high_voltage_tm Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 Lucrare de rahat, cu materiale de rahat!!! Într-adevăr, în poză se observă că ai două fire libere (maro și gri), deci posibil ca meșterii să fi tras trifazat... Totuși, nu înțeleg cum sunt împărțite alea 7 circuite?! Poza e neclară, dar pare-se că pe prima siguranță ai un singur circuit de prize, iar pe ultima două circuite de iluminat - asta judecând după curentul nominal al siguranțelor, dimensiunea și culoarea firelor; la siguranța 2 și 3 nu se vede cum sunt conectate ieșirile (partea de jos). Și ăla nici măcar nu e un tablou... e o amărâtă de doză! Din câte observ, acolo ai gipscarton; n-ar fi mare bătaie de cap să se decupeze altă gaură și să se monteze un tablou corespunzător. Când zal a spus că nu merită complicaţia, cred că se referea la chestia cu branșamentul trifazat, nu la protecția împotriva supratensiunilor. Siguranțele se aleg după mai mule criterii... Unul dintre ele fiind curentul nominal; aici mulți au obsesia de a monta siguranțe supradimensionate, când defapt, cu cât curentul nominal al acesteia este mai apropiat de curentul de sarcină al circuitului protejat, cu atât au o comportare mai bună. Exemplu de tablou (cel din stânga ar trebui să fie un disjunctor magneto-termic cu protecție diferențială la curent rezidual inclusă). Link spre comentariu
briobit Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 .... subscriu ca modelul ala de sigurante sunt penale ( am gasit de nu stateau ridicate de noi, fara tensiune, sig de 20 de amp la consumul unui bec de 100W ( doar bec si sig pe masa) sarea ca proasta, sau statea 4-5 secunde si sarea , tablou general (montat de "meseriasii" de la ENEL pus afara cand ajungea lumina soarelui asta vara pe carcasa nu mai satea neam ridicata (schimbata dupa 2 luni )exemplu clasic de ieftine si bune Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 high_voltage_tm>Da...lucrarea este de tot rahatul ...si asta nu a fost singurul lucru facut prost in apartamentul asta...sau in acest bloc...dar m-am legat la cap cu el, si acum incerc sa ii dau de cap http://s13.postimage.org/iduesgfqf/WP_000773.jpg Am atasat o poza mai buna sa vezi conexiunile la ultimele 2 sigurante! Trifazic stiu sigur ca e pana la tablou/sau doza cum bine ai zis si tu.Ideea este urmatoarea: daca raman pe monofazic, o sa am probleme cu variatia de tensiune cand rulez mai multi consumatori mari(gen AC sau masina de spalat sau aspirator)?Sau trifazicul m-ar ajuta cumva in privinta asta? Vecinul meu si-a pus ceva de genul asta: http://i.dedeman.ro/media/catalog/produ ... 027578.jpg (si a setat valorile min si max pt tensiune) acum intrebarea mea e alta: daca se intampla sa raman fara nul, releul asta stie sa actioneze siguranta?sau sta ca idiotu si imi bubuie iar toata aparatura?Tipul de la enel zicea ca DSPT-ul detecteaza lipsa nulului...dar ca nu poate detecta si variatiile alea pe care le face releul.So....se poate una fara alta sau trebuie amandoua? PS: peretele e din caramida in zona din dreapta tabloului si din beton in stanga Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 Normal ca detecteaza...din moment ce aparatele au detectat 340V,o sa detecteze si acel detecor,sau varistor sau ce-o pune in paralel cu consumatorii aca raman pe monofazic, o sa am probleme cu variatia de tensiune cand rulez mai multi consumatori mari(gen AC sau masina de spalat sau aspirator)?Pai...baga aparatu de masura in priza si vezi!Depinde despre ce putere e vorba,dar la 7kW (32A) n-ar trebui sa fie probleme (aici depinde de instalatia din bloc). Iar in 7kW incap consumatorii enumerati de tine Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 Trebuia să faci poza astfel încât să se vadă ieșirile siguranțelor, adică partea de jos; în fine, nu e important asta... pare că pe prima ai un circuit, iar pe celelate câte două.Înteresant acel dispozitiv! Văd că e făcut de o firmă din Ucraina, de care nu am auzit până acum; dacă e fiabil și face treaba așa cum scrie în specificații, e o soluție de luat în seamă!De unde și la ce preț l-a luat vecinu'?Nu știu ce principiu de funcționare („citire”) are dispozitivul și cum se comportă la ruperea nulului în rețeaua de distribuție... dar ar trebui să-și facă treaba. Oricum, nu cred să fie mai prost decât DPST-ul Comtec, folosit de cei de la Enel. Singurul lucru pe care sunt aproape sigur că nu-l poate face acel releu, e protecția la supratensiuni tranzitorii, care au un impuls foarte rapid și de mare amplitudine - astea apar la descărcări atmosferice (furtuni), comutații în instalațiile primare, conectare/deconectare de consumatori reactivi.Legat de puterea consumatorilor, dacă nu ai plită/cuptor electric, boiler sau centrală electrică, atunci nu-ți fă griji; nici mașina de spălat, nici fierul de călcat nici AC-ul nu funcționează constant la putere maximă! Dacă pe mașina de spălat scrie 2500W, nu înseamnă că ea trage acea putere tot timpul; aia e puterea maximă, pe care o ia doar în etapa de încălzire a apei - în rest, poate funcționa și cu 4-500W. Și nu folosești simultan toți consumatorii de mare putere. Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 Dispozitivul la luat din DDman...la 160-170 ron...cred ca e modelul cu 32A!Ideea e ca a doua zi ...a mai fost o faza cand au venit 280v pe linie si palpaia lumina in draci.Atunci m-am repezit si am dat de sigurante de frica ca na ....o sa se repete isprava de vineri seara.Dupa m-am dus la el si am vazut ca lui i se actionase releul si oprise curentu automat(e misto ca isi revine singur cand se stabilizeaza tensiunea).Dar nu sunt sigur ca detecteaza si lipsa nulului... Acel dispozitiv are un display pe care afiseaza in timp real V pe circuit...si am inteles ca sunt unele mai perdormante care inchid circuitul la 20ms.La astfel de dispozitive Amperajul trebuie sa fie cat mai mare ?sau cat mai apropiat de consumul real(dupa formula amperaj X voltaj?) Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 Dispozitivul ala dectecteaza tensiune prea mare intre firul tau de nul si cel de faza.La ruperea nulului,ori creste sau scade tensiunea,ori ramane in parametrii.Combinand cele 2 afirmatii,crezi ca protejeaza la ruperea nulului? Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 Curentul nominal al acelui aparat reprezintă valoarea cu care poate fi „încărcat”; el trebuie să fie cel puțin egal cu curentul siguranței din aval (dacă siguranța generală are 32A, atunci aparatul trebuie să aibe curentul nominal de minim 32A - dacă ar fi mai mic, evident că există riscul să fie suprasolicitat, deoarece siguranța nu ar acționa la valori sub curentul ei nominal). Legat de lipsa nulului, această situație duce automat la supra sau subtensiune (defapt diferența de potențial care apar între fază și nul este cauzată de faptul că nulul nu se mai află la potențialu de referință, adică nu mai e „zero” ci se deplasează în „sus” sau „jos”); e puțin mai geru de explicat, dar dacă ai cunoștințe de mate/fizică, poate fi foarte ușor de înțeles prin reprezentarea vectorială a sistemului trifazat simetric echilibrat. Citește link-ul. Deci dispozitivul trebuie să lucreze și în această situație. Știu că se dezvoltase pe forum un proiect pe această temă, care semăna foarte mult cu dispozitivul la care ai făcut referire; avea funcție de deconectare automată la sub/supratensiune, reconectare temporizată, avertizare sonoră și optică... dar nu mai știu cum a evoluat subiectul. Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 Dr.L> Asa ma gandeam si eu , dar prefer decat sa presupun....sa intreb(in cazul de fata chiar daca ma face sa par mai ...prost).Va imaginati ca si mie imi este mai lejer sa achizitionez un aparat in loc de doua(si releu si DSPT).Daca iau acest aparat de 40-50A, sunt probleme?(presupunand ca sig generala are 32A)?Ca si sigurante pe circuite, ce firma recomandati?Inca o data tin sa va multumesc pentru timpul acordat! Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 25, 2012 Partajează Postat Noiembrie 25, 2012 Poți lua și de 50 și de 100A... dar va fi mai scump și nu ai nici un beneficiu.Pentru siguranțe, Schneider/Merlin Gerin, Moeller/Eaton, ABB, Siemens Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Noiembrie 26, 2012 Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 Ok then...si daca iau releul asta...imi poti spune te rog cum ar veni montat pe contuar?Mai trebuie sa iau si cealalta chestie din stanga?Cum ar trebuii sa cuplez daca am tablou de 8 module si 3 le ocupa doar releul?se poate fara sa modific gaura in zid/doza? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 26, 2012 Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 Trebuie vazuta schema de montaj a aparatului...Zi macar modelul,ca poate se gasesc specificatiile pe net Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Noiembrie 26, 2012 Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 Cam asta ar fi: http://www.dedeman.ro/ro/releu-prot-ten ... 80155.html PS: nu fac reclama la ddman dar nu am gasit in alta parte.Daca aveti alte recomanari nu ezitati sa postati Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 26, 2012 Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 E bine ca dau toata documentatiaDeci acolo ai schema de conectare Link spre comentariu
Vizitator NewBreed Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 ma intereseaza daca mai trebuie sa iau si disjunctor magneto-termic in combinatie cu acest releu? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum