silicipi Postat Noiembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Salutari! Baieti, vin cu o veste buna, am reusit sa montez componentele sursei negative, si operationalul, LT1112, luat de la Sorteh, si merge brici, e super liniar chiar si in domeniul tensiunilor de oredinul a 0,3mV e super tare, maine sper sa termin montajul si sa revin cu rezultate bune. Oricum pana acum e totul bine, multumesc mult tuturor. Link spre comentariu
silicipi Postat Noiembrie 19, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2012 Pana la urma bucuria mea a fost de scurta durata, deoarece problema era asa cum a sugerat si Smilex, din cablaj, mai precis traseul de masa, si a durat ceva pana i-am dat de cap, pana la urma am ajuns tot la solutia sugerata de Smilex, si anume sa duc operationalul cat mai aproape de shunt, deci am construit un modul mic mic, 2,5x2,5cm care contine alimentarea, sursa negativa si operationalul LT1112, doar ce am terminat-o, am testat-o cu un shunt si tensiunea la iesirea operationalului este de numai -0,2mV, deci nu e 0 absolut, voi vedea cand voi conecta modulul exact pe pozitii Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Pe orice AO se poate implementa corectie de offset, dar nu neglija batranul 741 care are din constructie asta. Daca doresti o astfel de corectie pe ce ai tu, pune o schema cu modulul si vedem unde o putem implementa. Link spre comentariu
silicipi Postat Noiembrie 20, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Victorie! S-a rezolvat, functioneaza super bine. E super liniar, si cum Flopir a refacut softul, acum are o rezolutie de 20mA, domeniul de masura 0-50A, iar la cele trei tensiuni 0-35V Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Felicitari! Cum anume ai rezolvat si offsetul? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 22, 2012 Partajează Postat Noiembrie 22, 2012 Daca amplificarea este undeva la 20, inseamna ca -0,2mV offset reprezinta -0,01mV la intrare, ceea ce inseamna -5mA prin shuntul de 2 miliohmi. Probabil e prea putin pentru a necesita corectat.O corectie se poate realiza (de exemplu):Trebuie ca pe cursorul semireglabilului de 10k sa se obtina o tensiune de aceiasi polaritate si de valoare mai mare, multiplicata cu raportul dintre valoarea 1M si valoarea semireglabilului de 50k. Daca semireglabilul de 50k este la 25k (de ex.) iar offsetul este de +5mV, pe cursorul de 10k trebuie sa se obtina +200mV. Eventual un semireglabil multitura exclude necesitatea rezistentelor aditionale necesare unui reglaj fin. Sau se poate alege un raport mai mare (nu 1M cu 25k) prin alegerea valorilor, astfel tensiunea necesara pe 10k e mai mare si mai usor de reglat. Daca se aplica, e bine ca tensiunea de alimentare sa fie stabilizata, preferabil 4V7-5V1.Totusi, este mai corect a se folosi in asemenea situatii, acele AO care au din constructie posibilitatea unui astfel de reglaj. Link spre comentariu
silicipi Postat Noiembrie 22, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2012 Salutari! La mine s-a rezolvat cu offsetul in momentul in care am montat placuta adaptoare direct pe shunt cu surub, cel putin aparatul meu de masura arata 0,00.uneori apare un minus in fata -0,00 ceea ce inseamna ca offsetul e destul de mic, oricum sunt fffff multumit de precizia ampermetrului tinand cont de gama de masura si shuntul ffff mic, 0-50A si shunt de 0,002Ohmi. Eu nu puteam renunta la opertionalul asta deoarece l-am achizitionat in acest scop, si in multisim s-a comportat cel mai bine, fara a avea pretentii prea mari la precizia afisarii curentului sub 0,5A se poate folosii cu succes TL082, in simulari a mers ffff bine pana la un curent de 0,5A dupa care incepe sa dea ceva eroare, cu LT1112 precizia e super pana 50mA, insa rezolutia din soft e acum la 20mA, deci nu pot beneficia la maxim de precizia LT1112, insa eu sunt fffff multumit, si ma interesa mai mult sa se comporte liniar incepand de la un curent de 0,1A ceea ce face. Adaptorul facut de mine se poate pune si la voltampermetrul polonezului cu rezultate ffff bune, pe testate, mai ales ca acolo rezolutia este de 10mA , conditia fiind ca shuntul sa fie mai mare de 0,4Ohmi, insa se poate rezolva ffff simplu regland amplificarea din operational, la mine de exemplu amplificarea este de aprox 10, in cazul voltampermetrului de la polonez amplificarea va trebuii sa fie undeva pe la 20 in cazul in care se folosesc shunturi de 75mV/40A cum ai tu Dr L. Sanatate si numai bine! Multumiri lui Smilex ptr ajutorul promt, ca deobicei. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 21, 2013 Partajează Postat Aprilie 21, 2013 Acum ma apuc si eu de VAul meu, si am ajuns la partea cu tensiunea negativa Din pacate nu prea stiu ce valori au rezistenta si condensatorul care stabilesc frecventa lui 555 :cry: Edit: practic se foloseste un calculator clasic, in care R1=0, nu? http://www.ohmslawcalculator.com/555_astable.php Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 21, 2013 Partajează Postat Aprilie 21, 2013 Nu plange Dr.L, orice problema ai, o putem rezolva. La calculatorul din link, alege R1=2K2-3K3, R2=10K-15K, C=1n-4.7n. C il alegi pentru frecventa dorita, recomand 20-30kHz, e usor redresat (2x1N4148) si de filtrat (2x47-100u). R1 trebuie sa fie cat mai mic fata de R2 pentru a te apropia de o umplere de 50%, desi se merge perfect si cu 10% (de exemplu). Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 21, 2013 Partajează Postat Aprilie 21, 2013 Nu plang,stiam ca o sa-mi raspunda cineva pana la urma, dar intre timp vroiam sa vad daca ajung la ceva apropiat de realitateTot la 25-30kHz vroiam sa ajung si eu (am inteles ca frecventa mica e mai buna/mai usor de utilizat) Ca schema, o folosesc pe cea desenata de tine: viewtopic.php?p=1144909#p1144909D-asta, ziceam ca folosind calculatorul online, R1 ar fi 0 (daca am inteles cat de cat functionarea lui 555 in cazul asta)Multumesc Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 21, 2013 Partajează Postat Aprilie 21, 2013 La schema pusa de mine nu se foloseste descarcarea din pinul 7 ci se incarca/descarca condul prin R din iesire. Timpul de incarcare e cam egal cu cel de descarcare si cam 0,7xRC. Doua astfel de cicluri dau perioada de oscilatie. Cam 10k+2n2 ar fi aproape de 30kHz. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 21, 2013 Partajează Postat Aprilie 21, 2013 Da, asa e, 32kHz (confirmat de calcule manuale, cat si de calculatorul online) Multumesc pt lamuriri! Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 22, 2013 Partajează Postat Aprilie 22, 2013 In sfarsit am reusit sa rezolv si eu amplificarea suntului meu.Folosesc un sunt de 0,01 ohmi (10 rez de 0,1 ohmi in paralel) si amplificare 16Desi am folosit TLC2272, a trebuit sa aleg un integrat cu offset mic.Primul avea 8mV offset, ceea ce-mi facea masuratoarea enervant de neliniara (exact asta era problema si cu LM358).Pana la urma am gasit unul care avea -0,3mV si altul cu 0,8mV. Cel din urma indica corect, precizia e de +/-10mA (ultimul digit al VA-ului meu), intre 80mA si 5,4A.Pe la 10A, deja apare o diferenta de 20-30mA fata de aparatul de masura (care nu e cine stie ce).Cumva offsetul asta e cauzat si din cauza nesimetriei tensiunilor de alimentare? Ca pe + am 5V, iar pe - am ~2V. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 22, 2013 Partajează Postat Aprilie 22, 2013 Offset-ul e generat de diferentele dintre tranzistoarele de la intrare. Cu cat materialul semiconductor folosit e mai precis, cu atat mai scump e operationalul. Exista mai multe tipuri de AO cu offsetul mic. Exista si unele care ofera posibilitatea reglarii lui prin echilibrarea curentilor din diferentialul de la intrare. Dar la 10A, 20mA nu poti sti de unde vine ca diferenta. Poate fi parte din aparatul de masura. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 22, 2013 Partajează Postat Aprilie 22, 2013 Am inteles.De acest operational sunt foate multumit, insa celelalte, desi aceelasi model...nu merg folosite aici.Un LM741 sau un TL071, de ex, ar merge corect in aplicatia asta? Ca macar are pini de offsetO sa vad daca si TLC2272 are rude cu reglaj de offset (presupun ca ar fi ideal pt asa ceva) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum