Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6p13s mod trioda

simson

Postări Recomandate

Asa este, dar nu vreau sa pun siliciu in alimentare.Sunetul reprodus de un amplificator la care redresarea se face cu tub este mult mai placut.Stiu ca ar fi fost mult mai simplu o punte cu 1N4007, economiseam filemente si spatiu.Toti parazitii de inalta frecventa cu care este dopata reteaua au moarte sigura la redresare prin tub ; cum ampliful doar moduleaza tensiunea anodica, interesul este ca aceasta tensiune sa fie cat mai curata.Deja am demontat transformatorul si infasurarile de filamente.Sper ca dupa bobinarea a inca 240 spire la Ua sa-mi incapa inapoi infasurarile de filamenteAu rolul de a regla curentul anodic in tuburi in scopul egalizarii.Am optat la aceasta varianta de legare in paralel a p-metrului;daca se intrerupe trimerul, rezistenta din catod se mareste implicit si tensiunea de negativare =>tub blocat.

Oare filamentul tubului redresor alimentat din reteaua  plina de reziduuri RF nu va modula curentul anodic ? Poate ar trebui gasita o metoda de detectie a acestor semnale perturbatoare  dupa redresare/ filtrare in cazul metodelor  tub/siliciu lucru de loc usor dupa parerea mea dar cred ca  ar merita incercat

Link spre comentariu

Sa zicem ca ar fi RF "pe teava" pana la diodele redresoare, dupa acestea de obicei avem o celula de filtraj ce ar trebui sa prezinte o impedanta foarte mica pt "acel RF". Altfel putem folosi si redresoare cu seleniu sau orice altceva ca tot nu rezolvam problema.

Asa este, dar nu vreau sa pun siliciu in alimentare.Sunetul reprodus de un amplificator la care redresarea se face cu tub este mult mai placut.Stiu ca ar fi fost mult mai simplu o punte cu 1N4007, economiseam filemente si spatiu.Toti parazitii de inalta frecventa cu care este dopata reteaua au moarte sigura la redresare prin tub ; cum ampliful doar moduleaza tensiunea anodica, interesul este ca aceasta tensiune sa fie cat mai curata.

Partea cu sunetul mai placut eu o consider a fi pur subiectiva, la fel as incadra si afirmatia de mai sus legata de moartea sigura a parazitilor de IF din retea doar pt ca folosim un tub redresor. Cred ca filtrajul are un rol mult mai hotarator la capitolul IF.

Link spre comentariu
Vizitator gabriele

Un analizor de spectru dupa redresor ar pune in evidenta "intrusi".

In multe situatii in care lipsesc citiva volti ..e mai simplu sa adaugu un mic traf si sa insumezi decit sa demontezi cel mare.....dar daca musai !!!!!!

Editat de gabriele
Link spre comentariu

In sfarsit am reusit sa montez inapoi traful de retea cu plusul de 240 spire ptr. Ua.Cu grija au intrat inapoi si bobinajele ptr. filamente.Acum consumul total pe partea de alimentare anodica atinge 200-240mA functie de cum variaza tensiunea retelei. Inca o data subliniez utilitatea configuratiei ,,nimic stabilizat" impreuna cu negativarea automata, plus redresarea cu tuburi care protejeaza tuburile finale cel mai bine inclusiv electroliticile fara fite complicate cu 555 care comanda relee... etc,etc.

Din proiect am ramas dator cu corectorul de ton.Prima data folosesc un Baxandal pasiv.Reteaua de corectie am luat dintr-o revista iar etajul de atac a retelei este cel pe care o folosesc si la reteaua Baxandal activ.Acum am utilizat ECC85 dar la fel de bine functioneaza si cu 6N1P, fara a schimba componentele, doar ca are amplificare mai mica.

Nu-mi este clar ce fel de potentiometre se folosesc in reteaua pasiva...unele scheme noteaza lin. altele log. Schema:post-206638-0-85504100-1419952384_thumb.jpg

Link spre comentariu

Revin cu fotografii ca pentru o Galerie Foto:post-206638-0-19456600-1419957462_thumb.jpgpost-206638-0-03865500-1419957477_thumb.jpg

Acum ne intoarcem de la Galeria Foto la Elforum. Oscilograme cu semnal sqv 1kHz la intrare

cu potentiometrul de volum la maximpost-206638-0-06671400-1419958033_thumb.jpg

Si acelasi semnal cu volum 3/4post-206638-0-24057400-1419958119_thumb.jpg

Unde poate fi hiba?

Link spre comentariu

Care bubă ?! ,te uiţi dumneata la circuitele de mai jos reprezentate sumar şi găseşti două modele de filtru (cu potenţiometrul de volum la maxim,cu volum 3/4...)

http://oi58.tinypic.com/au6oat.jpg

filtru din pagina verde(CRC) http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2014/post-206638-0-24057400-1419958119.jpg atenuează mult/enorm vârful oscilaţiei prezente la intrare în palier http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2014/post-206638-0-06671400-1419958033.jpg .Să nu întrebi (te rog) de unde acele condensatoare(te gândeşti bine şi înţelegi).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Te mai gândeşti simson(graba uneori strică treaba) ai pe acolo şi ceva cabluri ecranate-interconexiune(impedanţe ,capacităţi ,linii inductive) apreciabile.

Mai concret pentru tendinţa către perfecţiune a reglajului de volum se poate trece la reglaj în trepte compensat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Intradevar am cabluri ecranate la potentiometru la un canal mai lung decat la altul.Maine voi verifica si celalalt canal si daca e diferenta stiu ce am de facut.Ma gandeam sa fie problema ca la un atenuator ne-compensat dar modificand reglaj ton inalte, saltul de palier nu se atenua.Ar mai fi varianta sa reduc impedanta de intrare a tubului 6N6P prin reducerea valorii p-metrului; doar ca atunci scade eficienta reglajului de ton...

Link spre comentariu

Intradevar am cabluri ecranate la potentiometru la un canal mai lung decat la altul.Maine voi verifica si celalalt canal si daca e diferenta stiu ce am de facut.Ma gandeam sa fie problema ca la un atenuator ne-compensat dar modificand reglaj ton inalte, saltul de palier nu se atenua.Ar mai fi varianta sa reduc impedanta de intrare a tubului 6N6P prin reducerea valorii p-metrului; doar ca atunci scade eficienta reglajului de ton...

corectorul pasiv Baxandall se face cu potentiometre logaritmice si tipic pentru acest tip de corector este impendanta mica de intrare si mare de iesire concret orice repetor catodic cu Zout<5K este bun insa modificarea retelei de corectie se face foarte greu, calculul in sine este destul de laborios si valoarea  uzuala de 1M se alege doar pentru a avea indeplinita conditia de impendanta mare la iesire de obicei >5M.

Eficienta de reglaj este data deci de respectarea acestor doua conditii putind ajunge la +/-18dB insa nu merita un reglaj  mai mare de +9dB fiindca reteaua are o atenuare de insertie foarte mare in jur de 20dB , un exemplu de corectie  cu reglaj 0-9dB bass/treble este in schema amplificatorului SE cu PL504 prezentat in toamna la Bucuresti unde reglajul se face doar prin accentuare reglajului frecventelor inferioare si superioare, atenuarea sub 0dB este un nonsens in  Hi-Fi

In prezenta  retelei Baxandall nu se face nicio masurare cu semnal dreptunghiular fiindca forma acestuia va fi comlpet deformata din cauza retelei complexe RC raspunsul la acest tip de semnal este semnificativ doar pentru verificarea etajului final si in special al OT, un driver sau preamplificator trebuie sa redea perfect  (aproape) dreptunghiul, ideal este cuplajul galvanic intre etaje

Link spre comentariu

Amplificatoarele finale(cu sau fără corecţii de ton) cu sensibilitate de intrare mică 100mV_ef...1000mV_ef... nu necesită cablu ecranat pentru conexiuni interne ,proiectarea şi dispunerea componentelor trebuie făcută de aşa maniera încât să evităm utilizarea cablului ecranat ,ecranarea electrostatică se face pentru întreg ansamblul.

La mulţi ani elforum

Link spre comentariu

Multumim ptr. urari la fel doresc la toti colegii Elforum , multe proiecte FINALIZATE ca sa aveti bucuria reusitei!

Eu n-am avut astampar si am finalizat proiectul, zic eu acuma...Este clar ca impulsul la inceput de palier se formeaza in etajul corector de ton. Mi se pare dubios condensatorul de 32pF care de fapt nu are ce cauta acolo.

Deocamdata nu l-am scos ptr. ca e complicat.Dar iata oscilograme :post-206638-0-54621000-1420035898_thumb.jpgpost-206638-0-30567800-1420035924_thumb.jpgpost-206638-0-31735700-1420035947_thumb.jpg

In concluzie raspunsul la joase este bun.La inalte...asta e. Acum ascult Haleluia de Leonard Cohen.

Zgomot de fond inexistent cu volum la max. apreciat pe incinte cu SPL=100dB/1w/1m .

Mai trbuie sa subliniez faptul ca am incercat corectii de faza ptr. a ameliora forma sqv la 10k dar nu mi-a placut deoarece oricum faceam deja la 20k semnalul devenea triunghi.Asa ca acum funtioneaza doar cu rezistenta de 6,2k fara nici un fel de corectie.Iata ce incercari am facut:post-206638-0-03743500-1420038072_thumb.jpg

Link spre comentariu

corectorul pasiv Baxandall se face cu potentiometre logaritmice si tipic pentru acest tip de corector este impendanta mica de intrare si mare de iesire concret orice repetor catodic cu Zout<5K este bun insa modificarea retelei de corectie se face foarte greu, calculul in sine este destul de laborios si valoarea  uzuala de 1M se alege doar pentru a avea indeplinita conditia de impendanta mare la iesire de obicei >5M.

Eficienta de reglaj este data deci de respectarea acestor doua conditii putind ajunge la +/-18dB insa nu merita un reglaj  mai mare de +9dB fiindca reteaua are o atenuare de insertie foarte mare in jur de 20dB , un exemplu de corectie  cu reglaj 0-9dB bass/treble este in schema amplificatorului SE cu PL504 prezentat in toamna la Bucuresti unde reglajul se face doar prin accentuare reglajului frecventelor inferioare si superioare, atenuarea sub 0dB este un nonsens in  Hi-Fi

In prezenta  retelei Baxandall nu se face nicio masurare cu semnal dreptunghiular fiindca forma acestuia va fi comlpet deformata din cauza retelei complexe RC raspunsul la acest tip de semnal este semnificativ doar pentru verificarea etajului final si in special al OT, un driver sau preamplificator trebuie sa redea perfect  (aproape) dreptunghiul, ideal este cuplajul galvanic intre etaje

Revin cu ultimele retusuri , finisari facute. Am eliminat condensatorul de 32pF din reteaua de corectie Baxandal si cu acesta a disparut fenomenul http://www.elforum.info/topic/68327-6p13s-mod-trioda/page-8#.

Urmatoarele masuratori au fost facute cupland generatorul dupa corectorul de ton, direct pe grila 6N6P.Se vede clar ca deformarea semnalelor sqv s-a datorat retelei Baxandall. La semnal sinusoidal raspunsul este perfect, limitarea apare la 10V ef in secundar.Daca scot din soclu un tub final, scade puterea dar nu distorsioneaza ceea ce denota functionarea in clasa A (sa mai adaug si PURA ?)

Iata cum arata acum 10kz sqv in bucla deschisa unde ptr.9.5Vef sinus, in secundar am o sensibilitate la intrare de 140mVpost-206638-0-59611000-1420387042_thumb.jpg

Acelasi semnal cu reactie neg. unde ptr. 9,5Vef in secundar, sensibilitatea la intrare se reduce la 0,5Vpost-206638-0-32260200-1420387266_thumb.jpg Si inca un semnal de 1kHz in bucla inchisapost-206638-0-70444200-1420387519_thumb.jpg

Apropo, spune cineva cati dB are reactia negativa?

In concluzie pot spune ca ampliful este terminat, si sant multumit de performantele lui.In viitor, ma gandesc la un corector de ton numai ptr. accentuari, cu potentiometru...poate ofera cineva o schema verificata.

Cu acesta episodul 6P13S e finito...urmeaza GU81M.

Link spre comentariu

Nu ai precizat valoarea rezistorului de RN, ai un divizor de tensiune format din acea rezistenta si rezistorul de 70 0hm din catod , raportul lor este proportional cu RN aplicata asa ca va trebui sa faci un calcul de raport de tensiuni si sa-l convertesti in dB

Am sa caut schema corectorului cu reglaj doar de accentuare, este proiectata si verificata de mine pentru o accentuare +9dB maxim bass/treble

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări