Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dioda

Vizitator gabi_valcea

Postări Recomandate

Vizitator gabi_valcea

Intr-o schema unde imi cere un traf de 4A, pentru redresare imi cere 2 diode 1N5404 care au 3A. Dupa parerea mea daca las asa o sa ard si filtrajul si alte componente... vreau o parere mai avizata

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

1

• em2006

1

• cristian_draghiescu

1

• pinky

1

Top autori în acest subiect

Dioda / diodele de redresare se ard daca se depaseste tensiunea si curentul maxim prevazute in catalog. Condensatorul de filtrare se distruge daca se depaseste tensiunea pe poli.Daca folosesti un transformator de 4A, folosesti diode redresoare de 3A si ai un consumator de 2A nu se arde nimic. Daca consumatorul e de 3A, diodele se vor incalzi, iar daca nu au o racire corespunzatoare care sa le mentina la o temperatura ca cea prevazuta in catalog, se vor arde in scurt timp, adica se vor transforma in sarma, conducand curent in ambele sensuri. Din cate imi aduc eu aminte, in fisa tehnica a unei diode redresoare este trecute temperaturi diferite si curentii suportati la temperaturile respective. De exemplu 3A la 25C si 2,5A la 75C.Daca folosesti un transformator de 4A cu diode redresoare de 4A si ai un consumator de 4A, fara o racire corespunzatoare la nivelul diodelor si transformatorului, in timp diodele se vor strapunge iar la nivelul transformatorului se va topi izolatia de email de pe infasurari ceea ce va duce la scurcircuitarea transformatorului si destul de posibil sa sfarseasca in incendiu.In concluzie: dimensioneaza corect sursa de alimentare tinand cont de conditiile de lucru. Pe langa toate astea, pune si cate o siguranta in punctele cheie ca sa eviti posibilele incendii.Succes la experimente.

Link spre comentariu

Intr-o schema unde imi cere un traf de 4A, pentru redresare imi cere 2 diode 1N5404 care au 3A.

Nu este nici-o greşeală.Pentru o redresare bialternanţă utilizând un transformator cu priză mediană se poate demonstra matematic că diodele sunt solicitate la jumătate din curentul mediu redresat, care constituie unadin caracteristicile principale de catalog ale unei diode redresoare.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări