ctepeo Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 În "Revista căilor ferate" anul XVII (56) *, nr. 7 (726)* iul. 1969, se găseşte la rubrica "Probleme, studii, realizări" se găseşte articolul "Centrul de calcul electronic al C.F.R." de Mihai Mariş (paginile 301 - 305, şi, parţial 317). Centrul de calcul s-a prăbuşit la cutremurul din 1977. O poză cu el prăbuşit găsiţi aici: http://www.flickr.com/photos/49210917@N ... 3716999925 * anul şi numerele din paranteză reprezintă anii scurşi, respectiv numerotaţia de la primul număr al "Revistei C.F.R.". În afară parantezei sunt trecuţii anii scurşi de la apariţia revistei sub numele de "Revista căilor ferate" https://www.dropbox.com/s/b01gc4628fnfn ... C.F.R..PDF Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 18, 2012 Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Un filmulet despre centrul de calcul C.F.R. poate fi gasit aici: http://www.britishpathe.com/video/computer-aids-railway Link spre comentariu
ctepeo Postat Noiembrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2012 Mulţumesc! Uitasem de filmuleţ. La sfârşit apar şi autobuze "T.V." 20! Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 19, 2012 Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 Eu am avut un prieten care a lucrat acolo de prin 1986 pana dupa Revolutie...Adica dupa cutremur a fost reconstruit si a redevenit functional. Link spre comentariu
ctepeo Postat Noiembrie 19, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 Ce computere au folosit după 1977? Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Sincer, nu mai stiu.Amicul meu a plecat dupa '89 in SUA si la cate s-au intamplat de atunci... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Cateva poze si detatalii despre cutremur gasiti aici: http://post-industrial.blogspot.ro/2008 ... l-cfr.html Extras: Daca este vorba de fosta cladire a Centrului de Calcul al MTTc (denumirea dinainte de '89), aceasta a suferit un colaps partial in timpul cutremurului din 1977. Fatada cladirii, in forma originala, avea niste sorturi de beton armat in fata ferestrelor, ca element de design. As putea cauta niste fotografii dinainte de cutremur daca va intereseaza. In timpul cutremurului din 1977 stalpii din interiorul cladirii au inceput sa se rupa, o cauza probabila fiind greutatea calculatorului de atunci, care se afla la unul din etajele superioare. Din fericire procesul de rupere a inceput in timpul cutremurului si a continuat dupa oprirea miscarii seismice, dar a fost destul de lent, astfel incat majoritatea personalului a putut sa se evacueze fara a exista victime. Sorturile de beton armat din fata ferestrelor au limitat distrugerile deoarece plafoanele s-au sprijinit pe acestea, oprindu-se din prabusire. Dupa cutremur avariile au fost reparate si cladirea reconsolidata. Prabusirea partiala a acesteia a facut obiectul unui studiu extins, fiind singura cladire noua la care toti stalpii au cedat. Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 21, 2012 Partajează Postat Noiembrie 21, 2012 Off topicUnul din "cuiele" Facultati si culmea eram la Electronica, in anul al II-lea, a fost cursul de Rezistenta Materialelor. La prima ora de curs profesorul respectiv ne-a precziat ca niciun rezultat nu va fi fara virgula si ca ne va cere (doar, hi, hi) 2 cifre exacte dupa virgula..Si ca puncteaza doar rezultatele corecte. Adica trebuia sa obti 12.36 N si l-ai obtinut, ai cele 0.25 puncte. Nu, sory. Pikat..Iar primul rezultat se foloseste la al doilea supunct, al doilea la al treilea, etc, hi, hi..Asa ca s-a facut o liniste in amfiteatru..La pauza cei care aprofundau (adica erau repetenti) ne-au explicat cate ceva despre cum s-au prabusit niste cladiri dupa cutremurul din 1977. Si cum unii, adica de la cei care au facut calculul de Rezistenta a cladirilor, la sefii de santier, pana la cei care au facut armatura de fier+turnat betonul, ca si atunci se mai "orientau", hi, hi, au dat cu subsemantul in fata baietilor, evident desebit de amabili si draguti de la Securitate..A, profu ne-a explicat ca dincolo de prezenta, care nu il interesa, dar trebuia sa o respecte, accesul la examen se face dupa ce ii arati cai un calculator care stie macar cele 4 operatii ordinare. Cine nu are sau isi cumpara sau imprumuta, dar fara nu intra..Si ca examenul o sa fie cu cartile pe masa. Adevarul e ca sau stiai sau rafoiai pana cand iti expira timpul.. Link spre comentariu
emilberculescu Postat Noiembrie 21, 2012 Partajează Postat Noiembrie 21, 2012 IMI CER SCUZE ANTICIPAT PENTRU interventia offtopic Domnule "SemnalMec" nu pot sa va trimit MP ( raspund ) pentru ca : aveti dezactivat recipientul de mesaje private. Multumesc si inca o data scuze Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 21, 2012 Partajează Postat Noiembrie 21, 2012 Iar primul rezultat se foloseste la al doilea supunct, al doilea la al treilea, etc, hi, hi..Asa ca s-a facut o liniste in amfiteatru..La pauza cei care aprofundau (adica erau repetenti) ne-au explicat cate ceva despre cum s-au prabusit niste cladiri dupa cutremurul din 1977. Si cum unii, adica de la cei care au facut calculul de Rezistenta a cladirilor, la sefii de santier, pana la cei care au facut armatura de fier+turnat betonul, ca si atunci se mai "orientau", hi, hi, au dat cu subsemantul in fata baietilor, evident desebit de amabili si draguti de la Securitate...A, profu ne-a explicat ca dincolo de prezenta, care nu il interesa, dar trebuia sa o respecte, accesul la examen se face dupa ce ii arati cai un calculator care stie macar cele 4 operatii ordinare. Cine nu are sau isi cumpara sau imprumuta, dar fara nu intra..Si ca examenul o sa fie cu cartile pe masa. Adevarul e ca sau stiai sau rafoiai pana cand iti expira timpul..Nene Flor ...Conform CNP esti " putin " mai in varsta decat mine...Iarta-ma...grea viata ai avut , conform istoriei reale ... Daca erai pe lista scurta as fi incercat ( ca sef de grupa , mai tii minte POLIZU Et 1 ? ) sa iti fac iti fac viata mai usoara...( ceea ce ar putea tine de noroc ...daca se poate numi asa ) !George Cr. Rulea oricum te-a ars la cursul de microunde...ca si pe mine ! Am verificat dupa.... Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 22, 2012 Partajează Postat Noiembrie 22, 2012 Iarasi fac-em off topic.Asa e. Rulea m-a busit, -adevarul e ca si am adormit de cateva ori la cursul lui, ceea ce evident nu l-a bucurat -dar pana la urma l-am luat. Culmea e ca prin 2008, cand unul a zis ceva de spre cablul coaxial, asa au tasnit din mine niste formule si moduri de propagare si de ce e 50 sau 75 Ohmi, si altele, invatate la cursul lui, de m-am mirat singur.Jur ca nu mai ma gandisem la ele de prin luna mai 1990, cand fost sefa m-a intrebat la angajare ceva asemanator, evident spunandu-mi ca la prima balba ma zboara..Dar nu i-a iesit, hi, hi,. Ba chiar dupa absolvire mi-a transformat postul de tehnician in cel de inginer...In viata ai si unele esecuri. Ideea e sa le infrangi. Si sa privesti lucurile cu umor dupa ca in timp ce e mai greu...Daca cine va imi spune ca i-au iesit toate depanarile din prima si nu a mai si ratat cate una, ...Morala. Keep walking cu sau fara Johnnie (Walker)hpavictor putem depana amintiri si pe personala. Sau chiar in video, avand in fata niste condesatori cu dielectric lichid, marca Silva bruna, daca ma intelegi. Ma rog, sau blonda, hi, hi.. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Octombrie 18, 2013 Partajează Postat Octombrie 18, 2013 Ce computere au folosit după 1977?Initial nu stiu ce foloseau,dar la Cluj a aparut la un moment dat un UNIVAC.SporAlex Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum