Dr.L Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Uita-te in schema de montaj...aparatul se pune dupa disjunctorul principal. El nu ar trebui sa provoace un scurt,ci doar intrerupe alimentarea consumatorilorTotusi o sa mut subiectul la electrice,ca tine de instalatii electrice,nu de montaje electronice Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 ms frumos si scuze ca am postat in sectiunea gresita Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Noiembrie 30, 2012 Partajează Postat Noiembrie 30, 2012 am mai gasit ceva interesant pentru un sistem trifazic care monitorizeaza valorile tensiunii dar si lipsa nulului http://www.euroenerg.ro/electrice/prote ... 0d2fcace17 Ceva pareri?Merita asa ceva si sa cuplez toate fazele ?sau sa raman la monofazic cu un simplu releu ca cel indicat de mine(cel cu afisaj) Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 30, 2012 Partajează Postat Noiembrie 30, 2012 Părerile sunt tot alea, expuse anterior...Dar cred că tu nu cauți păreri, ci mai de grabă aștepți ca cineva să-ți confirme că ceea ce vrei tu să faci e OK... adică îți place să ți se spună doar ce ai vrea tu să auzi. Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Noiembrie 30, 2012 Partajează Postat Noiembrie 30, 2012 "Părerile sunt tot alea, expuse anterior...Dar cred că tu nu cauți păreri, ci mai de grabă aștepți ca cineva să-ți confirme că ceea ce vrei tu să faci e OK... adică îți place să ți se spună doar ce ai vrea tu să auzi."Ce zici tu e partial adevarat.Normal ca doresc o confirmare ca ceea ce vreau sa fac e OK...pentru ca altfel nu o voi face!Am apelat la experienta dumneavoastra pentru ca pentru mine acest domeniu reprezinta un teritoriu neexplorat.Nu este vorba ca vreau sau nu sa aud ce vreau eu ...ci mai degraba vreau sa investesc un ban intr-un mod inteligent.Am spus clar ce vreau:Protectie supra/sub tensiune si detectie lipsa nul pe monofazat sau trifazat(asta in functie de lamuririle pe care cineva le aducea oricarui dintre tipurile de conectare listate anterior.Imi cer scuze ca spun dar mi se pare usor rautacios ....felul in care privesti tu lucrurile si nu consider ok sa fie asemenea atitudine intre colegii forumisti.NU toti stim electrica, dar tocmai acesta este motivul existentei acestui forum.Consideri ca daca ma faci sa ma simt inferior..si sa ma determini sa nu folosesc acest forum ca sursa de ajutor/informare, ca ai fost de ajutor?Repet ..tot ce am vrut era o solutie cat mai eficienta..si o explicatie simpla ...legata de ce dispozitive trebuie legate(daca iau releu de protectie...mai trebuie sa iau altceva? sau daca iau disjunctor...mai trebuie si altceva??)Iti multumesc pentru raspunsurile oferite pana acum, si daca ti-am irosit timpul aiurea, imi cer scuze! Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 30, 2012 Partajează Postat Noiembrie 30, 2012 Având în vedere că la peste 300 de vizualizări, cât are topicul, nu s-a hazardat nimeni să-ți spună „da, bagă trifazat, it's the best and only way!” înseamnă că... Cât despre partea cu protecția, cred că e destul de clar... dintre propunerile făcute, înclusiv de tine, poți alege una; restul detaliilor, ar trebui să ți le spună cel care va face lucrarea, la fața locului. Eu ți-am spus și de disjunctorul diferențial (ăla care te protejează, printre altele, împotriva electrocutărilor mortale) și de tablou... mai mult, nu știu ce să zic. Apropo, la ultima variantă de releu, cel pentru trifazat, ai nevoie și de un contactor; contactul releului nu va suporta curentul de sarcină (are I nominal 8A). Și nu a fost nimeni răutăcios! Link spre comentariu
ALEy Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Având în vedere că la peste 300 de vizualizări, cât are topicul, nu s-a hazardat nimeni să-ți spună „da, bagă trifazat, it's the best and only way!” înseamnă că...Cât despre partea cu protecția, cred că e destul de clar... dintre propunerile făcute, înclusiv de tine, poți alege una; restul detaliilor, ar trebui să ți le spună cel care va face lucrarea, la fața locului. Eu ți-am spus și de disjunctorul diferențial (ăla care te protejează, printre altele, împotriva electrocutărilor mortale) și de tablou... mai mult, nu știu ce să zic. Apropo, la ultima variantă de releu, cel pentru trifazat, ai nevoie și de un contactor; contactul releului nu va suporta curentul de sarcină (are I nominal 8A). Și nu a fost nimeni răutăcios![/quote Singurul element de protectie atestat si recomandat ESTE: dizjunctorul (siguranta automata) cu protectie diferentiala! Atentie cu dpst nici o data de la COMTEC. Sau asa demonteaza dpst ia partea de protectie si conecreazo dupa Diferential (elementul de tensiune 270-280v )are un triac ce la depasire pune in scurtcircuit nulul cu pamintul adica exact ce protejeaza printre altele diferentialul ! Si astfel ai realizat protectia maximala de tensiune apoi diferentialul are si protectie homopolara( consum inegal intre faza si nul) scrie pe ele delta I=0.3A sau 0.02A( cel indicat direct in tabloul electric de distributie in casa )are valoarea de 0.02A cu 25A sau functie de Imax atribuit de contractul cu furnizorul de energie electrica! Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Da,ce ce sa nu se scarpine cu mana dreapta la urechea stanga...sa faca scurt la impamantare etc, cand aparatul ala intrerupe circuitul si gata Iar inaintea lui se poate pune o diferentiala fara nici un fel de problemeSa nu mai zic de cat de usor se defecteaza circuitul de la comtec, ce toleranta are la declansare etc Link spre comentariu
ALEy Postat Decembrie 8, 2012 Partajează Postat Decembrie 8, 2012 Da,ce ce sa nu se scarpine cu mana dreapta la urechea stanga...sa faca scurt la impamantare etc, cand aparatul ala intrerupe circuitul si gata Iar inaintea lui se poate pune o diferentiala fara nici un fel de problemeSa nu mai zic de cat de usor se defecteaza circuitul de la comtec, ce toleranta are la declansare etc Nu am prins idea cu" se pune O diferentiala"( se monteaza in circuit O protectie diferentiala) dupa protectia diferentiala orice scurtcircuit intre pamintare si nul rezulta deconectarea protectiei( uni mai lenesi ca mine nu se mai duc pina la tabloul electric de protectie sa deconecteaza. ci deconecteaza circuitul de la distanta unind nulul cu pamintarea ) ca sa se asigure ca au deconectat instalatia,si pot lucra fara tensiune.Si astfel sunt siguri ca un" BINEVOITOR" nu reconecteaza circuitul in timp ce lucrezi! Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Salutare colegi forumisti. M-am gandit ca ar fi frumos sa spun si ce am rezolvat cu toata situatia asta.Am achizitionat pana la urma un releu de protectie la supratensiuni(am mers pe cel monofazic de 40A-luand in considerare ca dumneavoastra ati spus ca trifazicul nu prea merita bataia de cap) si inlocuit sigurantele comtec cu unele de firma(Schneider).La anu cand o sa refac holul voi inlocui si tabloul electric cu unul mai mare in care voi inlocui/monta sigurante pe fiecare circuit in parte si cu toate prostiile care consider ca imi sunt de folos. La un moment dat saptamana trecuta am avut iarasi un incident care a lasat o faza nefunctionala(2 mergeau), si mi-a venit urmatoarea idee: Sa iau un comutator de faze digital/automat.Am inceput cautarile si am ajuns la un produs in genul acestuia(daca se considera reclama rog admini sa stearga link-ul): http://www.adelaida.ro/releu-electronic ... c-16a.html E cineva dintre voi care a folosit asa ceva?se merita?functioneaza bine? PS: La releul de protectie in manual este specificata urmatoarea fraza: "daca tensiunea in retea este normala 170-250V..."(ma poate cineva lamuri va rog care sunt valorile nomale pentru tensiunea in retea?)Nu de alta dar vreau sa setez parametrii de declansare pentru releu si sa nu o dau in bara. In alta ordine de ideei va doresc tuturor un Craciun fericit, plin de bucurie si dragoste alaturi de persoanele pe care le iubiti.Sa auzim numai de bine si multumesc inca o data tuturor celor care au aruncat un ochii aici si care, pierd din timpul lor pentru a ajuta pe cei mai putin priceputi. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Decembrie 21, 2012 Partajează Postat Decembrie 21, 2012 Bravo, ai făcut o alegere bună.La anu' când schimbi tabloul, să adaugi și o diferențială.Legat de setarea releului, tensiune normală, în accepțiunea Enel, înseamnă 230V ±10%. Eu aș merge cu setările 200-250; e doar o părere personală.Legat de comutarea fazelor, prefer să mă abțin; asta pentru că nu sunt convins de legalitatea acestei măsuri, deci nu vreau să-ți dau un răspun „oficial”; neoficial, strict din punct de vedere tehnic, se poate realiza foarte ușor cu acel releu de care ai pomenit - asta în situația în care ai specificat în discuțiile anterioare că contorizarea se face trifazat.P.S.Merci de urări; aceleași gânduri bune și ție și celorlalți useri! Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Decembrie 22, 2012 Partajează Postat Decembrie 22, 2012 high_voltage_tm> Multumesc!Am setat valoarea de jos a tensiunii ca fiind 200V(mai mare nici nu se poate sin setari) si valoarea maxima 250V.Acel comutator am inteles ca este legal atata timp cat de la contuar(tabloul general) iti vin in casa toate trei fazele, pentru ca nu implica nici o modificare/improvizatie facuta la reteaua electrica.Desigur si cand va veni momentul sa fac asa ceva(in cazul in care decid asta) voi veni aici pentru a rezolva orice nelamurire(sunt cateva )Primul lucru care il voi face este sa pun o diferentiala cand modific tabloul(sper ca nu ma insel...diferentiala parca era "siguranta" automata cu sensibilitate ft mare care previne curentarea accidentala,nu?).Trebuie sa fie de un anumit amperaj?sau ceva? Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Decembrie 22, 2012 Partajează Postat Decembrie 22, 2012 Da, diferențiala e aia care te protejează (printre altele) de electrocutările mortale. Ca amperaj, calculezi astefel încât să ducă toți consumatorii din apartament, dar să nu fie mai mare decât siguranța de pe branșament (aia montată afară, în tabloul de distribuție); la mine e de 25A/30mA, Schneider. Un tablou montat zilele trecute (apartament două camere): De la stânga la dreapta: - diferențială; - automată 1P+N, prize (două circuite); - automată 1P+contact auxiliar, centrală termică; - automată 1P+contact auxiliar, iluminat (două circuite). Firele subțiri sunt de la sonerie, legată pe circuitul de iluminat. Link spre comentariu
Vizitator corneld Postat Decembrie 25, 2012 Partajează Postat Decembrie 25, 2012 Daca imi este permis sa intreb, unde gasesc acele varistoare si ce parametri ar trebui sa aiba? Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Le găsești (pe comandă) la Arrow, Mouser, Newark... sau la mine (poziția 65). Parametrii sunt dați în link-urile de mai sus; personal, consider că AC Voltage Rating VRMS trebuie să fi la 250V și Surge Current INRP cât mai mare posibil (de la 10kA în sus), la fel și Emax. Bineînțeles, contează și modul de montare; întotdeauna folosesc 3 varistoare, astfel asigur două căi de închidere a undei de supratensiune, venită pe oricare dintre cele trei conductoare. Siguranțele din aval prefer să fie fuzibile sau dacă nu, automate rapide de calitate (clasa B). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum