Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltampermetru sistem PV & Eoliana

silicipi

Postări Recomandate

Vizitator smilex

741 este ieftin, dar permite reglajul. Sunt si altele mai precise. Exista o mica diferenta la deriva termica. Cam tot ce fac testez in congelator si in cuptor, astea-s conditiile. Imi amintesc ca la 741 m-a multumit reglajul offset, si era vorba de amplificari mari la curenti de 500A. Deriva termica a altori parti a subansamblului era superioara si tot ma incadram in +/-2%. Totusi, reglajul offset ar trebui facut la regimul termic dorit sau majoritar.Si selectionarea e o solutie...Parerea mea e ca nu conteaza 20-30mA la o aplicatie care consuma 10A.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

15

• silicipi

10

• d2134

2

• gauss

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai la 8mV offset, am diferente de >300mA, la 5A si deja nu ma mai ajuta indicatiaPractic, vreau sa ajung la o solutie cu 20mA deriva din 10A, dar sa nu trebuiasca sa iau si mai multe integrate, pt a le selectiona.D-aia m-as orienta spre un operational cu offset reglabil,cu deriva termica mica intre 10-60 de grade, dar nici sa nu fie prea scumpDaca cumva cunosti variante, te rog scrie-le aici.Sistemul asta de sunt vreau sa-l folosesc si la viitoarele surse

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Eu am folosit 741 si OP27 pentru lucruri mai precise, OP este mai bun termic. Dar nici unul nu ti se potriveste. Eventual daca ai avea macar +/-5V. Dar ceva relativ precis, cu reglaj si pentru tensiuni mici, care sa admita cei -2V de la alimentarea negativa la intrari, nu am folosit. Poate OPA277 (recomand) sau ceva de tensiuni mici, trebuie cautat prin pdf si preturi conform posibilitatilor, nu sunt ieftine. Mai ales pentru productie in serie.

Link spre comentariu

Productie de serie nu facIn surse pot obtine -5V :da OPA277 e genial :aplauze . Ieftin (6-7 lei), in pdf zice ca are offset f mic, varianta cu 1 operational in capsula + reglarea offsetului, sau 2 in capsula (la aceelasi pret).O sa-l iau sa-l testez :da Multumesc!Cumva la iesire e offsetul*amplificarea?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cand ai spus viitoarele surse, m-am gandit ca faci multe.Offsetul creste cum ai zis cu amplificarea. Mai intervine si deriva termica. O buna parte din deriva termica si in totalitate offsetul (amplificat), pot fi anulate cu acel reglaj.M-am uitat la t.m.e. si vad ca sunt mai multe, cele fara terminatia "A" sunt mai scumpe dar au offsetul mai mic. Inclin sa cred ca sunt identice si doar selectionate.

Link spre comentariu

Oare merge ca suntul amplificat sa fie pus pe linia de +, cu divizoare rezistive catre operational, legate la linia de tensiune negativa? :nas: Daca sursa scotea o tensiune fixa,mergeau legate la gnd. Dar daca tensiunea variaza (in special f aproape de 0), nu e mai bine cu legarea la tensiunea negativa?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ia-ti gandul de la divizoare, ar trebui sa fie perfecte valoric si termic comportamental. Eventual montezi AO pe suntul aflat pe ramura pozitiva si ii asiguri alimentarea acolo. Nu stiu cum folosesti iesirea pentru controler...Alimentezi AO si generatorul de negativ de la o tensiune stabilizata separata de iesire, cu suntul pe gnd.

Link spre comentariu

Ma gandeam ca rezistentele metalice 1% din aceelasi lot imi ofera o precizie suficient de buna.Smecheria asta am vazut-o intern in operationale dedicate (20-30 lei). Acum nu-l mai gasesc...Da, pt moment o sa raman la sunt pe gnd

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sa presupunem ca folosesti o alimentare de +/-15V la AO, e cea mai avantajoasa cu divizor, pentru ca iti permite citirea tensiunii de 10V la intrari fata de masa folosind divizoare nu foarte mari. Sa zicem ca sursa e de 0-30V la iesire si ca atare divizi cu 3 pentru 10V. 1% toleranta inseamna 1% din 10V adica 0,1V. Fiind punte de rezistoare poate fi mai mult, dar nu ma pierd in detalii. Daca folosesti un sunt de 10 miliohmi, la 1A vei avea 10mV semnal util. Cei 0,1V vor acoperii mult valoarea utila. Deci cam 0,1% toleranta ti-ar egala utilul. Tu te-ai plans de 20mA variatie la 5A consum (parca) deci la 1A, 10mA variatie te-ar nemultumi. Sa zicem ca ai accepta-o totusi. 10mA e de 100 de ori mai mic decat utilul de 1A, deci ti-ar trebui toleranta la rezistoare de 0,001% ca sa te incadrezi acolo. Asta-i trasa de par. Vei spune ca montezi un semireglabil pentru corectie. Da, dar ala are alt comportament termic, n-are rost sa vorbim si de asta. Apoi nu mai vorbim de referinta care in cazul asta se face la 10V, asta-i la intrari.Daca din diverse motive doresti suntul pe ramura pozitiva, trebuie ca un capat al suntului sa devina referinta (masa) pentru AO si controler+afisaj. Adica sa le asiguri acolo o alimentare separata galvanic cu un mic flyback sau niste dc/dc converter. Masa lor va deveni unul din capetele suntului de pe pozitiv. Fiind vorba de afisaj, nu e obligatoriu sa aiba aceiasi masa cu a sursei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări