Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Izolator Siliconic VS Mica.


Postări Recomandate

Salut!

Recent m-am confruntat cu o problema care la prima vedere ar fi banala.Dupa cum spune si titlul marul discordiei il constituie izolarea tranzistorilor.

Care are un transfer termic mai bun mica sau siliconicul ?

Cel putin din experimentele mele reiese ca batrina mica conduce mult mai bine. Acest problema mi-a fost data de un amplificator auto( presupume un ambient cu o temperatura crescuta) la care am folosit exclusiv izolatorul siliconic....drept urmare BUFFF FINALII! Si culmea radioatorul rece caldut.

Prima concluzie ....tranzistoare contrafacute.

Ca sa ma convind ca asa este am spart capsula unuia...sa vad ce minumatie exista in el...dar spre uimire pastila de siliciu era de marimi cu ce-a originala.

Pasul 2 a fost testarea unui tranzistor in curent cc...banc de proba

 

Posted Image

 

Prima oara tranzistorul a avut izolator siliconic....rezultat..temperatura de pe capsula tranzistorului crestea violent atingind usor valori periculoase.

Ulterior la schimbarea izolatorului , utilizind mica valorile temperaturi s -au mentinut in limite normale.

Concluzie:

Mica este net superioara izolatiei cu siliconioce dpv a transferului termic

Atentie cei doi izolatori au fost luati din comert ( se gasesc peste tot )

ambii costind in medie 0.2--0.5 lei.Deci nu au fost materiale pretentioase sunt materiale tipice .

 

A mai intilnit cineva acest impediment...este corecta afirmatia de mai sus ?

 

Astept comentarii si sugestii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mihai2000

    2

  • junior

    1

  • bbg

    1

  • vikingul38

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator Kimnotyze

Eu am statie auto de putere mare in care sunt folositi izolatori siliconici si nu exista probleme cu transferul termic. Sursele de calculator tot izolatori siliconici folosesc.

Link spre comentariu

O sa te surprind cu ce rezultate am.Deci curentul este acelasi ,radiatorul este acelas si chiar si tranzistorul acelasi ...doar ce se se schimba este izolatorul.1.Folosesc izolator siliconic In timp de 3 secunde ajunge la 90 de grade iar in 5 depaseste 100....crescind vertiginos opresc testul.2 Folosesc mica In timp de 27 de secunde ajunge la 90 de grade si se stabilizeaza dupa un timp pe la 97 de grade. Am folosit drept presa o greutate de 5kg cu care presez uniform tranzistorul la fiecare test.Repet sa folosit izolatori din comert, acele tipuri comune care se gasesc la toate magazinele electronice .Nu sunt izolatori cu pretentiiNu stiu ce amplif ai tu si ce izolatori foloseste producatorul dar sa stii ca sunt pusi de fabrica acolo si nu cred ca sunt pusi la plesneala.Eu am incercat sa dau un exemplu cit mai concludent ce inseamna izolator gasit in comert si care este mai bun .Pentru un incepator sau un necunoscator eu zic ca este de ajuns testul pe care l-am efectuat ca sa traga o concluzie.Astept comentarii!!

Link spre comentariu

O experienta asemanatoare: intr-un model de monitor CRT ce functiona pana la 120 kHz, pentru o racire mai buna a tranzistorului din baleiajul H (FJL6820, posibila problema termica), am incercat sa inlocuiesc folia izolatoare siliconica cu mica subtire + vaselina siliconica.Ca rezultat, racirea a fost mai buna: radiator mai cald decat anterior dar tranzistor mai rece; dar, bineinteles, problema termica era in alta parte ;-) . Depinde insa si de materialele implicate si calitatea lor (grosimile foliilor, am vazut si mica mai groasa dar si siliconic mai subtire cu insertie de fibra sau care avea una din suprafete usor texturata). Avantajul izolatorului siliconic tine de eliminarea vaselinei de contact si a problemei aplicarii ei in productie.

Link spre comentariu

Mica este in general mai eficienta decat cauciucul siliconic (sunt si exceptii, dar mult mai greu de gasit in magazinele obisnuite).Folia de cauciuc siliconic (eventual armat cu fibra de sticla, etc.) - necesita presiune de contact ridicata - e mai usor de utilizat in productia de serie (manopera mai putina), dar ptr DIY mica + pasta termica e solutia preferabila.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Eu am facut una alt experiment .In loc de vaselina siliconica am folosit vaselina obisnuita(aplicata pe izolator de mica sau thermal-pad) .Rezultatele au fost peste asteptari .Transferul termic este destul de bun iar vaselina a rezistat la temperaturi de peste 120C .Asadar , o solutie ieftina si nepretentioasa este folosirea vaselinei obisnuite (auto).Prezenta vaselinei a eliminat aerul dintre tranzistor si radiator , transferul termic imbunatatindu-se sensibil .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări