Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montare centrala termica in baie


norad

Postări Recomandate

Buna ziua,Este permisa montarea unei centrale termice Westen Quasar 24 F in camera de baie ? Baia are 3x3,5x2,5m. Daca ar trebui pusa in alt loc, ar imcomoda foarte mult: tubulatura de evacuare de peste 3 metri, spart pereti etc.V-as ruga sa motivati raspunsurile, punctual, cu articole din legislatia in vigoare.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • norad

    9

  • Eusebiu Angelescu

    7

  • cheluakame

    4

  • d2134

    2

Top autori în acest subiect

Stiu pe multi care si-au pus centrale termice sau boilere in baie. Deci, din punct de vedere legal, probabil respectand anumite conditii, exista precedent si pe pot monta.

 

Pana si pe site-urile unde se vinde acest model exista mentionat spatiul in care se poate monta.

http://www.baxishop.ro/produs/Centrala_ ... SAR_D_24_F

http://www.simodorgrup.ro/Centrale-stan ... ID197.html

Link spre comentariu

Iti va trebui proiect de gaze si principala cerinta este ca incaperea in care se monteaza sa aibe suprafata de decomprimare in caz de explozie de 0.05 mp la 1 mc sau mai mult. Vezi normativul P118/1999 art. 2.3.56. In cazul tau fereastra trebuie sa aibe o suprafata de cel putin 1.32 mp.

Link spre comentariu
Iti va trebui proiect de gaze si principala cerinta este ca incaperea in care se monteaza sa aibe suprafata de decomprimare in caz de explozie de 0.05 mp la 1 mc sau mai mult. Vezi normativul P118/1999 art. 2.3.56. In cazul tau fereastra trebuie sa aibe o suprafata de cel putin 1.32 mp.

...suprafata vitrata necesara se calculeaza conform Normelor tehnice aprobate prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 5/2009 ( ....cu modificarile ulterioare in 2010) publicat in MOf al RO si pe pagina de internet a ANRE :sparge: de ce spuneti de P118/1999 ....?

Oricum in normativul indicat de mine (Capitolul 8 ) trateaza problema dvs...

 

Stiu pe multi care si-au pus centrale termice sau boilere in baie.

EXCLUS cu tiraj natural ...sau cu arzatoare atmosferice....se interzice cu desavarsire.

Este permisa montarea unei centrale termice Westen Quasar 24 F in camera de baie ?

8.4 din normativul indicat mai sus de mine interzice .....

Totusi in art.8.5 se introduce o exceptie pentru cele cu tiraj fortat si camera de ardere etansa .....( atentie ca producatorul sa specifice ca poate fi instalata in mediu cu umiditate ridicata!!!!)

PS: din cate am vazut eu personal nu recomand montarea in bai ..... decat daca doriti sa o schimbati/reparati din 2 in 2 ani.... si evacuarea daca nu depaseste 5m se poate face

Si tevile de gaze au o problema cu protejarea lor daca sunt amplasate in mediu cu umiditate ridicata ( lungimea tubulaturii)

Pe scurt va recomand sa consultati o firma autorizata ....(serioasa...cu portofoliu curat)

Link spre comentariu

...suprafata vitrata necesara se calculeaza conform Normelor tehnice aprobate prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 5/2009 ( ....cu modificarile ulterioare in 2010) publicat in MOf al RO si pe pagina de internet a ANRE de ce spuneti de P118/1999 ....?

Deoarece P118 acopera cerintele ord.5/2009 ANRE.

Pe scurt va recomand sa consultati o firma autorizata ....(serioasa...cu portofoliu curat)

Subscriu intru-totul!
Link spre comentariu

Citat:Pe scurt va recomand sa consultati o firma autorizata ....(serioasa...cu portofoliu curat)

Pana in prezent doua firme autorizate mi-au spus ca centrala nu se poate monta in baie.Am solicitat lamuriri si mi s-a raspuns sec: "asa spune legea".Referitor la protectia electrica, centrala mai sus-mentionata are gradul de protectie IPX5D.
Link spre comentariu

Referitor la protectia electrica, centrala mai sus-mentionata are gradul de protectie IPX5D.

N-are nimic deaface d.p.d.v. al protectiei electrice cu ce am mentionat mai sus.....de curiozitate ati vazut o masina de spalat montata in baie dupa 2 ani?...v-ati uitat la tabla...cum se prezinta?Revin cu "parerea mea" ...incercati sa gasiti un alt loc ...indiferent ca vi se pare ca kitul de evacuare este prea mare ( pana in limita a 5 m este ok...)...si mai cautati si alte firme care se respecta ( "Legea"....adica reglementarile tehnice din domeniu spune altceva si am precizat mai sus unde pot fi consultate)LE> de cand cu faptul ca operatorul de distributie nu mai avizeaza proiectele ....firmele sufla si in iaurt... :rade: ...stiu ca raspunderea este 100% a lor pana la prima modificare a instalatiei....acum si nu vor sa riste nimik.....exagerat dupa cum am spus mai sus ...dar nici eu nu recomand
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Da ....aceste distante sunt precizate de producatorul centralelor prin instructiunile de montare/exploatare ...fiind tratata inclusiv partea de evacuare.PS: Montajul aparatelor de utilizare este reglementat de producatorul respectivului aparat

Link spre comentariu

va recomand sa respectati intru tocmai legea intrucat daca aveti si o legatura cat de mica gesita in caz de avarie(accident,incendiu,explozie)sunteti verificat si cat de bine v-ati facut patu si asa mai departe caz concret este la un cetatean din satu vecin care a avut un incendiu si asiguratoru i-a taiat asigurarea pe motiv ca avea in plus fata de proiectul casei o camera atasata si o prelungire a instalatiei electrice cu un electrician neautorizat si neavizat a pus la firu de impamantare fir de 1,5 in loc de 2,5 cat cere legea :bataie oameni sau ales cu casa arsa si asiguratoru cu bani dupa 2 ani de procese tot cu niimic nu sa-u ales

Link spre comentariu

.....Si ce spune legea privitor la ce am intrebat eu?

nu spune nimic mai mult ......face trimitere la specificatiile date de producator...am mai scris mai sus
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu unul nu as monta o centrala in baie in primul rand datorita aburului de acolo. Acesta va afecta in primul randamentul centralei, conducand la un consum de combustibil mai mare. Apoi posibilitatea de scurt-circuit al componentelor electronice. Si in al treilea rand legea.Mai bine platesc mai mult (depinde de situatie) si o montez pe balcon si stiu apoi ca fac oarecum economie, decat sa o montez in baie/bucatarie unde sunt aburi mai mereu prezenti.

Link spre comentariu

Eu unul nu as monta o centrala in baie in primul rand datorita aburului de acolo. Acesta va afecta in primul randamentul centralei, conducand la un consum de combustibil mai mare. Apoi posibilitatea de scurt-circuit al componentelor electronice. Si in al treilea rand legea.

 

Dumneavoastra puteti sa aduceti argumente la ceea ce ati scris ?

Cum afecteaza "aburul", randamentul centralei ?

 

Aveti cunostinte despre ce spune legea privitor la instalarea unei centrale in baie ? Spuneti legea si articolul la care va referiti.

Link spre comentariu

Cum afecteaza "aburul", randamentul centralei ?

Prin acelasi principiu prin care o centrala in condensare are un randament mai mare decat una clasica.Fie ca vorbim de o centrala cu tiraj natural, fie ca este una cu tiraj fortat, arzatorul nu este chiar atat de etans cum vorbesc multi producatori, sunt diverse puncte slabe pe unde aerul din incapere poate ajunge la arzator, mai ales ca tirajul este asigurat de un exhaustor iar aerul are "prostul" de a alege cea mai scurta cale.Centrala aflandu-se intr-un mediu cu umiditate ridicata, aburul/vaporii de apa vor ajunge la nivelul arzatorului unde vor prelua o parte din caldura si apoi vor fi evacuati pe cos, luand cu ei si caldura preluata. Cat despre lege sunt raspunsuri si mai sus.Eu am prostul obicei de a ma gandi in primul rand la buzunarul meu, si apoi sa verific daca legea ma ajuta sau nu.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări