quicknick Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Tocmai mi-a sosit un pachet cu leduri, sunt primele de putere care-mi trec prin mana, le-am luat pentru a inlocui pe ici-colo becurile incandescente (de ex. la iluminatul scarii). Printre ele si cateva Cree MX6 Q5, placuta tip star (pe placuta e scris Lumitronix).Am fixat unul din astea pe un radiator de la o veche placa video Geforce2MX, folosind o pasta termica de calitate si bineinteles suruburi. Alimentat la 600mA, star-ul si radiatorul abia daca se incalzesc, in schimb pastila (cip-ul) led-ului se incinge teribil. N-am cu ce sa masor, dar la degetometru ustura daca incerci sa tii 2 secunde pe pastila. Va intreb pe voi, care aveti experienta cu led-urile astea, e normal asa? Are sanse sa reziste macar cateva mii de ore? Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Alimentat la 600mA, star-ul si radiatorul abia daca se incalzesc, in schimb pastila (cip-ul) led-ului se incinge teribil Daca n-ai cu ce masura temperatura, calibreaza-ti atat degetometrul cat si perceptia timpului. Ai zis 2 secunde; ar trebui sa fie peste 80 de grade ca sa simti arsura. 60 grade ii poti suporta cel putin 10 secunde si-ti ia cateva secunde pana simti dificultatea. Ledul tau nu-i lipit bine pe star, n-as crede ca fixat cu suruburi star-ul sta oblic pe radiator si de aia ai pierderi termice. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 De unde le-ai cumparat ?De la chinez sau originale -poti masura tempratura cu un termometru fara contact. Jonctiunea e mult mai calda decat radiatorul ,in datasheet-ul ledului da rezistenta termica jonctiune carcasa si cei care l-au montat pe star trebuie sa dea si rezistenta termica capsula star ;mai o rezistenta termica intre star si capsula + rezistenta termica intre star si radiator .Producatorul da 85C dar nu aceasta e temperatura radiatorului ... . Link spre comentariu
quicknick Postat Noiembrie 20, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Sunt luate de la Z*****r, sper sa fie originale dar nu m-ar mira sa nu fie asa. N-au venit cu vreo documentatie, n-am de unde sa aflu r.th. capsula-star. Site-ul e vraiste, datele de acolo ale led-urilor nu corespund nici cu factura, nici cu datasheet-ul. Intre star si radiator nu e problema, ambele se incalzesc destul de putin, doar capsula frige.Daca aveam termometru fara contact veneam cu niste cifre mai exacte...Oricum, in datasheet vad ca temp. maxima a jonctiunii e 150C. O sa pun o picatura de apa pe capsula, daca nu fierbe e in regula Link spre comentariu
giongiu Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Am luat leduri de la Z...TAR;cateva XM-L,de 10W si XP-G de 3W.Toate au fost in regula;folosesc un XM-L de peste un an,aproape la 3A,la o lanterna;pana acum n-au sunt probleme.Daca radiatorul pe care ai montat starul e rece,stai linistit,totul e in regula. Link spre comentariu
florinellll Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Tocmai mi-a sosit un pachet cu leduri, sunt primele de putere care-mi trec prin mana, le-am luat pentru a inlocui pe ici-colo becurile incandescente (de ex. la iluminatul scarii). Printre ele si cateva Cree MX6 Q5, placuta tip star (pe placuta e scris Lumitronix).Am fixat unul din astea pe un radiator de la o veche placa video Geforce2MX, folosind o pasta termica de calitate si bineinteles suruburi. Alimentat la 600mA, star-ul si radiatorul abia daca se incalzesc, in schimb pastila (cip-ul) led-ului se incinge teribil. N-am cu ce sa masor, dar la degetometru ustura daca incerci sa tii 2 secunde pe pastila. Va intreb pe voi, care aveti experienta cu led-urile astea, e normal asa? Are sanse sa reziste macar cateva mii de ore?Cree MX6 Q5.La 278lm mi se pare slabut,cat a costat? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Si eu merg pe aceeasi parere, capsula nu este lipita bine. Nu poti avea un radiator rece si un led fierbinte fara aceasta constatare. Personal, as dezlipi ledul de pe star si l-as lipi / monta direct pe radiator (sau relipi pe placuta daca se poate, oricum placuta "star" scade transferul de caldura cu cateva procente). De obicei la peste 60-70 grade temperatura jonctiunii incepe degradarea ledului, si pe scurt, se reduc orele de functionare la jumatate la fiecare crestere cu 10 grade a temperaturii jonctiunii. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Nu poti avea un radiator rece si un led fierbinte fara aceasta constatare.Se pare ca se poate;am folosit ''destometrul'' pentru a masura temperatura pe un led XM-L,montat pe placuta star,montata la randul sau corespunzator pe radiator,cu ''Arctic silver''.Ledul se incalzeste astfel incat depaseste capatul de scala,adica nu poti tine degetul pe el,cu mult timp inainte ca radiatorul sa se incalzeasca sesizabil.Problema e,cred eu, nu lipirea defectuasa a ledului pe star,sau contactul termic star-radiator,cat mai degraba contactul led-star,datorita suprafetei mici de contact dintr led si star.Nu poti disipa o putere de sute miliwatti sau watti ,fara o rezistenta termica semnificativa.pe o suprafata de cativa mm patrati. Daca cineva are dubii,si are un led de putere la dispozitie,poate reface experimentul.''Destometru'' are ,cred eu,fiecare... Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Mea culpa, am considerat "star-ul" ca facand parte din ansamblul radiator. Urmatoarea propozitie de dupa aceasta in cauza este o recomandare gasita si pe net cand apare aceasta problema, se reduce temperatura ledului cu cateva grade, lucrand mai "rece" fata de conectarea pe "star". Problema este mecanismul de fixare astfel incat sa nu se piarda din luminozitate, lucru care se face presand reflectorul pe capsula ledului printr-un dispozitiv de prindere la radiator, sau o alta metoda asemanatoare. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Daca ai dubii ,dezlipeste 1 led si lipeste-l corect pe un star ,altul decat cel original ;sau cositoreste-l direct pe o placuta de cupru ,anodul cu padul termic iar sub catod introduci o bucatica de PCB subtire de radiofrecventa sau daca nu ai ,o bucata de mica .Asta pt evitarea shuntari ledului . Pe placuta de cupru (gasesti una pt procesoare de laptop ) sa dai gaurile inainte de cositorirea ledului .Important! Pad-ul termic al ledului trebuie sa culce perfect pe placuta si sa fie bine cositorit .Binenteles ca nitre capsula ledului si star apre o diferenta de temperatura dar e de 20...30C nu de 40...50C .Acu' fiecare are simturile diferite (in sensul sensibilitatii) la deget .Eu , de exemplu , cu degetul de la mana stanga simt ca arde@1s@60C iar cu aceelasi deget dar de la mana dreapta simt ca arde la 100C -avantaj-sa vezi ce fain curat varful la ciocan .Si stiu pe unul care nu mai simte nimic cu degetul de la stanga pt ca nu-l mai are la mana -oricum i-au mai ramas 4.Presat,presat dar cu cat poate fi in asa fel incat sa nu se fisureze? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Am refacut testul,masurand de data asta temperatura cu multimetru;precizie 0,1 grdC.Am forjat ledul cu cca 3A si am masurat pe lentila dupa stabilizarea temperaturii 105 grade;timp in care radiatorul nici macar nu se simtea cald.Este totusi vorba de un led de 10W,dar diferenta temperatura led-radiator este oricum enorma. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Tinand cont ca se preseaza pe plastic (se preseaza pe marginea de plastic din jurul "lentilei") nu cred ca se poate strange cu surubul ca pentru metal. @tyc: se pare ca exista persoane la care din nastere nu exista receptorii durerii din piele si care pot tine mana in foc fara sa simta nimic. @pisica matache: ciudat... aici (Eng): http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/ ... ampMX6.pdf scrie ca e vorba de unul de 3W cu 1A maxim si nu de unul de 10W. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Ledul pe care am testat,e XM-L T6,de max 3A.Il am montat la o frontala la care pot regla curentul de la zero,la 3A. http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/ ... ampXML.pdf Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Din nastere am fost cu simturile la ambele maini la fel ;acum ,dupa ce am pus frana cu mana se pare ca am intrerupt ceva nerv .Din cate tin minte ,diferenta e de 30C -radiatorul era la 30C si jonctiunea (cred ca lentila ledului e transparenta pt IR) la 60C si sub . Pt XP-G la 1A . Link spre comentariu
quicknick Postat Noiembrie 20, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 De pe site-ul Z*star, opinii la Cree XP-G: Montate pe un radiator generos de mare, cu pasta termoconductoare, nu se poate tine degetul pe LED mai mult de 2-3 secunde, arde.Vad ca si pe la unii dintre voi e la fel, incep sa nu-mi mai fac atatea griji. Oricum, la 600mA nu stiu unde-s cei ~200 lumeni pe care ar trebui sa-i scoata, dupa inlocuirea unui bec cu incandescenta (25W, 220lm cred) dintr-o aplica de pe scara lumina e semnificativ mai chioara :( ... Asa ca s-ar putea sa folosesc doua MX6 intr-o aplica, situatie in care voi baga cam 400-450mA prin fiecare, reducand in felul asta si temperatura.(Lumina s-ar putea sa para chioara si din cauza spectrului anapoda fata de incandescent).Mai am un XM-L T6 alb-cald de 6 volti si un XP-G care bineinteles a venit pe placuta 1x1cm desi l-am comandat star... Va tin la curent dupa ce experimentez si cu astea... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum