ahegyes Postat Noiembrie 26, 2012 Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 FAL-Japoniahttp://www.soleberry.net/falspeaker.htmlOK - foarte frumos si interesant. Cu totii stim ca s-a ajuns la forma conica a difuzoarelor pentu a atinge o rigiditate cat mai mare si o miscare pistonica cat mai controlata. La aceste difuzoare drepte nu se zice nimic de masurile luate pentru a mari rigiditatea. Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 26, 2012 Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 Membrana plata are o structura sandwich care ii asigura deformari cu mult mai reduse decat o membrana clasica, in forma de con. Putine firme au realizat astfel de difuzoare, au patentat anumite parti si componente si costul lor este ridicat.SONY si TECHNICS au avut pe piata cativa ani incinte cu difuzoare plate la seriile de varf.Azi intalnim woofere plate la PMC formate din doua straturi de fibra de carbon folosit in industria aerospatiala, separate de un fagure de NOMEX. Bobina de diametru mare este centrata de un spider dublu. Wooferul de 10" echipeaza incinte ca EB1i,IB2i, subul SB100. Link spre comentariu
felixx Postat Noiembrie 26, 2012 Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 Info: http://www.sorasound.com/products/fal/ Link spre comentariu
ahegyes Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Info:http://www.sorasound.com/products/fal/Double edges be adopted, one each at front and rear side of the diaphragm, in order to minimize its warp and keep piston-motion.Aceasta este singura remarca care aduce in discutie rigididatea membranei. In rest doar texte de marketing. Link spre comentariu
ahegyes Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Membrana plata are o structura sandwich care ii asigura deformari cu mult mai reduse decat o membrana clasica, in forma de con. Putine firme au realizat astfel de difuzoare, au patentat anumite parti si componente si costul lor este ridicat.SONY si TECHNICS au avut pe piata cativa ani incinte cu difuzoare plate la seriile de varf.Azi intalnim woofere plate la PMC formate din doua straturi de fibra de carbon folosit in industria aerospatiala, separate de un fagure de NOMEX. Bobina de diametru mare este centrata de un spider dublu. Wooferul de 10" echipeaza incinte ca EB1i,IB2i, subul SB100.Asa, si??? care din aceste realitati demonstreaza ca membrana plata are rigiditate mai buna, miscare pistonica mai buna si implicit distorsiuni mai mici ??? Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Din cate am inteles eu, inca din cele mai vechi timpuri, s-a optat pentru forma conica a membranei difuzoarelor pentru o miscare cat mai aproape de pistonul ideal si pentru a avea o rigiditate cat mai mare. Dupa cum am inteles cu alta ocazie, in constructia incintelor s-au facut in ultimii ani importanti pasi inainte prin utilizarea laptopurilor si a softurilor free culese de pe net.Dar, pe net se gasesc si date referitoare la faptul ca o membrana conica sau exponentionala se deformeaza complex, ceea ce a fortat producatorii sa foloseasca diferite solutii pentru a reduce deformatiile care au ca rezultat, cresterea distorsiunilor sunetului emis de difuzorul in cauza. Armarea fulgilor de celuloza cu fibra naturala lunga, cu fibra de carbon, rasina aramidica, kevlar, utilizarea unor mase plastice rigide , a unor metale usoare ( aluminiu, magneziu, aliajele acestora ), a unor polimeri speciali, etc. au fost metode de marire a rigiditatii membranelor. S-au utilizat si se utilizeaza sandwich-uri din materiale compozite: doua straturi din materiale dopate cu fibre de rigidizare, unite cu un strat spongios, totul insumand sub 1 mm grosime, reprezinta o solutie de membrana cu rigiditatea mult imbunatatita. Din pacate, greutatea echipajului mobil al difuzorului trebuie sa fie cat mai mica astfel ca acest sandwich nu poate avea o grosime prea mare atunci cand se foloseste forma de con sau cea exponentiala.In cazul membranelor plate, sandwichul are o grosime suficienta care ii ofera o rigiditate mult mai mare. La aceiasi suprafata radianta, suprafata plata este mai mica decat suprafata conului echivalent, ceea ce imbunatateste raspunsul transient. Grosimea membranei plate se poate alege functie de marimea difuzorului si, la difuzoare de diametre mari, fagurele din mijlocul membranei, poate avea valori de peste 10 mm . La o grosime totala mult mai mare decat a membranei unui difuzor clasic cu con, membrana plata are deformari mult mai mici ( pentru cei cu formatie inginereasca - vezi rezistenta materialelor). Asta asigura distorsiuni mai mici, iar alinierea difuzoarelor pe zero delay plane este mult mai usor de realizat.Dupa cum se vede, aceste difuzoare se pot utiliza in incinte cu SPL ridicat. Producatorul japonez exemplifica cu o incinta cu rezonator pasiv ( varianta de incinta BR ). Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 FAL FLAT C90 N48 Neodymium Flat full-range driver unit £1,530.00 27Hz~12kHz Efficiency 97dB(1m) Dimensions 260 (H) ×199 (W) × 70 (D) mm Weight 2.2kg Caracteristicile in albastru sunt niste caracteristici greu de obtinut. Ar fi interesant de vazut graficul acestui difuzor. http://www.sibatech.co.jp/fal/Drivers.pdf It is ideal to design a diaphragm with a material being light in weight, strong, and containing air within it. However, most conventional speakers have diaphragms containing no air, though weight- and strength-wise they are acceptable. FAL FLAT speaker diaphragm contains air most in the world. To let air be contained more, the diaphragm has thickness of 4mm and equally contains air like in a honeycomb structure as employed in an aircraft. The air contained in the diaphragm functions to cancel consonant peculiar to thematerial to reproducemusic, resulting in overall well balanced reproduction free of mannerism. Singura "buba" la aceste difuzoare este .... pretul care se duce spre 2000 euro bucata. Oricum la difuzoarele astea si filtrul este usor de facut . Link spre comentariu
ahegyes Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 In cazul membranelor plate, sandwichul are o grosime suficienta care ii ofera o rigiditate mult mai mare. Cine zice asta ??? La aceiasi suprafata radianta, suprafata plata este mai mica decat suprafata conului echivalent, ceea ce imbunatateste raspunsul transient. Dar SD mai mic are si dezavantaje !!! Grosimea membranei plate se poate alege functie de marimea difuzorului si, la difuzoare de diametre mari, fagurele din mijlocul membranei, poate avea valori de peste 10 mm . La o grosime totala mult mai mare decat a membranei unui difuzor clasic cu con, membrana plata are deformari mult mai mici ( pentru cei cu formatie inginereasca - vezi rezistenta materialelor). Iarasi, cine zice asta??? Apoi o grosime mare a membranei inseamna o masa mai mare care inseamna SPL mai mic, tranzienti mai slabi. Asta asigura distorsiuni mai mici, iar alinierea difuzoarelor pe zero delay plane este mult mai usor de realizat. Nu are legatura una cu alta - oricum pe Zero Delay Plane trebuie sa fie Bobina nu Membrana, iar bobina si in cazul asta este in spatele membranei. Link spre comentariu
ahegyes Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Ca sa fac si eu supozitii, in imaginea de mai jos avem boxa Kef Candenza, boxa facuta in anii 70, incinta pe care am apucat sa o ascult indelung si care dupa parerea mea suna foarte bine. E, aceasta boxa este o incinta cu membrana pasiva - membrana pasiva fiind cea mare plata. Daca membranele plate ar avea doar avantaje de ce nu au folosit si la difuzorul activ membrana plata ??? Link spre comentariu
Yoshiro Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 La aceiasi suprafata radianta, suprafata plata este mai mica decat suprafata conului echivalent, ceea ce imbunatateste raspunsul transient.Nu-mi dau seama cum suprafata are un efect asupra raspunsului la transient. Poate doar indirect prin efectul pe care-l are asupra masei. Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 La aceiasi suprafata radianta, suprafata plata este mai mica decat suprafata conului echivalent, ceea ce imbunatateste raspunsul transient.Nu-mi dau seama cum suprafata are un efect asupra raspunsului la transient. Poate doar indirect prin efectul pe care-l are asupra masei.Evident.Am o rugaminte: explica-i userului de formatie inginereasca dece KEF a optat pentru un woofer clasic cu con si o membrana pasiva plata! Reaminteste-i ca incinta cu rezonator pasiv este o varianta a incintei BR. Link spre comentariu
felixx Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Caracteristicile in albastru sunt niste caracteristici greu de obtinut. Ar fi interesant de vazut graficul acestui difuzor. Nu sunt chiar atat de greu de obtinut. Da...ar fi interesant de vazut,precum si mediul in care s-a facut masuratoarea pentru ca la tine sau la mine acasa,nu o sa avem acelasi raspuns. Singura "buba" la aceste difuzoare este .... pretul care se duce spre 2000 euro bucata. Oricum la difuzoarele astea si filtrul este usor de facut . Nu vad ce este amuzant.....2000 de euro este doar un pret.Sunt difuzoare de banda larga (tot japoneze) care costa 48 000$ perechea.....ca tot vorbim de preturi. Dar daca NOI romanii....NECAJITII EUROPEI ....nu putem sa ne permitem,este o alta discutie.... Dar SD mai mic are si dezavantaje !!! In real life...prea putine.... Iarasi, cine zice asta??? Apoi o grosime mare a membranei inseamna o masa mai mare care inseamna SPL mai mic, tranzienti mai slabi. Faci o generalizare si nu e bine.Total gresit rationamentul pentru difuzoare de calitate. Materialele folosite in constructia conurilor difera.....ma refer la cele cu adevarat performante acustic si nu la PVC-uri care se vand usor. Daca membranele plate ar avea doar avantaje de ce nu au folosit si la difuzorul activ membrana plata ??? Toti stim ca orice difuzor are avantaje si dezavantaje.Daca facem un "comentariu" pe poza ta,se tinde de catre cei mai multi a spune ca forma plata a radiatorului pasiv "ajuta" la reproducerea frecventelor joase....ceea ce poate fi partial adevarat sau discutabil pentru aplicatia aleasa. Din ce stiu eu,este ca cei care au ascultat FAL au fost uimiti de cat de bine poate reproduce registrul joase,pastrand proportiile bineinteles. Imi aduc aminte de PMC-uri (cred ca ultima editie HiFi Arena) care au prestat pe Nemo (Electrocompaniet) si la capitolul joase erau chiar foarte bune.Bineinteles si linia de transmisie are rolul ei acolo.ATC-urile ....usor tari pentru preferintele mele. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Noiembrie 30, 2012 Partajează Postat Noiembrie 30, 2012 Am o rugaminte: explica-i userului de formatie inginereasca dece KEF a optat pentru un woofer clasic cu con si o membrana pasiva plata! Reaminteste-i ca incinta cu rezonator pasiv este o varianta a incintei BR. Eu sunt total impartial in ceea ce priveste razboiul orgoliilor. Imi plac hornurile foarte mult. imi plac VTP-urile, imi plac si BR-urile ptr ca am avut imensa placere sa am/ascult cateva modele de monitoare JBL, sa ascult TAD, Altec si alte BR-uri cu un sunet f bun din punctul meu de vedere. Daca ar fi sa gasesc un numitor comun, acesta nu e tipul incintei ci eficienta ridicata a sistemului. Acum ca sa raspund rugamintii, da, intrebarea nu are sens. La fel putem intreba daca difurile de 75db/W/m sunt cele mai lineare de ce nu apar in oferta JBL? Incinta respectiva a fost facuta ptr combinatia respectiva de difuzoare. KEF a folosit in alte modele si wooferul plat (B139 foarte renumit de altfel mai ales in TL) dar erau alte incinte. Desi e cam stiuta treaba, o lectura ptr cei interesati se gaseste aici. Personal cred ca nu are rost sa va impungeti mereu (VTP & ahegyes). Ati intrat intr-un joc de-a soarecele si pisica de parca ii pasa cuiva de pe forum de cine castiga. Un calm in discutii poate duce la discutii interesante pentru ca fiecare poate avea ceva bun de spus. Sunt curios cine va face primul pas catre o discutie civilizata. Dar SD mai mic are si dezavantaje !!! In real life...prea putine.... Depinde de banda foarte mult. Avand in vedere ca SD reprezinta cuplul mecanic-acustic, as zice ca o marime mare e mai indicata, daca ne referim la radiatoare directe... Link spre comentariu
VTP Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 In general constructia unui difuzor bun nu este ceva simplu, iar in cazuri speciale, sunt necesare cercetari amanuntite pentru a aduce solutia la un rezultat utilizabil in conditii de apreciere a calitatilor acustice.Difuzoarele cu membrana plata au fost o provocare la care raspunsul firmelor a venit mai greu si datorita multor probleme ce trebuie rezolvate.Vienna Acoustics, Austria, are in seria KLIMT incinta The Music ( 19.750 lire sterline perechea). Solutia este incinta in 2 volume: un volum care contine o solutie de subwoofer cu 3 difuzoare de 9" si un supertweeter piezo produs de Murata, si, un al doilea volum, la partea superioara care contine un coaxial de 7" ce serveste banda de la 100 Hz la 20 kHz.Interesant este coaxialul plat, ce a necesitat ceva timp (ani) pentru punere la punct! Membrana plata are ranforsari radiale, executia sa fiind "secretul" producatorului. Detalii:http://www.vienna-acoustics.com/products/Factsheets/KlimtSeries08_04_16.pdfFrecventa de taiere intre tweeter si medie este la 2,6 kHz, filtrul fiind mult usurat de solutia adoptata.Pentru cei ce vor sa vada diferentele constructive dintre membranele sandwich plate (FLAT, PMC) si membranele sandwich conice ( JMLab-Focal , Vienna Acoustics-Eton):http://www.vienna-acoustics.com/09_Mahler_V03_WEB150.pdf Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 honeycomb http://www.stonessoundstudio.com.au/stone/diy_speaker_info/diy_driver_types_p3.htm Hexacone. This Eton-proprietary technology combines two layers of woven Kevlar over an inner layer of honeycomb Nomex. Nomex is the same material used to make fire-retardant suits for race car drivers. Eton's Hexacone drivers exhibit properties similar to Kevlar, having vary high stiffness to weight ratio, but with underdamped breakup modes in the stopband. Oare care a fost prima "albina"? FAL sau Eton??? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum