Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare bec


Vizitator MIRCEABONDAR

Postări Recomandate

Vizitator MIRCEABONDAR

Buna ziua. La mine in camera am o lustra cu 3 becuri cu filament. O data la o saptamana doua se arde cate un bec atunci cand aprind lumina (pare ca o mica explozie in interiorul becului)..lustra este noua. Acum ma gandesc sa cumpar niste becuri cu halogen ca ma gandesc ca o fi de la ele. Ce imi recomandati sa fac in cazul asta, sa nu se mai arda asa des?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Eu va sugerez sa masurati si tensiunea retelei, nici becurile romanesti din anii `80 nu se ardeau asa repede.Fasung-ul daca se topeste se simte mirosul de plastic ars si oricum fasung-ul nu arde becul.P.S.7W este cam putin pentru 20 metrii patrati, eu as monta becuri cu incandescenta(filament) de cel putin 40W pe un brat.

Link spre comentariu
Vizitator MIRCEABONDAR

Becurile sunt din piata la 1 leu. Lustra este cu abajoare descuperite in fata. Am cumparat doua becuri xavax cu halogen de 18w, iar celalalt ramas este de 40w. La cel vechi abajorul este destul de incins, iar la celelalte nu sunt asa incinse.Daca cumva am si o tensiune mai aiurea se poate pune un condensator ceva?

Link spre comentariu

In afara de calitatea proasta a becurilor,singura chestiune care concura la arderea lor e tensiunea mare din retea...ce treaba am cu incalzirea fasungului,daca arderea becului se produce in momentul aprinderii,cand totul e rece,nu-mi pot explica...dar daca asociem cu faptul ca filamentul becului la rece are o rezistenta scazuta,cu tensiunea mare din retea,atunci vine de la sine si explicatia arderii acelor becuri.Se pot comanda la aprindere cu variator de tensiune sau cum am citit tot pe forum ca facuse cineva(nu mai retin amanunte,dar mi s-a parut ingenioasa metoda),pe intrerupatorul dublu,montase o dioda,si s-a renuntat la aprindera pe rand a becurilor,in favoarea aprinderii cu dioda inseriata,apoi suntarea diodei cu cea de a doua sectiune a intrerupatorului.In felul asta curentul de pornire este redus prin redresare monoalternanta,si ca sa elimine efectul de palpaire si sa aiba luminozotate normala,sunta acea dioda dupa incalzirea filamentului.Chestia cu degajarea de caldura are alte efecte si nu apar la pornirea becului ci in timp,daca acel corp de iluminat functioneaza mai multe ore...deci nu cred ca asta ar fi explicatia corecta.

Link spre comentariu

Normal ca becul respentiv functioneaza mai multe ore. Efectele in cazul asta se vad in 2 saptamani. Dioda anuleaza o alternanta, tensiunea vv pe alternanta ramasa ramane aproximativ aceeasi, tinand cont de caderea de tensiune pe dioda. Daca sunt becuri de 1 leu din piata, ce ne mai miram ca se ard dupa 2 saptamani. Am avut un lot de becuri Philips, fabricate in Turcia, din care cam 20% din ele au cedat de la prima actionare a intrerupatorului. Daca domnul Miron nu doreste sa investeasca in becuri economice, care ce-i drept nu-si justifica pretul, poate sa dea 2-3 lei pe niste becuri mai bune.

Link spre comentariu

Stai relaxat,n-a vorbit nimeni de topire,dar daca ai comis-o asta e,nu incerca sa minimalizezi problema...eu de ex n-am auzit de dulii "proiectate"pt becuri economice...singura restrictie e cea de putere,si de cele mai multe ori o sa vezi inscriptionat "max 60W" dar niciodata n-am vazut "numai pt becuri economice"...problemele simple,au rezolvari complicate :rade:

Link spre comentariu
Vizitator MIRCEABONDAR

Am ales sa incerc mai intai becuri cu halogen sa vad daca se mai ard, deaia nu am luat economice. Dupa 30 min abajoarele de la cele pe halogen erau caldute iar celalalt cu bec pe filament era fierbinte. Chestia e ca si la baie si pe hol sa intamplat sa se arda becul (o mica explozie) la aprindere

Link spre comentariu

E simplu de explicat arderea becurilor. Pe masura ce filamentul functioneaza, o mica cantitate de wolfram se evapora si se depune pe sticla becului. Din cauza impuritatilor sau a tehnologiei de fabricatie a filamentului, evaporarea nu se face in mod egal pe toata suprafata filamentului, aparand asa numitele "zone fierbinti" unde evaporarea se produce mai rapid. Din aceasta cauza, combinata cu variatiile tensiunii de retea, becul are sectiuni diferite ale filamentului dupa o perioada de functionare. La "aprinderea finala" , tinand cont ca filamentul rece are o rezistenta foarte mica, zonele fierbinti se vor incalzi foarte repede, peste temperatura de topire a worfram-ului si astfel se va creea o punte de metal lichid (arc electric) care va topi restul filamentului, micsorand si mai mult rezistenta acestuia. In mod normal, unul din firele de legatura cu filamentul este intentionat construit mai subtire pentru a actiona ca o siguranta in acest caz.Solutii exista, incepand de la PTC-uri si pana la variatoare cu tot felul de functii. Procedura este aceeasi, limitarea curentului de pornire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări