Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare despre ochiuri magice em84

battobataaree

Postări Recomandate

salutare...am realizat un amplificator stereo pe lampi si folosesc ochiuri magice em 84 pe post de vumetre,numai ca ziua sau uneori seara nu vreau sa se aprinda ochiurile ,de asta m-am gandit sa pun un buton care sa intrerupa masa ochiurilor,sau borna de minus,intrebarea mea este e ok sa fac asta? adik sa ramana filamentul functionand in continuare ,dar sa nu se mai aprinda gazul ala albastru...va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• battobataaree

4

• hpavictor

3

• baltazar181

2

• yo7lhe

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu e nici o problema. Eu personal prefer sa intrerup tensiunea anodica atunci cand tubul trebuie sa ramana in asteptare cald.

este mai complicat din punct de vedere al conexiunilor sa tai anodul,imi este mai la indemana sa intrerup masa...zici ca nu e panica da?
Link spre comentariu

Nepoate, e mai complicat sa tai masa, tinand cont ca si filamentul trebuie sa fie cu un capat la masa pentru reducerea brumului. Taie alimentarea anodului, pe care o ai comuna inainte de rezistentele din anozi!

Link spre comentariu

...dar sa nu se mai aprinda gazul ala albastru.

De unde gaz, ca lumina provine de la un strat de luminofor depus pe peretele de sticla, atunci cand e bombardat de electroni (ca la tuburile catodice din televizoarele vechi sau din osciloscop) ?
Link spre comentariu

eu am pe ambele capete ale filamentilor cate o rezistenta de 100 ohm la masa...este varianta cea mai des intalnita la amplificatoarele de chitara si da rezultate foarte bune...nu este o problema daca decuplez masa din punctul asta de vedere,mie imi vine mai usor sa o decuplez atata tot ,pt ca unde e pus butonul ,am acces la masa mai aproape decat sa trag fire de la anod..ok deci exceptand faptul ca as putea avea brum sau stiu eu ce zgomote...mai exista vreo problema sa se defecteze ochiurile din cauza asta in timp decupland si cupland ? influenteaza anodul ala ca este cuplat permanent ,in timp ce masa e decuplata,in sensul ca daca interfereaza cu filamentul,nu stiu...ps: scuze ,la luminofor ma refeream...nu stiu exact componenta ochiurilor,ce se intampla in interior,banuiesc ca e ca la orice lampa

Link spre comentariu

..........

Mai elegant ar fi sa pui grila la masa printr-o rezistenta de 47-100 ohmi. Iar pentru a nu scurta viata tubului, poti deconecta tensiunea de filament cu acelasi comutator (2x2).Incalzirea catodului nu ia mai mult de 30-40sec.

post-22358-139829527298_thumb.jpg

post-22358-139829527301_thumb.jpg

Link spre comentariu

daca pun grila ,adik pinul 1 la masa cu rezistenta,dispare luminozitatea ? eu folosesc un buton a carui contacte sunt simple..adik 2 contacte,2 pini..tin neaparat sa-l folosesc pt ca are designul interesant,deci nu prea am solutii prea multe sa intrerup mai multe contacte de-o data...eu folosesc exact aceeasi schema,adik cea cu albastru si caut o solutie cat mai buna sa le lungesc viata ne folosindu-le ziua in conditiile prezentate ,adik cu butonul ala asa cum e

Link spre comentariu

daca pun grila ,adik pinul 1 la masa cu rezistenta,dispare luminozitatea ? eu folosesc un buton a carui contacte sunt simple..adik 2 contacte,2 pini..tin neaparat sa-l folosesc pt ca are designul interesant,deci nu prea am solutii prea multe sa intrerup mai multe contacte de-o data...eu folosesc exact aceeasi schema,adik cea cu albastru si caut o solutie cat mai buna sa le lungesc viata ne folosindu-le ziua in conditiile prezentate ,adik cu butonul ala asa cum e

Mai intai invata sa te exprimi corect in limba romana ( sub forma scrisa ) apoi apuca-te de electronica !
Link spre comentariu

Buna am si eu o intrebare. acuma vreau sa-mi fac un se cu el84 si ecc83. as vrea sa pun ca vumetru EM84 . dar vad ca la em84 ii trebuie 250 de volti. eu am traf de alimentare cu urmatoarele caracteristici Ualimentare=220V/50-60HzPprimar=130VAU1=230V/0,32A (inalta)U2=40V/0,15A (negativare)U3=6,5V/4A (filamente)Va merge si cu 230V ?

Link spre comentariu

Da , va functiona foarte bine . Fa o socoteala si vezi cat reprezinta in procente diferenta de tensiune anodica , apoi mai gandeste-te inainte sa prezinti " probleme " de clasa a 5-a...Spor la treaba !

Link spre comentariu

Buna am si eu o intrebare. acuma vreau sa-mi fac un se cu el84 si ecc83. as vrea sa pun ca vumetru EM84 . dar vad ca la em84 ii trebuie 250 de volti. eu am traf de alimentare cu urmatoarele caracteristici Ualimentare=220V/50-60HzPprimar=130VAU1=230V/0,32A (inalta)U2=40V/0,15A (negativare)U3=6,5V/4A (filamente)Va merge si cu 230V ?

Este f bun ce ai.......la U1 dupa redresare si filtrare vei avea 310v cc de la acest nivel vei obtine restul tensiunilor necesare inclusiv cei 250v pt EM...montind diferite rezistente inseriate decuplate prin condesatoare de filtraj........
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări