Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

555 LED pulsing circuit

iuli09

Postări Recomandate

http://electronics-diy.com/555-led-puls ... ircuit.php

vreau sa folosesc montajul dupa schema de mai sus pentru o banda cu leduri ; intrebarea este : lungimea benzii led suportata este data de caracteristicile tranzistorului T2 ?

pentru aproximativ 20M de banda led cu un consum calculat de 1.5W/M , sa zicem pentru siguranta 2W/M , am nevoie doar de un tranzistor care sa suporte 40W sau trebuie facute si alte modificari in schema ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iuli09

11

• Marian

8

• vali2006

2

• leoncris

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu am tranzistorul TIP142 si as vrea sa folosesc altceva ... in functie de necesitatile mele ; banda are 60 leduri/m , ledurile sunt albastre iar pe ambalaj este specificat un consum de 4.8W/M , asadar mai mult decat am spus eu initial .pe o portiune de 1.92M de banda am masurat un consum de 474ma . cum am spus mai sus , as vrea sa folosesc o banda de 20M , asadar un consum de 96W . ce tranzistor (care sa fie si relativ usor de gasit) as putea folosi ?

Link spre comentariu

Nu sunt sigur ca ai masurat corect cei 474mA devreme ce din cate spui pe 1,9m de banda ar fi 114 leduri ( aproximativ ), si asta ar insemna un curent de cam 4mA pentru fiecare led, prea putin dupa parerea mea... As spune ca o cifra mai potrivita ar fi cam 15mA pentru led si daca pe 1 metru ai 60 de leduri atunci pe 20m ai 1200 leduri, si cu cate 15mA pentru fiecare ar rezulta un curent total de 18A, ma indoiesc sa gasesti un tranzistor care sa faca fata singur la un asemenea consum devreme ce trebuie sa se tina cont atat de SOA cat si de regimul termic care limiteaza puterea tranzistorului, cred ca ai putea incerca cu 2 TIP35C in paralel, sau orice alt tranzistor similar ajutati de un driver.

Link spre comentariu

valoarea curentului a fost corect masurata ...despre precizia aparatului cu care a fost masurata nu stiu ce sa zic , pana acum n-am remarcat ca ar avea probleme cu valorile masurate dar nu se stie niciodata .presupunand ca specificatiile sunt corecte si pe un metru de banda(60 leduri) se consuma 4.8W ar rezulta un curent de 400 ma (sursa este de 12V), asta insemnand cam 6,6ma/led deci tot destul de departe de valoarea de 15ma .ori calculele mele sunt gresile , ori e ceva care-mi scapa :jytuiyu n-ar avea rost sa folosesc tranzistorul pentru a comanda un releu pentru ca atunci n-as mai obtine efectul luminos pentru care vreau sa construiesc montajul

Link spre comentariu

@leoncris autorul temei a explicat deja ce doreste sa faca, doreste sa alimenteze o banda de leduri de 20m care sa licare in ritmul impus de un circuit cu 555, si tranzistorii de putere sunt necesari pentru a suporta curentul implicat, asadar mai multa atentie. Limita unui led normal este pe la 30mA, nicidecum la 15mA, pe de alta parte folosirea de releu este exclusa, ledurile trebuie sa licare in ritmul impus de timer. Raman la parerea mea ca un curent de sub 10mA este prea mic si ledurile ar putea lumina slab, oricum pentru siguranta se poate lua in calcul macar un 10mA pe led, ceea ce inseamna 12A curent minim prin tranzistorii de forta, s-ar putea folosi pana si banalii 2N3055, minim 2 in paralel ajutati de un driver de genul BD237 sau mai bun.

Link spre comentariu

o sa incerc sa masor din nou curentul pe portiunea masurata mai devreme dar cu un alt aparat sa vedem ce valoare rezulta .pana atunci am gasit niste tranzistori 2n3055 pe care i-as putea folosi dar si un mosfet IRFZ44 dintr-un UPS . dupa ce stabilesc exact care ar fi curentul maxim pe care ar trebui sa-l suporte tranzistorul ... s-ar potrivi in schema si un mosfet sau mai bine 3055?

Link spre comentariu

Lasa asa nu mai masura, e probabil ca rezistentele incluse pe banda sa limiteze curentul la acea valoare, oricum pentru siguranta asa cum am spus se poate lua in calcul cate 10mA pe fiecare led si deci un total de 12A minim necesari, dar inteleg ca doresti efectul de fade in/out si nu doar comutare brusca? daca da atunci chestia se complica putin si mosfetii se cam exclud in atare situatie, pentru fade trebuie sa se ia in calcul situatia de stres maxim pentru tranzistori, care este cam pe la jumatate din cei 12V livrat pentru leduri, in acea situatie 6V pica pe tranzistori si la aprox 12A se va disipa o putere de aproximativ 70W, totusi pastrez opinia ca 2 bucati de 2N3055 se pot descurca daca au un radiator decent care sa le mentina un regim termic cat mai bun.

Link spre comentariu

Cu placere oricand, numai ca asteapta putin ca nu-i asa simplu, in primul rand tranzistorii 2N3055 ar trebui imperecheati dupa factorul Hfe la o valoare cat mai apropiata unul de celalalt, apoi folosesti schema de mai jos:post-15007-13982952754_thumb.pngEste nevoie de acele rezistente de putere in emitoarele tranzistorilor pentru egalarea curentului prin ele, pot fi folosite si alte valori in afara de 0,1 dar preferabil cat mai mici pentru a evita pierderile mari de tensiune si evident disipare de putere suplimentara pe rezistente.Succes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări