Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema anduranta eeprom PIC16F877I sau altceva?

mbzz77

Postări Recomandate

Am construit un automat ce trebuie sa cronometreze un proces si sa memoreze fiecare ora scursa intr-o locatie din eeprom. Asadar frecventa cu care este stearsa si rescrisa locatia respectiva din eeprom este odata pe ora. Duapa cateva luni de functionare continua locatia din eeprom a murit. Nu se mai poate memora nimic in acea locatie. Valoarea regasita este 255. Mentionez ca mai sunt si alti parametrii ce sunt memorati in eeprom , starea in care se afla automatul (start/stop), dar frecventa de stergere /scriere in eeprom fiind mai redusa aici. La programare am activat PWRT si BODEN. MCLR este "tras" catre +5V printr-un rezistor de 10K. Frecventa quartz 19660800 Hz. Alimentarea este cu transformator dubla stabilizata 12V respectiv 5V cu 7812 si 7805, filtru EMI 220p montat inainte de PIC. Pe alternativ 220 V montat un varistor urmat de un filtru anti-interferente; 250VAC; Cx:100nF; Cy:2,2nF; 4mH inainte de transformator. Nu stiu de unde vine problema poate anduranta eeprom-ului a fost depasita sau altceva e la mijloc. Pic-ul este 16F877I.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mbzz77

6

• Liviu M

2

• costi002

2

• alex_hobeanu

1

Top autori în acest subiect

Multumesc pentru raspuns! Cu siguranta temperatura unde lucreaza PIC-ul e mai mare de 25*C, prin urmare anduranta a scazut si mai mult..... Ce solutie se poate adopta in acest caz pentru rezolvarea problemei?

Link spre comentariu

Din ce am mai vazut si eu pe la unii-altii (e si metoda folosita la SSD), nu se foloseste o locatie fixa, ci se modifica permanent locatia de salvat (asta daca mai ai loc, bineinteles).

Link spre comentariu

Din ce am mai vazut si eu pe la unii-altii (e si metoda folosita la SSD), nu se foloseste o locatie fixa, ci se modifica permanent locatia de salvat (asta daca mai ai loc, bineinteles).

Inteleg. Multumesc .
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Nu are rost sa te complici atat de mult. Ai 2 variante: fie folosesti un rtc care are si NVRAM (de exemplu DS1307 care are 56 de bytes si cu o baterie CR2032 iti tine datele ani de zile) sau adaugi un grup de acumulatori ni-mh care sa iti pastreze picul alimentat in perioadele cand nu ai alimentare din retea si pastrezi datele in ram.

Link spre comentariu

Nu are rost sa te complici atat de mult. Ai 2 variante: fie folosesti un rtc care are si NVRAM (de exemplu DS1307 care are 56 de bytes si cu o baterie CR2032 iti tine datele ani de zile) sau adaugi un grup de acumulatori ni-mh care sa iti pastreze picul alimentat in perioadele cand nu ai alimentare din retea si pastrezi datele in ram.

O idee buna. Multumesc!
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Sa nu mai deschid un nou topic, pus si eu o intrebare, probabil idioata, despre anduranta EEPROM.

Am nevoie de niste tabele, relativ mari, si nu mai am spatiu suficient in memoria pic-ului. Ideea este ca as vrea sa bag niste valori fixe in EEPROM si sa le citesc ori de cate ori am nevoie. Aceste valori nu vor fi rescrise niciodata, doar citite. Sa ma astept ca dupa cateva luni sa gasesc numai 0xff in locatii, sau doar citirea unui EEPROM nu are nicio legatura cu anduranta.

Multumesc anticipat.

PS: am cautat pe net despre anduranta la citire EEPROM dar nu am  gasit absolut nimic.

Link spre comentariu

Pentru PIC16F877 nu cred ca ar fi nici o problema da pentru PIC-uri mai noi poate aparea o problema daca locatiile is scrise foarte rar. Daca am inteles bine constructia eeprom difera fata de modelele mai vechi si daca o locatie nu ii rescrisa la un interval mai mare de timp informatia din ea ii posibil sa fie alterata. Microchip recomanda pentru locatiile scrise rar refresh periodic

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/39977c.pdf , exemplu 8.3 pagina 149.

Link spre comentariu

Din cate am inteles eu e necesar refresh doar daca sunt locatii folosite des si altele folosite rar. Daca nu sunt locatii de memorie folosite des, nu e necesar nici un refresh.

@costi002 citirea unui EEPROM nu are nicio legatura cu anduranta - corect

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări