Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator 24V AC - 220V AC


Vizitator Huza

Postări Recomandate

Salut,Un amic si-a cumparat un apartament + garaj recent.Inainte de a verifica, a facut prostia de a-si comanda o usa de garaj electrica la 220V, dar din pacate in garaj are doar 24V pt becuri.S-a oferit sa plateasca el diferenta de curent "la comun" fata de media facturilor pana acum pt a folosi 220V, dar nu vor sa-i aprobe sa traga 220V in garaj, deci varianta aceasta este exclusa.Ghinionul lui sunt vecinii incuiati care nu accepta nici un fel de compromis.Momentan are o usa electrica pe care o actioneaza manual (foloseste masina de 2 ori pe saptamana, dar deh... i-a trebuit usa electrica).M-ar interesa de unde as putea gasi un transformator (invertoare de la 24V DC la 220V AC am gasit destule, sunt mai ales pt camioane) de la 24V AC la 220V AC. Din ce-am inteles n-are nevoie decat de vreo 400W pentru motorul de la usa electrica.Va rog sa ma indrumati catre un magazin/site (preferabil din Timisoara) sau daca vreunul dintre voi are la vanzare un astfel de dispozitiv va rog sa-mi spuneti pretul.Multumesc anticipat,Cristian

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Fiind vorba de 24V curent alternativ nu are rost sa te complici cu un invertor.Ar trebui sa redresezi tensiunea ca sa poti folosi un invertor, plus ca acesta costa destul de mult.Cea mai buna solutie este sa folosesti un traf de retea (220) care are un secundar de 24V, conectezi secundarul la cei 24V din garaj si in primar obtii 220V.Traful trebuie sa poata duce consumul, deci sa fie de 400-500W.Poti sa apelezi la un atelier de bobinaj ca sa faca un asemenea traf, eventual iti poate face mai multe tensiuni in primar 210,220,230,240 ca sa poti sa ajustezi tensiunea (este posibil sa scada un pic tensiunea aia de 24V in sarcina).Vezi sa verifici daca instalatia de 24V din garaj duce un consum de 400W, ai spus ca este conceputa doar pentru becuri...Bafta !

Link spre comentariu
Vizitator Huza

Multumesc pentru raspunsul prompt, dar din pacate nu am idee cine m-ar putea ajuta in cazul acesta.Mai ramane sa vad de unde pot achizitiona un "traf de retea de 220 cu secundar de 24v", eu unul nu inteleg cum functioneaza. Sa inteleg ca unul "normal" care transforma 220V AC in 24V AC legat invers imi va face din 24 220?Imi cer scuze, fizica predata in liceu nu acopera subiecte de genul acesta si nu am alte cunostiinte in domeniu.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca unul "normal" care transforma 220V AC in 24V AC legat invers imi va face din 24 220?

Da, merge exact asa, el e gandit ca traf coborator dar e acelasi lucru daca il folosesti invers atat timp cat se respecta frecventa de lucru.Multa lume a facut asta in beciul de la bloc pentru consumatori mici (bormasina, neon, etc).Insist sa verifici cat poate duce de fapt reteaua aia de 24V, s-ar putea sa constati ca in sarcina tensiunea o sa ajunga la 18-20V daca e slaba instalatia si sarcina e mare. Daca scade mult tensiunea aia de 24 atunci o sa-ti scada si aia de 220 pe care o scoti din traf.
Link spre comentariu
Vizitator Huza

Perfect, o sa caut atunci asa ceva.Raman profund recunoscator daca as putea sti cum sa verific acest lucru.Am la dispozitie un multimetru,un creion de tensiune la 6-24V si unul la 220V.Cam aici se termina "trusa".

Link spre comentariu

Prima data vezi ce tensiune ai in gol, masori cu multimetrul ca nu ai ce face cu creionul de tensiune.Apoi incearca sa incarci reteaua aia de 24V, pune niste becuri de 24V in paralel, incearca sa obtii macar 100-200W si vezi ce tensiune ai in sarcina (adica cu becurile puse).Puterile becurilor se aduna daca le pui in paralel.Comparand cele doua tensiuni iti cam faci o idee cat o sa scada tensiunea cu sarcina mai mare si cam cat "duce" reteaua aia de 24V (pentru ca pana la urma este un traf care face cei 24V si acel traf are o putere limitata).PS: usa aia de garaj cam ce toleranta are la tensiunea de alimentare ? spune ce date electrice sunt scrise pe ea. Eu banuiesc ca are toleranta mare (partea de comanda cred ca are traf si stabilizare) iar puterea cea mai multa o ia motorul.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

la o retea clasica de 24V 1000W (subsol bloc communist), daca ma leg cu un traf 220-24,invers,la ce putere imi ies cei 220 volti ?

 

(am un traf 220/110 la 28/32/78v si ma gandesc sa-l pun in boxa pt diverse:iluminat,redresor auto,etc)

 

si inca o intrebare:un traf 220v-110v alimentat la 24v o sa scoata 12v ?!

 

va multumesc

Link spre comentariu

Puterea disponibilă după traful ridicător 24/220V va depinde în principal de puterea acestuia şi apoi de calitatea instalaţiei din care se alimentează.Dacă e o instalaţie cu contacte imperfecte, pe conductor de aluminiu cu secţiunea mică, vor apărea căderi de tensiune ce vor duce la o tensiune secundară scăzută în sarcină. Dar pentru puteri relativ mici (bormaşină, redrsor pentru acumulatori, becuri economice) nu vor fi probleme. Trebuie să ştiţi sigur ce putere are acel traf ce va fi folosit ca ridicător, puterea maximă ce o puteţi scoate de la el va fi însă ceva mai mică din cauza pierderilor.

Teoretic un traf de 220/110V alimentat la 24V va scoate 12V, dar numai în gol, sau cu sarcini foarte mici. Din cauza numărului mare de spire (fiind calculat pentru tensiuni mari) va avea pierderi mari în rezistenţa conductorului, în sarcină tensiunea scăzând drastic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări