Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare alimentator tableta


Vizitator razvancora

Postări Recomandate

Vizitator razvancora

Buna ziua. Ma poate ajuta si pe mine cineva: am un incarcator pentru tableta, de 5v-2A, care nu mai functioneaza, imi puteti spune cum sa verific daca este ars ??

 

Dr.L: Ajutor n-are ce cauta in titlu

Pe forum se scrie in limba romana

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    5

  • XAN77

    1

  • Dr.L

    1

  • Vlad Mihai

    1

Top autori în acest subiect

Ai masurat cu un multimetru daca mai are tensiune pe iesire de spui ca nu mai functioneaza?Daca iesirea este nula atunci desfa-l si fa intai o inspectie vizuala, daca ceva este ars uneori se poate observa asta, alimenteaza-l apoi la priza si masoara daca iti vine tensiune la intrarea sa de la retea, uneori se intampla ca si anume cablul sau stecherul sa aiba probleme, daca ai tensiune de la retea la intrarea pe placa atunci verifici de eventuale sigurante si daca sunt te uiti sa nu fie arsa, apoi urmezi traseul, diode redresoare le masori, apoi mai departe tot ce este semiconductor, te uiti de condensatori umflati sau crapati, daca sunt ii schimbi.Daca nu te descurci atunci ai putea incerca sa pui ceva poze clare aici cu alimentatorul, atat pe partea cu piese cat si pe partea cu trasee.

Link spre comentariu

As avea cateva intrebari inainte sa imi dau cu parerea despre ce trebuie facut, si vreau sa le tratezi cu seriozitate:-Ai multimetru, stii sa-l folosesti?-Stii sa masori un tranzistor sau o dioda cu multimetrul?-Ai mai depanat surse in comutatie? le cunosti cat de cat principiul de functionare?

Link spre comentariu
Vizitator razvancora

da am ma pricep umpic,nu am mai reparat asa ceva, dar nu am la cine sa il duc, asa ca am masurat tensiunile de i /e si la iesirea din bobina nu am tensiune,pana acolo am undeva la 110 vsa se fi dus bobina?? nu prezinta urme de ars,

Link spre comentariu

Bobina aia se numeste transformator. Din cate spui ma cam indoiesc sa fii capabil de a depana sursa asta desi pare simpla la o prima vedere, totusi nimic in comutatie nu-i simplu.

 

Pai hai sa vedem, ia zi ce scrie pe integratul ala? ca in poze nu se vede... Pe de alta parte vad ca ai 2 sigurante, una la iesire si alta la intrare, in caz ca nu le recunosti sunt chestiile alea ca niste rezistente cu furtunas negru pe ele, verifica-le de continuitate cu multimetrul setat pe dioda, apoi masoara cele 4 diode din puntea de la intrare si tensiunea Vcc pe condensatorii aia 2 mai mari.

Link spre comentariu

integratul mic nu are vreo 4 pini? daca da, e un optocuplor care e responsabil cu stabilizarea tensiunii de iesire, daca nu te pricepi du sursa la un coleg de pe forum din oras cu tine ca sa nu o omori cu totul.

 

LE ce tensiune ai la priza? o poti masura pe alternativ? ca ma indoiesc sa ai doar 300vcc pe condensator de dupa punte, sau ai zis asa fictiv?

 

la condensatori arata 300vcc,puntea redresoare tot 300vcc,

te referi ca iesirea puntii redresoare are acelasi potential cu condensatorul? e cam normal ca e in paralel deci acelasi potential la borne.

 

Le3: verifica tranzistorul mosfet, parca am depanat si eu una de genul si era decedat tranzistorul forta.

Link spre comentariu

@Vlad Mihai sper sa nu intelegi ceea ce voi spune intr-un mod negativ insa mi-as dori sa acorzi mai multa atentie propriilor tale mesaje pe forum deoarece faci destule erori in exprimare sau in afirmatii ceea ce denota o slaba intelegere a fenomenului de comutatie, spre exemplu Optocuplorul care din punctul tau de vedere se ocupa cu stabilizarea tensiunii pe iesire, o afirmatie eronata deoarece nu el stabilizeaza tensiunea, e drept ca prezenta sa denota faptul ca tensiunea la iesire este stabilizata insa el nu face decat sa izoleze iesirea de retea, este doar un intermediar intre iesire si amplificatorul de eroare al controller-ului; Pe de alta parte 300Vcc pe condensatorii electrolitici de la intrare mi se pare o cifra realista, de ce sa nu fie 300Vcc? asta ar insemna o retea la 210-212Vca, adica o cifra destul de realista; Si nu in ultimul rand, tu ai vizualizat macar pozele? daca da atunci arata-mi si mie unde ai vazut tu mosfet in sursa aia? Nu am reusit sa gasesc pdf-ul controller-ului dar pare a fi din gama cu tranzistor de comutatie incorporat, asadar mai multa atentie, comutatia este mult mai complexa decat ai putea crede.@razvancora tensiunea pe condensatori pare ok si asta consider ca ar cam confirma si diodele redresoare din puntea de pe intrare devreme ce daca ar fi fost intrerupte nu aveai tensiune si daca ar fi fost strapunse condensatorul era bubuit demult, astfel incat prea multe variante nu-ti mai raman avand in vedere simplitatea schemei, cel mai probabil integratul este ars, acel CRE6203 ca celalalt este optocuplor, Un osciloscop ar ajuta mult sa se vizualizeze comanda pe primarul trafului, oricum eu as miza pe controller ars pentru ca in orice alta situatie daca comanda pe primarul trafo era corecta atunci in secundar ar fi trebuit sa existe tensiune.

Link spre comentariu

Eu mai suspectez ceva, desi nu pot spune ca ma pricep, am intalnit prea des ca sa nu fiu suspicios. Schimba condensatorul electrolitic de langa "integratul mare", este cel mai mic electrolitic de pe placa, 22-47uF probabil. Am observat ca la sursele cu UC384x acel condensator, pus pe alimentarea integratului, se cam duce pe campii dar niciodata la cei defecti nu am vazut sa fie umflat/rapat.

Link spre comentariu

Pai normal ca nu merge, am si specificat in mesajul anterior ca ma indoiesc ca condensatorul sa fie problema, tensiunea masurata pe el e relativ ok, schimba integratul si cel mai probabil sursa va functiona din nou.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări