Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect


rus_dorin

Postări Recomandate

Buna tuturor,Doresc sa fac un proiect bazat pe un microcontroler PIC. Am mai multe standuri de lucru de la care vreau sa aduc mai multe date la un singur calculator pentru prelucrare. Fiecare stand de lucru este alimentat de la o priza trifazata. Ce imi propun:1- monitorizarea consumului de energie deci din punctul meu de vedere trebuie sa masor tensiunea si curentul dupa care sa calculez putere, energie...2- fiecare stand o sa aiba 128 de senzori de temperatura(termocuplu J sau k) a caror tensiune de iesire va fi amplificata de un amplificator de instrumentatie(deocamdata am ales un AD84XX, bineinteles o sa tin cont si de alte sugestii) dupa care o sa fac o multiplexare (partea de multiplexare am mai vb despre ea intr-un post precedent) dupa care ADC PIC.3- o sa vreau sa comand tensiunea de alimentare, in sensul ca o opresc/pornesc o anumita perioada, asta ma gandesc ca este simplu de facut cu niste relee.4 - trebuie sa comand cateva motorase care sa se invarta sub un anumit unghi, dupa care sa faca miscarea inversa,pentru asta mi se pare cel mai ok sa folosesc servomotoare.5- comunicatia dintre PC si standuri as vrea sa o fac ethernet, care mi se pare destul de dificila, sau RS485.6- microcontrolerul la care m-am gandit este un 18F97J60 deoarece are controller ethernet integrat.7- interfata cu utilizatorul, GUI, o sa fie realizata in Visual C#. Orice parere sugestie la ceea ce vreau sa realizez este binevenita, si bineinteles o sa vin si probabil cu intrebari. Ms.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • rus_dorin

    5

  • puiu

    2

  • sofian

    1

  • tes2000

    1

Top autori în acest subiect

Citirea senzorilor o sa o fac din minut in minut dar oricum o sa vreau sa-l fac reglabil prin intermediul aplicatiei. Standurile o sa fie relativ aproape, poate chiar unul langa altul, si vor fi in jur de 50. Referitor la motorase nu este vorba de precizie foarte mare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

1- monitorizarea consumului de energie deci din punctul meu de vedere trebuie sa masor tensiunea si curentul dupa care sa calculez putere, energie...

Initial am vrut sa masor tensiunea tensiunea si curentul dupa dupa ce redresam cu o punte trifazata.Problema este ca trebe sa fac masurarea separat pe fiecare faza asta inseamna trei tensiuni de linie si trei tensiuni de faza adica in final o sa am nevoie 6 voltmetre si trei ampermetre. Exista alta posibilitate daca vreau sa masor separat pe fiecare faza?
Link spre comentariu

Deci de la fiecare banc trebuie sa ai trei tensiuni si trei curenti si inca 128 de valori pentru temperaturi, un total de 134 de valori care trebuie sa le masori. De ce nu folosesti tranmisia CAN?

Link spre comentariu

Eu iti propun sa faci fiecare bank in parte sa citesca temperaturile 128 intr-un minut si cele trei tesiuni si trei curenti. Apoi sa le transmita cum vrei la un alt PIC, care sa asigure interfata cu calculatorul. Trebuie sa memoreze toate datele pe care sa le puna apoi la dispozitia PIC-ului central asa cum le doreste PIC-ul central. In calculul timpului necesar trebuie sa tii cont de timpul cel mai lung. Eu cred ca trebuie sa utilizezi intreruperile si sa faci transmisia separata de achizitionarea datelor.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator kosminn

Salut, nu stiu daca mai este de actualitate, dar eu am facut si eu un astfel de proiect personal:- monitorizat 4 senzori temperatura (analogici nu digitali)- monitorizat 1 priza 220 AC (curent si tensiune)- LCD 44780 atasat la montaj- Tastatura 4x4 atasata la montaz- senzor de proximitate (PIR)- folosit un atmega + convertor USB to TTL -> legat la PC cu o aplicatie "simpla" (sa vad doar ca principiul merge) ce imi afisa temperaturile, tensiune si curentul (puterea o calcula aplicatia).Aplicatia de PC era ceva complementar, montajul putind functiona si fara calculator, sau montajul poate fi folosit fara LCD si toata afisarea sa fie pe PC.Pe LCD refresh-ul datelor afisate erau la un interval de 0.25 sec (aici trebuie sa tin cont deoarece daca intervalul scade mult, datele afisate vor incepe sa sa suprapuna si se vor vedea cifre amestecate, pina cind nu se mai intelege nimic).Urmatorul pas, ar fi sa incerc si cu senzori digitali.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Buna tututror,

 

Din pacate dezgrop morti dar asta e nu am avut timp necesar sa fac proiectul si oricum ma cam depaseste din punct de vedere tehnic. Proiectul v-a suferi mici modificari in sensul ca nr. de termocuple se reduce la 64 si partea cu motorasele o elimin momentan. Ce mai vreau sa adaug este ca detin aceasta, placa de dezvoltare(http://100mhz.com/pic-dspic-pic32-pic24 ... d-952.html), in jurul caruia sa dezvolt restul, placa a venit cu ceva cod scris.

 

In concluzie vreau sa ma ajute cineva sa fac acest proiect bineinteles contra cost, deasemenea o sa ma implic si eu la maxin asta-i evident. Rog pe cei care vor sa ma ajute sa ma contacteze la adresa [email protected]. MS

Link spre comentariu

Buna ziua,ati inceput acest post de un ani, mai merita executat proiectul nu exista timp limita?Presupun ca daca nu este urgent atunci deja ceva este facut si merge productia doar se cauta monitorizare, idea mea e daca ceva merge facut cu ceva analogic si simplu, nu merita complicat pentru ca scade fiabilitatea.Eu am asa ceva facut cu 18f67j60 pot sa masor 8 temperaturi(digitale) si sa comand 6 iesiri,dar modificand cateva variabile se poate extinde si depinde de marimea ramului.Plus masurare tensiune curent(singura faza), comunicare cu ups, monitorizare echipamente de retea(ping), cateva limitatoare, trimitere de alerte syslog si mail in caz de probleme, am si header lcd si cod functional dar nu folosesc pt ca e vorba de monitorizari la distante si oricum nu le vede nimeni.Pt. masurari de temperaturi folosesc DS18b20 (-40+120).Se poate comanda iesirile direct cu un click in doua moduri on/off sau reset (activ pt un timp),are doua nivele de securitate una pt vizualizare comanda si una pentru configurare.Sistemul are bootloader tcp/ip care e activ in timpul pornirii si pot sa updatez firmwareul si pagina web de la distanta.In enunt nu ati precizat la ce temperaturi lucrati,cate iesiri trebuie comandate, daca are 64 senzori presupun ca trebuie macar 32 iesiri altfel ce rost are atat de multi senzori.Daca e pt. redundanta atunci presupun ca temperatura si timpul de comanda e critica, atunci nici nu recomand ca masurarea si monitorizarea sa fie in acelasi PIC.Care este precizia pt masurare?, adc-ul de 10biti e destul?(care este in PIC)Pt. masurarea consumului recomand familia ADE77XX (asta se foloseste si in contori digitali) exista si varianta cu 3 faze, calculeaza direct consumul(curent,tensiune,activ,reactiv,aparent)Ca interfata nu recomand sa fie executat in C# si implicit mediu windows, mai bine se face colectarea pe un mic server linux(poate si pe un R-PI) cu php si javascript.Astfel se scapa de probleme windows, merge pe orice sistem de operare chiar si pe tableta sau pe telefon doar un browser trebuie.Programarea pe tcp/ip este destul de simplu cu stack-ul de microchip, se poate configura sistemul usor ori ca client ori ca server (si tcp si udp)Sincer nu stiu cum se comporta technologia tcp/ip in mediu industrial dar are avantajul ca este usor de conectat la diferite sisteme, dezavantajul de stea si implicit multe cabluri(fata de rs485).Nu se stie cat este bugetul pt. ca se poate implementa si cu elemente ieftine (mai putin fiabile) da si cu scumpe.Din cauza distantei nu prea pot sa va ajut pentru ca trebuie efectuate multe multe teste, dar sper ca v-am ajutat cu idei.O zi buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări