Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Pulse 500 mosfet


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

-1 singura pereche de mosfeti pentru 75V pe ramura la sarcina de 4 Ohm?-1K rezistenta in grilele mosilor?-BD139 superdioda la alimentarile alea?-MJE340 oglinzi de curent la diferentialul de la intrare?-150p conpensarile la VAS?Cred ca glumesti :rade: Ti-a mai zis @Victor mai demult, lasa-te de meserie ca nu-i de tine, schema e praf :da

Link spre comentariu

O fi praf schema, dar ce legatura are tranzistorul din superdioda cu tensiunea de alimentare?

O proiectare cel putin decenta presupune printre altele faptul ca toti tranzistorii folositi sa aiba tensiunile de lucru cel putin la nivelul maximului de potential dintre ramurile de alimentare...in fine schema asta are prea multe hibe ca sa merite comentarii, traiasca multisim :rade: PS: Scuze de off-topik dar daca asta o fi viitorul electronicii audio, asazisi proiectanti care nu se despart de multisim cu nici un chip, cu scheme aruncate intr-un simulator fara a avea habar de ce face fiecare si ce-s aia parametrii de functionare, etc... daca asta este viitorul atunci e grav. :sparge:
Link spre comentariu

@radu8982 :- pune un repetor pe emitor dupa etajul pilot (Q9 si Q10 din schema originala cu bipolari) rezistenta R13 poate ramane, dar e nevoie de o valoare mai mare pentru ca si tensiunea pe ea va fi mai mare decat la bipolari- pune 2-4 perechi de mosfeti (bine zice marian)- rezistentele de 1k is cam mari in grile, insa totusi as zice acceptabile.la capacitatea de 2nF (max cf datasheet), ar iesi filtru RC trece-jos pe la 80kHz, e ok. As pune totusi un 100-470, nu mai mult.

Link spre comentariu

PS: Scuze de off-topik dar daca asta o fi viitorul electronicii audio, asazisi proiectanti care nu se despart de multisim cu nici un chip, cu scheme aruncate intr-un simulator fara a avea habar de ce face fiecare si ce-s aia parametrii de functionare, etc... daca asta este viitorul atunci e grav. :sparge:

Viitorul e sumbru, solutia fiind educatia. De-aia merita sa spunem cate una alta pe forumuri, sa invete lumea, apoi n-o sa ne mai enervam la fel de mult ca acum."Nu puteţi face alt mesaj atât de curând de la anteriorul." Ar fi grozav daca forumul ar putea tine pasul cu viteza mileniului III AC.
Link spre comentariu

Tocmai de aia majoritatea "se vaieta" ca amplificatoarele cu mosfeturi nu se aud bine si ca sunetul ar fi sters si lipsit de detalii (din cauza proiectarii precare). Nu poti sa iei pur si simplu o schema cu finali bipolari si doar sa inlocuiesti acei bipolari cu mosfeturi si sa ai si pretentia sa se auda bine. Mosfeturile sunt tranzistori diferiti fata de bipolari. Daca stii cum sa lucrezi cu mosfeturile poti obtine rezultate foarte bune, dar asta doar daca stii cum sa proiectezi schema acelui amplificator.

Link spre comentariu

...Viitorul e sumbru, solutia fiind educatia...

De acord, dar ce te faci cu cei precum autorul acestui subiect care se incapataneaza sa asculte de multisim fara ezitare si care refuza sa puna mana pe vre-o carte ce trateaza proiectarea de amplificatoare? A tot fost sfatuit in trecut, i s-a tot explicat unele lucruri dar el o tine pe a lui, conform multisim merge...la naiba acolo arunci o pereche de BC-uri pentru finali si merge, multisimul nu protesteaza, autorul temei nu pare a stii ce e aia SOA, ce e ala regim termic, ce e aia deriva termica a puterii, ce e aia capacitate de intrare, etc, cum sa educi asemenea personaje?Rezistentele din grila sunt mult prea mari, limiteaza curentul prea mult fapt care scade drastic viteza amplificatorului, un maxim de 470 Ohm ar putea sa se foloseasca, recomandat insa ar fi 100-220, pe de alta parte devreme ce se folosesc mosfeti in finali la ce bun sa se complice schema cu driveri? originalul cu bipolari deja are un etaj final triplet, sa mai adaugi inca un repetor si sa pui finali mosfet mi se pare risipa inutila.Si multe sunt problemele, dar nu prea ai cui sa ii explici, asta este adevarul trist.LE: Subscriu la opinia lui @george_ct, mosfetii sunt destul de diferiti fata de bipolari, pentru a proiecta o schema cel putin decenta cu ei trebuie intai sa ii cunosti cat mai bine, sa stii ce este mai precis un tranzistor mosfet, sa stii cum functioneaza el si care sunt parametrii de care sa se tina cont la comanda sa, nu e asa simplu sa plesnesti 2 mosfeti intr-o schema oarecare si gata, ai amplificator...
Link spre comentariu

Inseamna ca autorul topicului va invata doar din patanii... sau nici atunci. Sa vedem cum formuleaza intrebari dupa ce iasa fum din finali...Repetorul dupa driver l-as pune pentru a ataca mai usor sarcina capacitiva destul de dificila formata de 4 eventuali finali mosfeti pusi in paralel pe iesire...Mosfetul are impedanta mare pe intrare, deci ptr asta nu necesita curenti, insa pentru a incarca rapid capacitatea din grila, e nevoie de o impedanta de iesire mica pe etajul care-l ataca.(Poate de-aia e bine si sa ai rezistentele din grile mai mici :rade: )

Link spre comentariu

Tranzistorul mosfet are grila izolata electric astfel incat nu exista notiunea de consum, sau sarcina pentru etajul anterior insa intr-adevar este nevoie de un curent de comanda destul de mare incat sa incarce rapid capacitatea pentru o viteza de crestere buna, in comutatie se poate vorbi in multe cazuri deja de curenti de ordinul amperilor pentru comanda eficienta, in audio insa cateva zeci de mA de cele mai multe ori sunt suficienti, evident se poate apela la un repetor intre amplificatorul in tensiune si grila mosilor situatie in care comanda este mult mai rapida, insa nu cred ca este necesar, oricum asta ramane la aprecierea fiecaruia, e poate o chestie subiectiva la fel ca multe altele in audio.

Link spre comentariu

Pun si un video cu sunetul la amplificatorul pe bipolari ,nu este de calitate videoclipul oricum o concluzie se poate trage...

Tocmai ca nu poti aprecia calitatea unui amplificator ascultand inregistrari banale si de slaba calitate...pe de alta parte ce concluzii sa se traga? ca face bau bau? pai asta face orice amplificator, dar asta nu inseamna ca este unul stabil si de calitate.

 

In fine, incapatanarea ta de a refuza sfaturile altora te va tine pe loc si la batranete vei ramane la fel de incepator ca si acum daca nu iti schimbi atitudinea.

Link spre comentariu

Am un prototip de schema deti pica fata 19 tranzistori fara finali pana nu o fac nu o sa fie puplica schema.

N-are rost sa revii cu scheme pe care nu le intelegi si cu topicuri din care nimeni nu invata nimic.Cred ca ai inteles gresit scopul pentru care sunt facute forumurile. Esti offtopic in propriul tau topic.In concluzie, eu si cu marian am postat aici degeaba.Faina treaba!
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări