Ionut Remus Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Am o sursa smps dintr-un receiver satelitar si imi scoate +-12V , 5V si inca o tensiune de 22V. De tensiune de 22V si de cea de 5V am nevoie asa cum este, dar cea de +-12V vreau sa stiu daca se poate modifica cumva sa imi scoata +-15V pentru alimentarea unor amplificatoare operationale! Functioneaza operationalele si cu +-12v dar fiind folosite pentru filtre active imi scade din frecventele, cu un traf normal alimentat nu mi se intampla acest lucru.Nu am lucrat cu smps-uri pana acum si nici nu prea cunosc modul lor de functionare. Unde pot sa ma uit si ce anume sa schimb ca sa pot modifica tensiunea de +-12v in +-15v? sau nu se poate?Mercy mult Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 La multe surse de acest gen,se monitorizeaza tensiunea de 5V.Un TL431 are ca sarcina un optocuplor,si primeste pe terminalul REF o tensiune printr-un divizor rezistiv alimentat de la 5V.Restul tensiunilor sunt proportionale cu cea de 5V;marind-o pe aceasta,poti obtine+-15V.Problema e ca va creste putin tensiunea de 5V cat si cea de 22V.Practic,vezi daca sursa are TL431,identifica divizorul din pin REF.Eventual spune ce valori au aceste rezistente;in principiu pentru cresterea tensiunii trebuie micsorata rezistenta dinspre masa,sau marita cea de la +5V.Ar fi utile si cateva poze cu cablajul,daca sunt de calitate.Este posibil ca cele doua tensiuni de 12V,sa fie stabilizate cu doua integrate,unul LM7812,celalalt LM7912.In cazul asta modificarea e mai simpla,le schimbi pe acestea cu 7815 si 7915,fara alta interventie. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Noiembrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Momentan sunt la lucru si nu am cum sa pun fotografii! am sa iau in considerare ce mi sa zis...am sa ma uit si in cazul in care nu ma descurc (pare oarecum simplu totusi) am sa pun foto si cer pareri in continuare!Din cate imi amintesc nu sunt stabilizatoare dar poate ma si insel ca am mai vazut eu ceva stabilizatoare de alte forme si mai micute care nici nu ziceai ca sunt stabilizatoare.Ca referinta este sursa dintr-un receiver Dolce sau Boom (cele dintre primele modele),dar am sa pun foto daca nu ma descurcMercy mult Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Am Dolce acasa,pot desface receptorul si vad ce are pe sursa;dar asta abia maine,azi si eu sunt la munca. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Noiembrie 24, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 M-am uitat aseaa, cand am ajuns acasa, ma gandeam sa rezolv treaba aseara, dar din pacate nu are nici un stabilizator sursa pe iesirile de +/- 12V...din transformator trece printr-o dioda si duce direct la + 12v, pe alta infasurare a trafunlui acelasi lucru cu dioda invers pentru -12V. Acea cadere de 3 V imi afecteaza cut si boost al filtrelor active si egalizatorului. In cazul asta se poate face ceva? Mentionez inca o data ca nu am experienta cu SMPS si nu prea le inteleg (inca) si sursa este recuperata dintr-un receiver dolce sau boom (receiver Choship parca, dintre primele care sau instalat) Link spre comentariu
bolek Postat Noiembrie 24, 2012 Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 Iei 2 bucati de sarma izolata BINE,si cat mai subtire - 0.3mm e arhisuficient. Nu are importanta daca e izolata cu email, sau cu plastic, important e sa mai dai inca 2 spire peste bobina existenta si sa iti mai ramana vreo 10cm in plus. Pui capetele infasurarii nou construite astfel , inseriata intre iesirea din traf care ducea la dioda de +12, si anodul diodei . Masori cat iese acum la iesire pe condensator.1. Daca tensiunea a scazut , inversezi capetele infasurarii intre ele si o legi la loc cum am zis; masori iar iesirea.2.Daca tensiunea a crescut prea mult (ai peste 15V cat doreai), incerci sa scoti o spira, si lasi una singura, sau una si jumatate.3.Daca tensiunea a crescut prea putin (posibil, dar ma indoiesc) mai dai inca o spira, doua in plus in acelasi sens, si masori iar.4.Daca tensiunea a crescut la cat vrei tu, repeti exact aceeasi operatie pentru partea de -12V, 5.Apoi desfaci o bere in cinstea mea.Succes. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Noiembrie 24, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 Am sa incerc asta astazi...mercy mult si asa am sa fac cu berea!Deci in principiu e exact cum e cu bobinatul unui transformator doar ca trebuie sa am grija la sensul bobinei!Ma gandeam eu ca ceva de genul trebuie dar am zis ca mai bine intreb neavand experienta in astfel de surse, ca stiu ca e ceva mai complicat decat un simplu traf , punte si filtraj Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 24, 2012 Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 Ma indoiesc ca poti bobina fie si o spira,pe un traf de mici dimensiuni,foarte compact si asta fara sa-l deslipesti de pe cablaj.Varianta propusa anterior,cu modificarea divizorului rezistiv,presupune conectarea unei rezistente in paralel cu una ce este pe cablaj.Doar atat.Asa cum promisesem,am demontat receptorul,sa vad cum poate fi modificata sursa.Se pare ca am alt model,la mine exista si o tensiune de 3,3V iar aceasta e monitorizata.Tensiunea de 5V e stabilizata liniar,restul sunt nestabilizate.Daca pui o poza,doua cu sursa ta,vedem ce se poate face,daca nu-ti iese cu bobinatul.Apropo de bobinat;daca reusesti sa bagi cateva spire rezolvi ambele tensiuni de 12V si cea pozitiva si cea negativa;e o singura infasurare de pe care se obtin ambele tensiuni....Cel putin asa e la sursa mea. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 24, 2012 Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 Nu-i mai simplu de cumparat un alt traf si gata?Se gasesc la bazar cu 10 lei... Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Noiembrie 24, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 infasurarile din traf sunt total separate pentru + si pentru -. Am zis ca am sa pun ceva poze si eu dar la cat is de ocupat in ultima vreme...se pare ca ajung acasa mult prea tarziu de vreo 3 saptamani si nu am apucat sa mai fac si poze. Cred ca am si tensiunea aceea de 3,3V, dar maine express de asta am sa ma ocup, pun fotografi....cer pareri, incerc cu bobinatul....etc!AAA...si nu cred ca am sa gasesc alt traf exact de ce imi trebuie si chiar pentru smps, din cate stiu si am vazut nu are tole sci este din ferita, plus ca nici nu stiu exact ce anume sa caut, asta presupand ca sunt diferite de trafurile normale si nu doar vizual, dar cine stie poate spun si prostii Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 24, 2012 Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 Da,asa este,n-am fost eu atent!Dar...mai poti adauga un traf normal de 2x12Vca (+ stabilizatoare pe fiecare ramura) Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Noiembrie 24, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 nu e chiar nevoi sa mai adaug alt traf ca doar complic lucrurile, daca nu reusesc sa ridic la 15V de la 12 atunci scot smps-ul si bag traf cu stabilizatoare...dar sa mai adaug nu vad rostul, totusi mercy de sfat Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 24, 2012 Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 Sursa mea e identica cu cea de aici viewtopic.php?f=41&t=92022A ta e la fel,sau difera? Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Noiembrie 24, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 da e identica cu aceea! Nu prea m-am informat si jucat cum trebuie cu ea, eu am masurat tensiuni, am vazut ca are cat de cat ce-mi trebuie am pus-o pentru test, am observat ca-mi taie putin din frecventele filtrului activ si dupa aia nu prea am mai avut timp sa-mi bat capul ca a venit de lucru mult la servici! mai multe detalii daca e nevoie pot maine ca o desfac si ma uit klumea la ea ca ma dispera cand aud ca frecventele de inalte nu sunt cum ar trebui! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 24, 2012 Partajează Postat Noiembrie 24, 2012 Rezistenta care trebuie modificata,e R9 sau R10.Vezi care din ele are un terminal la masa.Celalalt terminal vine la integratul in capsula de BC.In paralel cu ea conectezi un semireglabil de 25-50K,preferabil multitura.Plecand de la valoarea maxima,reglezi semireglabilul pana obtii cei 15V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum