc ) - un hibrid dintre cele doua , acolo unde sunt necesare si muzica live dar si muzica de ambianta , ex : in restaurante etc .De fapt nici nu prea are de unde sa afle , ar trebui niste cursuri de electroacustica / psihoacustica in limba romana , dar nu exista inca...nicio firma cu pretentii care se ocupa de consultanta ( caiete de sarcini ) si proiectare ( dimensionare , instalare , punere in functiune , calibrare , instruirea personalului de deservire si service etc ) electroacustica / psihoacustica nu va " rasufla " vreodata secretul meseriei , pentru ca ei din asta traiesc . De aia sunt atati neaveniti in acest domeniu , iar rezultatele lor le cunoastem cu totii !
Link spre comentariu

On topic:Omul vrea sa stie daca acel sitem e ok ori ba pentru nevoile lui. Eu as avea mai 3 variante de raspuns:1 - asa cum am spus si in prima interventie, dupa parerea mea in sonorizari PA SIZE MATTERS, adica cu cat mai mare cu atat mai bine;2 - depinde fiecare ce vrea de la un sistem. Si in hi-fi sunt unii care sunt perfect satisfacuti de o pereche de bokshelfuri de 5L cu dif de bas de 5" intr-o camera de 10mp, iar altii au nevoie de monstrii cu basi de 12" sau 15"in camere de apartament. Tot asa, acel sistem poate sa fie o solutie in caz ca se vrea o sonorizare mai decenta, fara sa zguduie peretii si sa asurzeasca mesenii la 50m distanta. In schimb daca vrei sa faci paraghelie si sa asurzesti petrecaretii probabil e nevoie de ceva mai mare.3 -Povestea omul ca s-a saturat sa care boxe mari si grele din lemn - din pacate - alea nu pot fi inlocuite de cutii de plastic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări