Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6p13s mod trioda

simson

Postări Recomandate

...pentru probe folositi acelasi traf dar cu sarcina dubla (ca impedanta) fata de ce aveti acum in secundar si veti avea reflectat in primar ~5K,pentru probe va merge excelent,macar teste cu rezistenta de sarcina pasiva.

Posibil ca şi în situaţia prezentată sarcina(impedanţa pentru 1Khz) la anod să fie fizic de circa 2k7-2k8 ,desigur în teste poate varia sarcina din secundar(Rs)/anod şi urmări cum se manifestă răspunsul în putere sau palierul sqw... ,oricum dacă va creşte sarcina la anod în acest mod va înregistra o pierdere în putere la frecvenţe foarte joase datorată "rămâneri pe loc" a inductanţei primarului.
Link spre comentariu

Azi am mai lucrat la placa de proba cu 6p13s.Fantastic acest tub ,desi nu este pretuit deloc.Cu un atac corespunzator nesimetric am masurat in secundar 6,5v deci aproape 5,3W la 1khz sin.nelimitat de la un tub cu Pda=14W+2 in mod trioda! Si cu un montaj neingrijit cu legaturi la masa pe nimerite,sunet splendid.

Brum este ceva, dar cu boxe de 100 dB e normal.

Prima oscilograma la 1kHz am marit nivelul la intrare astfel ca in sec la 7V se observa aparitia limitarii simetrice.Aceeasi limitare la 30Hz apare la 6.4V in sec:

Posted Image

Referitor la oscilatiile pe palier : din curiozitate am anulat reactia quad si prima oscilatie din palier a urcat mult.Poate daca puneam mai mult de 10% spire situatia se imbunatatea pe palier chiar cu riscul scaderii sensibilitatii et. final.O idee buna data de @Valderama a fost RN globala compensat in frecventa.Intrucat RN globala nu prea imi place,am incercat in lantul de RN globala sa pun doar cond. de diferite cap.urmarind semnalul dreptunghiular .La capacitati mari palierul s-a indreptat dar semnalul a devenit trapez.Cel mai bun compromis l-am obtinut ptr. 270-300pF.Acuma nu stiu cum este afectat raspunsul armonic in aceasta situatie,eventual d-nu Lazaroiu.

Oscilograma 10KHz 20micsec/2v fara 270pF

Posted Image

Oscilograma cu 270pF

Posted Image

Acelasi lucru la 1kHz

Posted Image

Posted Image

Va prezint si semnalul pe grila tubui final special ptr.userul popa marius:

Posted Image

@Lazaroiu:sursa de lab.afiseaza tensiunile exist.pe borne.Pe soclul tubului 6P13S g1 tensiunea este mai mica cu doar 1,3V fata de afisaj sursa.

Traf. iesire are 3 sectiuni primar in serie iar secundarul 4 sectiuni serie/paralel intrefier 0,1 sau 0,2 ptr.ca am egalat inductanta a doua trafuri din intrefier.Iata si poza trafului:

Posted Image

Va urma proba cu un alt PSF si alt etaj de atac...

Link spre comentariu

mergi în direcţia bună(simson),mai trebuie lucrat ceva la img.(oscilograme) timp mare de expunere probabil.ai încercat câţiva pf anod-anod ?(tub final tub de atac ,condensatorul în cauză trebuie să suporte tensiune mare).

Link spre comentariu

Intradevar reactia dintre anod-anod a facut minuni.Cea mai frumoasa forma de unda s-a format ptr. 56pF astfel incat coltul palierului sa nu fie rotunjit dar si oscilatiile sa fie minime.SUPER!!De RN global cu 270pF nici nu este nevoie de altfel rezultatul prin aceasta metoda este inferioara.Voi reveni cu alt PSF.

Link spre comentariu

Intradevar reactia dintre anod-anod a facut minuni.Cea mai frumoasa forma de unda s-a format ptr. 56pF astfel incat coltul palierului sa nu fie rotunjit dar si oscilatiile sa fie minime.SUPER!!De RN global cu 270pF nici nu este nevoie de altfel rezultatul prin aceasta metoda este inferioara.Voi reveni cu alt PSF.

Atentie,reactia anod-anod este o reactie negativa de tip SCHADE,care aplatizeaza banda de frecvente foarte tare in functie de reactanta capacitiva a acelui condensator,teorii despre acest tip de reactie sunt multe pe net si chiar explicate foarte clar. O capacitate intre anod-anod cam strica putin (amplifica) efectul Miller,deci ar trebui in acest caz sa avem un atac in fata pentru tubul final facut de un tub cu Ri mic,adica un 6P15P,EL83,6P9,6E6P-E...,ma rog asta nu conteaza atata timp cat dv. va place cum suna in practica. Nu ma luati in seama,eu doar teoretizez si daca cineva va intelege,va intelege.Pana la urma un amplificator trebuie sa amplifice semnalul in asa fel incat ajuns pe traductoarele electroacustice sa placa urechilor,scopul final asta-i,nu? Pe mine m-ar interesa mai mult ca la raspunsul practic la semnale SQW sa am un front crescator cat mai vertical (de aici rezulta viteza de raspuns a amplificatorului deci o dinamica buna),iar pe paliere sa vad cateva "oscilatii" ce par amortizate,acelea pana la urma reprezinta armonicile pare,adica exact ce ma intereseaza. Daca vreau un raspuns perfect in SQW,atunci imi construiesc un amplificator cu SS sau CI si voi avea un raspuns SQW absolut perfect,adica digital... Repet; nu ma luati in seama,este doar parerea mea.Mai jos am pus cateva poze rezultate din simulare,daca vor fi utile sau nu,nu conteaza dar macar putem intelege cate ceva cel putin teoretic. Realizarea dv. imi place foarte mult si va felicit inca odata si mie-mi plac aceste tuburi,am construit multe amplificatoare cu ele iar sunetul este extrem de placut. Cu doua tuburi in paralel in SE obtinem o putere de 12W...15W si cu un randament energetic muuult mai bun comparativ cu un SE cu 6C33C.P.S cred ca acel condensator,daca totusi doriti sa-l folositi ar trebui realizat practic asa cum a spus si cred ca valoarea lui va fi mult mai mica decat 56pF.
Link spre comentariu

Domnule Lăzăroiu se poate întâmpla că Simon să fi uitat virgula bănuiesc că fizic sunt 5,6pF ,rămâne să ne comunice/lămurească dumnealui(56pF sau 5,6pF ?).

Oricum simon are experienţă(după sursa HT prezentată) ,aşa cum reiese din citat forma sqw sa păstrat(poate o să vedem chiar oscilograma 10khz-sqw pentru situaţia anod-anod).

...Cea mai frumoasa forma de unda s-a format ptr. 56pF astfel incat coltul palierului sa nu fie rotunjit dar si oscilatiile sa fie minime.SUPER!!

De RN global cu 270pF nici nu este nevoie de altfel rezultatul prin aceasta metoda este inferioara...

Impresia mea este că acest domn Simon înţelege imediat şi ştie sigur ce face.
Link spre comentariu

Domnule Lăzăroiu se poate întâmpla că Simon să fi uitat virgula bănuiesc că fizic sunt 5,6pF ,rămâne să ne comunice/lămurească dumnealui(56pF sau 5,6pF ?).

Oricum simon are experienţă(după sursa HT prezentată) ,aşa cum reiese din citat forma sqw sa păstrat(poate o să vedem chiar oscilograma 10khz-sqw pentru situaţia anod-anod).

...Cea mai frumoasa forma de unda s-a format ptr. 56pF astfel incat coltul palierului sa nu fie rotunjit dar si oscilatiile sa fie minime.SUPER!!

De RN global cu 270pF nici nu este nevoie de altfel rezultatul prin aceasta metoda este inferioara...

Impresia mea este că acest domn Simon înţelege imediat şi ştie sigur ce face.
Indiscutabil,,este un partener de discutii in cunostinta de cauza,altfel nici nu as fi incercat acele explicatii de mai sus.

Imi plac foarte mult realizarile d-lui si chiar il astept cu nerbdare si cu alte proiecte.Din experianta mea si a dv.,atat cat avem noi,incercam sa impartasim si celorlalti pasionati de electronica cu tuburi si credeti-ma sincer ca ma bucur foarte tare cand pot "preda stafeta" unor oameni cu aceata pasiune in sange,asta daca d-lor ne va permite.

Link spre comentariu

@simson, am probat si eu acest tub, cel mai bine a fost condus cu un EF80 trioda si gyrator in loc de rezistor anodic iar problema micilor oscilatii la 10khz SQW nu este prea importanta daca pe grila finalei forma dreptunghiului se rotunjeste usor pe cele doua paliere, se datoreaza condensatoarelor de cuplaj.Aproape intodeauna transformatorul modifica mai mult sau mai putin semnalul dar se pare ca transformatorul de iesire realizat de d-ta este realiza corect si cum cunosc bine miezul hipersyl posibil la un test de adaptare corecta pe sarcina sa apara suprize placute...Merita incercata si varianta une reacti negative anod-anod cu un rezistor reglabil 180K-300K, in unele cazuri ajuta daca dozajul este moderat adica 4-6dB

Link spre comentariu

Interesanta abordarea tubului 6p13s, e posibil ca la 10kHz acel condensator de neutrodinare (parca asa ii zicea) sa va poata ajuta la obtinerea unui palier mai curat, dar cu ce pret? Ce se intampla cu banda amplificatorului? Pana la urma ce valoare are acel condensator? zeci de pF?Miezurile hypersil sunt foarte bune, ajuta la reducerea volumului transformatorului probabil cu un 10-20% raportat la un echivalent in E+I cu Go pentru aceleasi performante. Miezurile sunt achizitionate din vreun magazin online anume?

Link spre comentariu

[[Pana la urma un amplificator trebuie sa amplifice semnalul in asa fel incat ajuns pe traductoarele electroacustice sa placa urechilor,scopul final asta-i,nu?Pe mine m-ar interesa mai mult ca la raspunsul practic la semnale SQW sa am un front crescator cat mai vertical (de aici rezulta viteza de raspuns a amplificatorului deci o dinamica buna),iar pe paliere sa vad cateva "oscilatii" ce par amortizate,acelea pana la urma reprezinta armonicile pare,adica exact ce ma intereseaza.]]Perfect adevarat.Ca experiment reactia A-A a fost o joaca utila si ptr. ceilalti colegi de pe forum(cred).Ptr. valori mici de 5-10pF nu se observa schimbari la palier. 56pF este valoarea reala ptr. cel mai bun COMPROMIS.Oscilograme nu mai pot prezenta intrucat am demontat montajul de pe placa.Toate datele esentiale au fost notate si daca ma hotaresc sa fac ampliful sant sigur ca va functiona din prima la parametri maximi.Ca o paranteza remerc ca multi amatori dupa o schema care,,mi se pare frumoasa" comanda sasiul taiat la laser, cutia din mahon si cand este gata se minuneaza de frumusetea lampilor de designul perfect al ansamblului de sub ''capota" si petrec nopti nedormite cu gandul cum sa monteze un LED in soclu.Nu intereseaza oscilograme sau ca functioneaza la parametri inferiori, din moment ce ,,se aude incredibil de bine" cu difuzorul pus pe masa si folosind semnal de la telefon mobil.Revenind la schema, daca ar fi sa construiesc ampliful nu cred ca voi folosi reactia A-A.D-vs in locul meu cum a-ti proceda? Astept si parerea lui Valderama si Popa Marius.La sfirsitul saptamanii vin cu alt etaj de atac si PF sugerat de Lazaroiu.Intr timp va soptesc ca lucrez la un alt proiect pe care o voi posta in Proiectul meu[sE al lui J.L.H. 69 hibrid varianta quadro]-@popa mariusproblema micilor oscilatii la 10khz SQW nu este prea importanta daca pe grila finalei forma dreptunghiului se rotunjeste usor pe cele doua paliere, se datoreaza condensatoarelor de cuplaj.Adevarat,si cred , banuiesc, ca tocmai aceste armonici de ordin par dau sunetul specific de SE.Valderama a intuit[[ clarpalierul sqw-10khz arată în acel fel datorită răspunsului armonic dat de ansamblul tub final+OT+sarcină(ansamblul final raspunde "mai colorat"]]Dupa cum ai observat pe oscilograma semnalul sqw pe g1 este cuazi perfect.[apropo am scris sqw nu stiu semnificatia literelor dar banuiesc= semnal dreptunghiular].La noua configuratie deja am economisit un condensator si o trioda.Oricum etajul de atac SRPP imi era incomod ptr. ca ptr. 6C2C imi trebuia Uf separat La fel si ptr. varianta propusa de tine.De altfel ptr. un SE de 5W 3tuburi/ canal e cam mult.@kosmin;rezultatele reactiei A-A se raflecta in diagramele oferite de Lazaroiu. Miezurile hypersil sint SM85b obtinute de la privat.Intrucit diagrama tubului 6p13s mod trioda se afla inca in ceata, m-am hotarat sa trasez diagrama Ia/Ua parametru Ug1 .Astept sfaturi in acest sens.

Link spre comentariu

@simson, am probat si eu acest tub, cel mai bine a fost condus cu un EF80 trioda si gyrator in loc de rezistor anodic iar problema micilor oscilatii la 10khz SQW nu este prea importanta daca pe grila finalei forma dreptunghiului se rotunjeste usor pe cele doua paliere, se datoreaza condensatoarelor de cuplaj.Aproape intodeauna transformatorul modifica mai mult sau mai putin semnalul dar se pare ca transformatorul de iesire realizat de d-ta este realiza corect si cum cunosc bine miezul hipersyl posibil la un test de adaptare corecta pe sarcina sa apara suprize placute...Merita incercata si varianta une reacti negative anod-anod cu un rezistor reglabil 180K-300K, in unele cazuri ajuta daca dozajul este moderat adica 4-6dB

@ :Cam asta ar merge cu EF80???@:-aveti acea sursa faina de laborator,deci pentru a "ridica" familia de caracteristici aferente unui tub pentru dv. nu ar fi decat o chestiune de timp.In foaia de catalog aveti datele necesare pentru a testa practic si a va pune la punct exact ce trebuie pentru acest tub in modul trioda,daca am fi mai aprape,nu ne-ar trebui mai mult de 1-2 ore pentru aceasta lucrare de laborator.Toate datele le notati intr-un tabel XLS si la sfarsit programelul va face toate calculele si va trasa si caracteristicile,vedeti cum am facut eu practic pentru OT100,trebuie sa mai fie pe forum. O sursa buna si cateva multimetre am ,dar si la mine tot TIMPUL,bata-l vina (!) parca se contracta din ce in ce mai mult...
Link spre comentariu

Fără rezistenţă de sarcină şi atenţie la disipaţie(anod/g2-6p13s) nu trebuie depăşit 18W pentru lungă durată.

Marele avantaj al acesui tub-6p13s este că poate lucra în clasa A-A1 că de altfel toate tuburile concepute pentru etaje finale BO(baleaj orizontal , regim de lucru clasa C) din fostele receptoare TV ,singurul dezavantaj necesitatea unui atac predistorsionat gc(atac asimetric gc)... ,6p13s ar putea fi atacat foarte bine cu 6p13s(un atac mai bun nu poate exista)...,bine înţeles dacă nu ne interesează puterea consumată şi suntem audiofili cu pretenţii.

sqw=square wave=semnal dreptunghiular=abreviere/prescurtare des utilizată în această subsectiune forum.

Link spre comentariu

Ptr. trasarea caracteristicilor in mod trioda g2 la anod prin 100ohmi dar, sa pun rezistenta de sarcina la anod sau nu ? Astai dilema.

Nu trebuie sa puneti o rezistenta dinamica la anod,doar ceva pentru limitarea curentului,eu am folosit pentru OT100 ceva de 100ohmi/20W,am ales acei 20W pentru a nu se incalzi prea tare in timpul masuratorilor modificandu-si valoarea. Dv nu faceti determinarile in regim dinamic,doar static; punct cu punct.Exista trasatoare de caracteristici care fac treaba asta dinamic,dar au niste convertoare si interfete pentru a putea fi utilizate cu ajutorul unui program intr-un PC,bineinteles ca acestea traseaza caracteristicile in timp real si aproape instantaneu. Aveti aici o schema cu program si codul sursa pentru un trasator dinamic de caracteristici :http://www.dissident-audio.com/Traceur/Page.html Cine are timp cred ca-l poate realiza,dar oare merita???? NU trebuie sa determinati chiar volt cu volt pentru Ug1.Eu as incepe cu 0V(G1) si Pda max pentru ce va rezulta un Iamax si Ua min,adica tub saturat,apoi din 5V in 5V pe G1 pana pe la 150V Ua si daca,caracteristicile de G1 par echidistante,atunci as merge pana la Ua max si Ia min (tub blocat). M-as intoarce cu doua trei valori de -Ug1 pentru a urmari daca si spre tub blocat caracteristicile de G1 sunt echidistante.Daca nu sunt echidistante,voi stabili clar pentru ce arie de carateristici ele sunt echidistante (de la G1=0V pana la G1=-Ug1.max) si aceea va fi aria de lucru liniara,dupa care valorile puse intr-un XLS veti deterimna si dreapta de sarcina,sau cu hartia milimetrica,e acelasi lucru. Sau mergeti pe un Pda=17.5W (nu mai mult de 18W cu spune si ) si pe axa ox luati tensiuni din 50V in 50V si vedeti ce curent rezulta pe axa oy,bineinteles pentru acel Pda=17.5W constant.Cititi ce Ug1 corespunde pentru fiecare produs UaxIa=constant (17.5W) si urmariti echidistanta caracteristicilor Ug1 si apoi ca mai sus.Va astept cu nerbdare cu aceste determinari ca sa-mi pot face un model SPICE foarte precis.Toate modelele SPICE facute de Karpv si N.Koren sunt numai dupa determiari practice,asa cu o sa faceti dv. acum.Eu am probat practic doar cateva tuburi clasice,ca sa spun asa, EX; EL34,6P3S,EL509,GU50,OT100,GU29,EL84,PL504,6P36S,EL36,6P14P,6P15P ...si va marturisesc ca modele sunt foarte precise,pentru 6P13S am luat caracteristicile gasite pe net.
Link spre comentariu

Fără rezistenţă de sarcină şi atenţie la disipaţie(anod/g2-6p13s) nu trebuie depăşit 18W pentru lungă durată.

Marele avantaj al acesui tub-6p13s este că poate lucra în clasa A-A1 că de altfel toate tuburile concepute pentru etaje finale BO(baleaj orizontal , regim de lucru clasa C) din fostele receptoare TV ,singurul dezavantaj necesitatea unui atac predistorsionat gc(atac asimetric gc)... ,6p13s ar putea fi atacat foarte bine cu 6p13s(un atac mai bun nu poate exista)...,bine înţeles dacă nu ne interesează puterea consumată şi suntem audiofili cu pretenţii.

sqw=square wave=semnal dreptunghiular=abreviere/prescurtare des utilizată în această subsectiune forum.

Corect!

Imaginile spun totul,am facut ceva in graba sa putem avea o referinta,sper sa nu va plictisesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări