yo2mhj Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Ca radioamator sunt adeptul principiului:intotdeauna trebuie respectate legile fizicii,nu fac rabat la calitate-NU "merge si asa". Dar uneori ...mai facem si compromisuri,in cazul de fata a fost dorinta de a fii QRV in 1,8MHz. Am avut ocazia sa "ciupesc" cu greu cateva statii din locatia de la Deva imediat dupa ce am achizitionat un T2FD(care acum trebuie sa o dau jos-e "moarta") dar foarte greu cu controale slabe-I,9A,HA. Am tot studiat ce pot sa fac ca sa fiu QRV in 1,8 MHz si am gasit o solutie in ARRL antena book(TNX WB2AQC si cei din YO prin intermediul celor care am obtinut-o) in care se arata cum dintr-un dipol pentru 3,5 MHz se poate face o antena acceptabila in 1.8MHz. Se scurtcircuiteaza coaxialul-tresa si firul central si se intercaleaza intre firul astfel obtinut o bobina variabila sau un condensator variabil,functie de lungimea ansamblului coaxial antena. Adica daca coaxialul+antena de 3,5MHz sunt mai scurte decat o antena rezonanta in 1,8 MHz se aduce la acord printr-o bobina,iar daca e mai lung decat e necesar se "scurteaza" printr-o capacitate. Asa ca am trecut la treaba-in prima faza roler inductor in serie cu "firul" si analizorul de antena VK5JST-masa ansamblului trebuie conectata la o pamantare cat mai buna(daca sunt si "radiale" de 40 de metri si mai bine)- si am verificat sa vad ce iese. Concluzie-inverted V-ul meu +coaxialul era mai lung decat era nevoie in 1.8MHz. Am scos roler inductorul si am pus un variabil de 250pF-se ducea undeva pe aproape dar nu chiar bine:am marit capacitatea variabilului-500pF-surpriza se acorda perfect-1845KHz-50 ohmi/SWR 1,X=0. Acum urma testul de foc-emisie cu putere-100 W ca mai mult nu este-surpriza-fara "scantei" in variabil,fara alte cele(ciupituri la microfon,deranj la calculator-e.t.c.). Asta s-a intamplat in saptamana premergatoare CQ WW SSB unde doream sa fiu QRV in 1,8MHz. Din nefericire ,starea sanatatii(o nesuferita de raceala) m-a impiedicat sa merg la tara ,cea de a doua locatie. Asa ca doar aseara am pus in practica "solutia"-deci TS140S,variabil din R 112(http://www.radista.info/hf_radio.htm#R112) pus intr-o cutie adecvata si inv-V pentru 3,5 MHZ. Surpriza a fost maxima-de unde nu auzeam nimic in 1,8 MHz-aseara am ascultat cateva minute si parca era altceva-primul lucrat a fost DF2DJ care mi-a dat 59-l-am rugat sa imi spuna raportul real-a repetat-59. Nu imi venea sa cred-am cautat o frecventa libera,1849KHz si am inceput sa "strig"-si in 30 de minute m-am delectat in top band:IK1JNF,OH1AXT,SP3HDU,DH4AE,YO2MIL,SP2BDR,SM7GXR,SP3JGI,DK3RP,I3ZNG,IZ8CEU iar "cireasa de pe tort" a fost -UA9BA. Am inchis apoi fericit transceiverul,in locatia aceia este cam rece si am concluzionat ca am ratat o mare ocazie in CQ WW SSB...dar mai vin si alte concursuri in 1,8MHZ. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Noiembrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Am pus si o schema de principiu-sper sa se inteleaga,e facuta in paint . Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Am pus si o schema de principiu-sper sa se inteleaga,e facuta in paint .Langa variabil,jos, firul cald este legat impreuna cu tresa?e un fel de adaptare?Asa se vede din desen. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Noiembrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Am pus si o schema de principiu-sper sa se inteleaga,e facuta in paint .Langa variabil,jos, firul cald este legat impreuna cu tresa?e un fel de adaptare?Asa se vede din desen.Exact,astfel inverted V-ul pentru 3,5MHz s-a transformat intr-o antena verticala(mai mult sau mai putin-HI) incarcata sus capacitiv.Asta e motivul pentru care este nevoie de o impamantare foarte buna si/sau radiale cat mai multe.Eu am conectat pe langa radiale si plasa unui gard din STM galvanizat de 1,7 metrii inaltime pe 60 de metrii lungime... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum