Vizitator expert_vision Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Am folosit metoda cu OA, dupa ce m-am dat batut metodei doar cu tranzistori. MOS-u este oprit cand acumulatorul coboara sub 3.07V.Ar fi fost frumos sa fie numai din tranzistori, dar nici cu lm358 nu e rau. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Orice, dar chiar orice, se poate numai cu tranzistori. Uneori pentru obtinerea performantei, complexitatea nu merita si se apeleaza la CI. Dar nu inseamna ca nu e posibil cu tranzistori.Am pus BD in ideea ca ai in dotare asa ceva, sa nu mai cumperi. Performantele cu MOS sunt mai bune.Eu nu m-am gandit ca alimentezi astfel. Credeam ca e o marja a unui traf. Am pus TL431 in ideea unei tensiuni stabile, e compensat termic. Jonctiunile bipolarelor sunt referinte foarte proaste, termic vorbind. Din PDF-uri se poate vedea deriva termica a zenerelor de sub 4V7. Daca convine, e OK.Daca exista si alte cerinte de la stabilizator, ar fi bine sa le faci cunoscute. Deci, doresti si oprirea la 3,2V la intrare? Am inteles corect, asta urmaresti cu AO? Link spre comentariu
Vizitator expert_vision Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Da, AO este folosit pentru pretectie la overdischarge pentru un pack de 3 acumulatori NiMH in serie folosit la intrarea stabilizatorului si este declansat undeva pe la 3V (minim 1 volt pe celula) . Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Trebuie sa-ti explici exact rostul pieselor si functionarea. Nu stiu ce arata spice, eu folosesc multisim, dar initial acolo era un pnp cu emitorul la +.Crezi ca poti procura acele similare 431 dar cu referinta de 1,25V, sau vrei sa folosesti 431 sau ce ai (LM)? Link spre comentariu
Vizitator expert_vision Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Pot procura tl431, nu e problema. Cat despre cel de 1.25V(TL432) nu-l gasesc, dar este ok cu tl431.Ups, am pus pnp-ul invers .. si totusi functioneaza absolut identic, nu afecteaza tensiunea stabilizata indiferent daca pun emitorul la v+ sau in gate-ul FET-ului, curios.OA este folosit ca un comparator cu intrarea + la zener care e fixat undeva la 2.2V, si intrarea - in divizorul de tensiune. Cand tensiunea la intrarea stabilizatorului ajunge la ~3V tensiunea din divizorul de tensiune devine mai mica decat cea a zenerului si ridica iesirea AO la v+ care inchide FET-ul. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 OA este folosit [...] AO la v+ care inchide FET-ul.Daca mi-ar fi fost de folos, nu cred ca te mai puteam ajuta.Cea mai simpla solutie ar fi:O recomand numai daca temperatura mediului in care e folosit stabilizatorul, este aproximativ constanta.Pastreaza valorile sau macar proportiile, am precizat anterior de ce.Se poate si cu AO, dar ai putea folosi ambele jumatati si n-ar mai fi nevoie de 431. Link spre comentariu
Vizitator expert_vision Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Desigur, tensiunea Vbe poate fi folosita ca referinta. De ce nu m-am gandit la asta, doar am folosit pt incarcatorul acumulatorului? Temperatura nu e chiar o problema, va functiona in temperatura de ambient (25 grade) si daca variaza cativa milivolti tensiunea de oprire nu e o tragedie.Multumesc mult pt ajutor!edit:apropo, folosesc Proteus in loc de Multisim pentru ca are o librarie mult mai bogata .. de ex IRF4435 nu exista in Multisim, dar in Proteus exista .. si mai sunt multe altele Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum