Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune mixta


ianny

Postări Recomandate

ceau,sper ca am postat unde trebuie...am nevoie de o sursa de tensiune pentru a alimenta circuitele secundare ale unui amplificator, eu dispun doar de un circuit de tensiune de 17 Vca ( +- 15 Vcc pentru a alimenta un operational, 12 Vcc pt a alimenta ventilatorul si 24 de Vcc pt a alimenta protectia DC care contine 2 relee de 24 Vcc). Am facut o schema dar vreau sa stiu daca va fi si practic functionala si daca se intampla ceva daca leg GND-ul de la sursa cu GND-ul de la sursa de putere a amplifului care se va alimenta cu +- 70 Vcc.mersi si ast pareri si raspunsuri.

post-24020-139829526317_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    5

  • ianny

    3

  • Dr.L

    2

  • bolek

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu ai nevoie de cate 2 diode in paralel la redresare, se folosesc 4 diode la redresarea dubla alternanta, aici este vorba doar de monoalternanta deci cate o 1N4007 este suficient, pe de alta parte sunt cateva greseli in acea schema, iata cum ar trebui sa arate in viziunea mea:post-15007-139829526374_thumb.pngToate tensiunile au ca punct de referinta circuitul de masa, care poate fi legat la masa principala a amplificatorului, ar mai fi de mentionat ca genul asta de redresare lasa riplu mare astfel incat pentru a evita brumul este necesar ca si anume condensatorii sa fie mai mari, cate 4700u fiecare cred ca ar fi ok avand in vedere curentul de sarcina redus.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Schema lui marian e corecta.

Fiind monoalternanta, C1+2 trebuiesc de valoare mai mare (si 2200u cred ca ajunge, consumul e mic). Pe D1+2 n-ar strica niste conduri de 10-100n (sau macar unul, la intrare).

Link spre comentariu

Eu as pune partea de 12V pe partea opusa celei de 24V,sa mai echilibreze cat de catOricum,cel mai bine ar fi de folosit un traf cu mediana. Mai ales ca se gasesc la bazar si cu 10 lei...

Link spre comentariu

M-am gandit si la varianta asta insa s-a solicitat ca masa sa fie comuna, oricum consumul este mic deci nu cred ca va reprezenta asta o problema, si daca se doreste se pot folosi diode mai puternice din gama 1N54xx.

Link spre comentariu

Sau mai bine, nu (daca chiar se vrea HiFi! cu pretentii). Ventilatorul ala , alimentat pe aceeasi cale cu preamplificatoarele va introduce un zgomot variabil cu turatia . Toate fan-urile brushless sunt construite cu pwm , si consumul lor nu e nicidecum un curent continuu.Am testat, si am patit-o.Nu e mare riplul, dar daca pre-ul nu are PSRR foarte bun, o sa il auzi la nivele mici de semnal.

Recomand calduros , daca chiar nu e posibil sa ia un adaptor mic-mic-mic de 12v (charger de telefon, 2-3-5lei), macar sa se faca redresare si filtrare separata pt ventilator, cu fire separate incepand de la bornele de la traf, si fara a folosi traseul comun de masa! Firele pt ventilator sa fie torsadate sau ecranate, si sa se clampeze eventualele zgomote cu un 10uF+0,1uF la ambele capete. Daca se doreste si inserierea unui potentiometru de 100ohmi pt reglajul turatiei, acesta va contribui un pic si la filtraj (celula pi, C-R-C).

PS : Si de ce anume e sursa MIXTA?

Link spre comentariu

Ideea e ca am zis sa fie o versiune simpla si usor de inteles, reversul ar fi versiunea aceasta:post-15007-139829526837_thumb.png-Redresare separata pentru tensiunile simetrice;-Diode transil bidirectionale de 27V pentru a bloca eventualele varfuri de tensiune posibil a fi generate de sarcina inductiva reprezentata de cele 2 relee, si de ce nu chiar si de ventilator;-Filtru RC trece jos cu polul pe la 1,3Hz pentru eliminarea oricarui zgomot in afara spectrului audio;-Si cate un repetor pe fiecare ramura cu stabilizare in baza la 15V si totodata multiplicator de capacitate pentru eliminarea riplului.Este recomandabil ca sa se mai monteze cate un electrolitic de 100u pe fiecare ramura de alimentare, cat mai aproape de capsula operationalului pentru a decupla cat mai bine alimentarile acestuia.

Link spre comentariu

m-am uitat peste scheme, si nu prea as vrea sa ma complic sa fac alimentare cu tranzistori, mi se pare mai simplu sa fac cea cu lm-uri, credeti ca e vreo diferenta intre schema cu tranzistori si a doua schema postata de marian, sincer schema postata de marian mi se pare mai simpla ca sa o fac si nu m-as mai complica asa mult daca face acelasi lucru . Sau as mai avea inca o varianta, daca as inlocui in montajul cu tranzistori, sa pun lm-uri ar avea ceva?

Link spre comentariu

Varianta cu tranzistori reprezinta o solutie poate ceva mai complexa desi nu mi se pare, insa prezinta avantajul unor tensiuni mult mai curate pentru preamplificator, varianta cu stabilizatoarele este mai simpla insa prezinta posibilitatea unui brum la nivel de volum mic, datorita poluarii tensiunii de catre ventilator, chiar si cu redresare separata nu cred ca se schimba prea multe. Oricum ambele variante sunt functionale tine doar de tine sa alegi varianta preferata.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

a durat putin dar m-am hotarat, voi face schema postata de marian varianta cu stabilizatoare.mersi mult de sfaturi si de ajutor.... voi reveni cu poze cand va fi gata partea de alimentare ( sper ca va fi gata iarna asta, pt ca vara nu am timp sa mesteresc :da :ciuda: )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări