Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dezumidificator modul Peltier

Vizitator ultradefen

Postări Recomandate

Vizitator ultradefen

Am rugamintea de a ma ajuta cu o schema de montaj pentru a realiza un dezumidificator. Am cumparat un modul Peltier de 14.9 V / 6.4 A, un adaptor de la 220 V la 15 V cu 6 A si o rezistenta de balast de 5 W 1 Ohm J pe care am conectat-o intre Peltier si adaptor , problema este ca in primele 10 secunde modulul Peltier functioneaza normal (se incalzeste destul de bine pe o parte 70-80 C iar pe cealalta devine rece 10C) , ulterior incepe si fata rece sa se incalzeasca undeva 40- 50 C. Am achimbat adaptorulcu unul mai mic de 5 V si Peltier functioneaza normal numai ca atinge temperaturi mai slabe(fata calda 30-40C/ fata rece 20 C). Am nevoie de ajutor pentru a putea face modulul sa lucreze cum trebuie modulul Peltier TEC1-12706 si pentru a nu crede ca am dat banii aiurea pe piese , nu sunt electronist , lucru care trebuia sa mi-l fi repetat inainte de a cumpara modulul adaptorul si ce am ma luat eu. Drept urmare fac apel la unul dintre voi si va multumesc.

PS -Pun un link pentru mai multe detalii despre modulul Peltier - http://www.tme.eu/ch/details/pm-40x40-5 ... tonecold/#

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian_draghiescu

12

• stefan33

5

• Dr.L

4

• Voltus

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator ultradefen

legat de subiectul mai sus mentionat Dezumidificator Peltieram legat in felul urmator 220 v-adaptor la 15 v 6 A-rezistenta balast 5 w 1 ohm j- modul peltier de 14.9 V si 6 A , numai ca acea resistenta se incinge fff tare , adica topeste plasticul , modulul functioneaza normal rece pe o parte si ff cald pe cealalta parte pe care o racesc cu un radiator si un cooler. intrebarea mea este : pot elimina rezistenta de balast si sa mi functioneze normal peltierul fara sa l ard?multumesc.

Link spre comentariu

Pe acea rezistenţă cade o tensiune de 6 A x 1 Ω = 6 V şi se disipă sub formă de căldurăo putere de 36 W.Alimentatorul dvs. furnizează 15 V, deci la bornele elementului aveţi în acest caz tensiuneade 15 V - 6 V = 9 V.Puteţi asigura o tensiune apropiată de cea maximă admisă de element înlocuind rezistenţacu una sau două diode redresoare de putere înseriate (cel puţin 10 A, montate pe radiatoare).La bornele elementului veţi avea 14, 4... 13,8 V, funcţie de numărul diodelor.Cele de mai sus sunt valabile în cazul în care acea tensiune de 15 V este stabilizată.

Link spre comentariu

@ultradefen:

Recitind problema dvs. îmi dau seama că acei 6 A nu sunt măsuraţi,

ci este vorba de curentul maxim pe care îl poate livra alimentatorul.

Pentru un sfat adecvat şi o dimensionare corectă trebuie să precizaţi

fie valoarea măsurată a curentului din circuit, fie tensiunea de la bornele

elementului (în ambele cazuri având rezistenţa-balast înseriată).

Foarte important !

Tensiunea furnizată de alimentator este stabilizată sau nu ?

În fişa tehnică este precizată o diferenţă maximă de temperatură de

68 de grade Celsius, deci nu trebuie să vă aşteptaţi la cine ştie ce

rezultate spectaculoase.

Link spre comentariu
Vizitator ultradefen

multumesc celor care au avut amabilitatea de a posta

in alta ordine de idei adaptorul este urmatorul

http://www.au-laptop-adapter.com/toshib ... 45453.html

decat ca nu scrie toshiba pe el , tensiunea o voi masura si o voi spune, nu stiu daca e stabilizata sau nu si imi cer scuze pentru necunostinte.

astazi am pus pe rezistenta de balast un radiator si pare ca functioneaza, frica mea este sa nu explodeze rezistenta pentru ca se incinge si sa nu se crape ceramica de pe fata calda a modulului peltier.inca odata va multumesc pentru amabilitate

Link spre comentariu

Aveţi un adaptor stabilizat pentru laptop, ce poate furniza maximum 6 A (peste, intră protecţia în joc şi tensiunea de ieşire devine nulă).Acea rezistenţă pe care o folosiţi este de 1 Ω/5 W.Curentul maxim pe care îl suportă este radical din (P/R) = radical din (5/1) = radical 5 = 2,236 A.Curentul real din circuit este în mod sigur mai mare, de aceea vi se supraîncălzeşte atât de puternic.Nu o mai folosiţi astfel, se va arde foarte repede. Faceţi acea măsurătoare şi postaţi rezultatul.

Link spre comentariu

Da, dacă multimetrul e din cele pe care dacă le cumperi mai primeşti şi ceva rest de la cei 2 lei...Se mai poate măsura şi o tensiune, nu neapărat un curent, după cum am mai precizat. Mai bine să aşteptăm să vedem nişte valori.

Link spre comentariu
Vizitator ultradefen

am masurat 8 v , cu toate ca sunt putin nedumerit (de ce numai 8 v cand el trebuia sa alimenteze cu 15 ?am masurat cu un multimetru MAVO 35, destul de vechi , pe scara de 50 V alternativ), sper sa fi interpretat bine valoarea afisata si de aici vine intrebarea mea : daca adaptorul furnizeaza 8 v si eu am un modul peltier care ar trebui sa consume 14,9 v, le pot conecta direct si sa functioneze asa cum trebuie ? Am masurat avand si acea rezistenta inseriata si a dat aceeasi valoare.Va salut!

Link spre comentariu

am masurat cu un multimetru MAVO 35, destul de vechi , pe scara de 50 V alternativ)

Aţi măsurat greşit.

Folosiţi domeniul de curent continuu, nu alternativ.

Măsuraţi în următoarea ordine:

- Tensiunea fără sarcină (în gol) la bornele alimentatorului.

- Aceeaşi tensiune având alimentat elementul prin rezistenţă serie.

- Dacă primele două măsurători dau valori aproximativ identice, atunci măsuraţi în cel de-al doilea caz şi tensiunea la bornele elementului.

(Dacă tensiunea în sarcină e sensibil mai mică decât cea în gol, alimentatorul nu face faţă consumului şi e impropriu utilizării în scopul declarat.)

Postaţi rezultatele.

Link spre comentariu

Dacă primele două măsurători dau valori aproximativ identice, atunci măsuraţi în cel de-al doilea caz şi tensiunea la bornele elementului.

Postaţi rezultatele.

Dacă tot cereţi sfaturi, măcar citiţi-le cu atenţie şi încercaţi să le daţi curs...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări