Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptie cu 6J1P

ALEKS

Postări Recomandate

Buna seara,

Sa vedem... cineva interesat de receptia radio? Cu asta m-am delectat zilele astea.

Nota: In fotografie nu figureaza circuitul de acord care este construit pe alta bucatica de textolit.

Se pot receptiona benzile MW, UKW si KW cu diferite date ale bobinelor.

Posted Image

Daca sunteti interesati am sa postez si schema.

Stima,

ALEKS

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

6

• yo9hrb

3

• zal

1

• dalu

1

Top autori în acest subiect

Daca sunteti interesati am sa postez si schema.Stima,ALEKS

Eu, sincer, sunt interesat. Si am destule tuburi pentru joaca :yawinkle: . Multumesc anticipat.
Link spre comentariu

Cu acest receptor mi se pare extrem de interesat faptul ca pot lucra la 24V tensiune anodica fara prea multe probleme. Impedanta de iesire audio este de cca. 4Mohm deci e nevoie de amplificator de putere sau de o casca cu cristal. Personal folosesc un amplificator. De asemenea eu nu am folosit solutia cu mufa de 9-pin ci am facut cablaj separat pentru circuitul de acord.

Schema este aceasta:

Posted Image

Conexiunile la bobine sunt dupa cum urmeaza:

Posted Image

Citat din textul initial tradus "babeste" din germana in engleza:

Type 1:

The coil is appropriate to the large condenser packages, which can be separated with a switch, in order a larger tuning range to keep parallel. Additionally own tappings at the coil could be used for the antenna connections. These would be wired with the pins 4 and 7 (or 5). The bridges from 4 to 3 and 7 to 6 would be omitted.

Type 2:

For the tuning within the KW range the 3:1-Untersetzung at the Drehko is insufficient. With this kind of the wiring band spread is realized. Here a condenser lies parallel to the UKW Abstimmpaket of the variable capacitor.

Type 3:

Also with a series condenser, this time that is used 300 pF package, reaches one band spread. Thus individual KW volumes can be stretched on the whole angle of rotation and the tuning are facilitated.

Coil data for various KW volumes with type 2 and type 3 are in the Roehrenbude, for example here:

Type 4:

With four and one-half turns of thick kupferlackdrahts and that 20 pF package can be co-ordinated with the UKW range. The condenser (12 pF) serves the coupling of the antenna. The second antenna pin is not used. The sockets can be used nevertheless. The wiring capacitance is large genung, in order to reach a coupling.

Si fotografia dupa care m-am inspirat la constructia bobinelor (bobina cea in forma de evantai n-am realizat-o inca):

Posted Image

Those are my first three coils for this equipment.

Left: KW coil, type 1, 20 Wdg, tapping in half

In the middle of: UKW coil, type 4

Right: MW coil with 48 Wdg, type 1, tapping with 5

Mentionez ca pe mine ma intereseaza receptia in UKW dar observ ca reglajul / acordul se face foarte greu din cauza capacitatii corpului uman.

Spor la treaba si postati rezultatele.

ALEKS

Link spre comentariu

Din schema rezulta ca se folosesc tetrode. 6J1P, din cate stiu eu, sunt pentode. Ai legat ultima grila la catod? Sau e legata intern? Nu am acum catalogul, de aceea intreb.

Link spre comentariu

Din schema rezulta ca se folosesc tetrode. 6J1P, din cate stiu eu, sunt pentode. Ai legat ultima grila la catod? Sau e legata intern? Nu am acum catalogul, de aceea intreb.

De obicei (dar nu intotdeauna) pentodele de RF au G3/supresorul conectat intern la catod, pentru stabilitate.Este cu (super)reactie.
Link spre comentariu

6J1P are grila 3 legata intern de catod. 6J5P merge inlocuit cu 6J1P doar ca nu are G3 legata intern de catod. La 6J1P, pin 2 (G3) este legat cu pin 7 (K).ALEKS

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Am gasit si carcasa excelenta pentru acest proiect! Voi folosi si un mic amplificator cu ECL86.

Posted Image

PS: Acest radioreceptor este un model romanesc tranzistorizat, placa protectoare din spate este remarcata Electronica dar se vede dedesubt inscriptia in engleza / germana.

Se mai disting si urmatoarele (in romana):

Model: 1943

3 game receptie

Cred ca este un radioreceptor fabricat prin anii '80 dar va fi transformat intr-unul retro cu tuburi.

Stima,

ALEKS

Link spre comentariu

Nu pot vedea poza de la cutia de radio (cred ca e o poza pe acolo) dar ca fapt divers, prin anii 80 Electronica a facut niste scule exportate in RFG: radio Bucur rebotezat Eurocord si o linie din tuner, cassdeck si statie tot Eurocord. Dupa 90 am vazut numai tunerul in tirg, era negru cu scrisul galben si avea memorii ca la tv.

Link spre comentariu

L-am desfacut in seara aceasta si cateva subansamble din noul receptor cu lampi au fost montate. Am sa postez poze in viitorul apropiat. Schema amplificatorului de putere va fi cu un tub 6P1P.Ce am observat eu, in interiorul aparatului e o stampila cu cerneala absorbita partial de lemn care zice: 4-MAI-1988.Stima,ALEKS

Link spre comentariu

Chiar au existat prin 85...90 niste receptoare tranzistorizate cu aspect de epoca. Nu mai stiu cum se numeau, cred ca a fost o serie limitata, eu am vazut asa ceva numai in magazinele din bucuresti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări