Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lustruirea cuprului


en

Postări Recomandate

Ce metode mecanice folositi pentru lustruirea cuprului? Acum folosesc un disc textil din sisal, 200mm diametru, la care folosesc si pasta de lustruit pe baza de oxid de fier, la 3000rot/min.Nu sunt multumit de rezultate; peria nu este eficienta pe suprafete profilate.Am incercat si cu freza la turatia minima de de cca 10000rot/min.Face ceva treaba,dar operatia de lustruire dureaza mult.Folositi alte tipuri de perii? Aveti stiinta si de alte metode eficiente de lustruire?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • en

    5

  • viopa

    3

  • alin 105

    3

  • ndc74

    3

Top autori în acest subiect

Pentru suprafete profilate adanc se foloseste o perie rotativa confectionata din straturi de panza de bumbac dispuse inclinat si cusute sau lipite numai in zona centrala. Atentie, peria asta lustruieste si unghiile. Pasta de oxid rosu de fier este cea mai potrivita pentru cupru si alama. Succes!

Link spre comentariu

@puriu,multumesc!Am incercat cu o perie rotativa din textile de bumbac, de fi=300mm, la 1500rot/min,pusa in universalul strungului;rezultate sub asteptari.Se gasesc on line perii rotative din par de capra sau de cal.Le-as cumpara, dar nu stiu daca dau rezultate pentru cupru.Mai astept, poate ca cineva are mai multa experienta la capitolul "lustruire".Poate ca ar da rezultate mai bune periile rotative cu fir de nylon, am vazut undeva pe Youtube,dar nu am gasit asa ceva de vanzare in tara.

Link spre comentariu

Se mai poate curata-lustrui ( ca oglinda ) cuprul, prin metoda electrolizei. Dau rezultate foarte bune, baile de cupru-degresare din cadrul atelierelor de acoperiri metalice. Nu afecteaza muchiile in relief, ca la periile de slefuire. Dupa curatarea piesei, se spala bine cu apa, se pune la uscat, si imediat se da cu lac incolor de buna calitate, adica lac transparent. Mai sunt si alte metode chimice de curatare, dar tot in cadrul unui atelier de acoperiri metalice prin substraturi metalice, sau cum se mai zice acoperiri galvanice. Petrica

Link spre comentariu

Cupru nu am incercat niciodata sa lustruiesc, dar alama eu o lustruiesc destul de bine cu o piatra 3M fina si aparent nu foarte dura pe care am cumparat-o de la un nene din targ. Vinde frecvent asa ceva la preturi acceptabile. Sunt niste resturi de la el de la firma si desi mai au putin material abraziv pe ele, tin destul de mult. e adevarat ca nici eu nu fac industrie, dar pietrele respective m-au impresionat placut. Daca te interseaza pot sa-ti fac o poza. Eu folosesc o astfel de piatra si pe strung la finalul piesei in loc de pila cand vreau sa iau bavura. Dezavantajul ar fi ca nu poti lustrui decat la exterior, zone accesibile si nu pe suprafata mare.

Link spre comentariu

@Ion_BumbuCam asa ceva, dar perie rotativa pentru polizor. Cred ca se gasesc ,dar mai trebuie sa caut pe net.@YO8CDQDa,lustruirea electrolitica ar fi ideala, am gasit ceva material;initial cautasem "lustruirea electrochimica", dar se pare ca asta e alta poveste...Ce e interesant ca metoda asta de lustruire electrolitica este limitata la aluminiu, inox, cupru și aliajele sale.@ndc74,multumesc dar e vorba de suprafete profilate;probabil ca metoda pe care o folosesti merge foarte bine la suprafete lise si daca merge la alama, sigur ar merge si la cupru.

Link spre comentariu

Metode si iar metode. Simplu, cum fac tiganii, cenusa cu nisip fin, apoi doar cenusa umeda.Frecat la greu...Aia meserie...A, uitam , cu ceva resturi de lana [ pulovar taranesc].A, iar am uitat. Ca sa iasa mai roscata tabla, se freaca cu ceapa...Tabla zincata ca sa iasa ca si cuprul la culoare, se amesteca balega de cal [din iarba de pe imas] cu zeama de ceapa, in proportie de fifti-fifti [monseur scrie, monseur citeste].Cred ca m-ar strange de gat tiganii daca ar afla ca va spun aceste secrete tiganesti...

Link spre comentariu

Metode si iar metode. Simplu, cum fac tiganii, cenusa cu nisip fin, apoi doar cenusa umeda.Frecat la greu...Aia meserie...A, uitam , cu ceva resturi de lana [ pulovar taranesc]...

Metoda este buna pentru obiecte grosiere,dar cand este vorba de obiecte de arta, lucrurile se complica.
Link spre comentariu

Nu se complica . Cheia succesului este rabdarea si perseverenta. Si se intelege, sa nu fii lenes...Credeti-ma , iese lucru de arta.Astia de la care am invatat aveau sau au sculele si utilajele de care ziceti? La ei este meserie de sute de ani. Noi abia o descoperim.

Link spre comentariu

La doua clik-uri distanta pe forum se poarta discutii despre cnc-uri, rulmenti seria 7xxx,convertizoare de frecventa...la un clik distanta ne framantam cum sa ne obtinem pe propriile noastre strunguri piese cu precizie de macar 5-8 sutimi...aici vorbim de cupru frecat cu ceapa si balega de cal.... :nas: Ooooooook.....o alta posibila varianta ar fi o slefuirea (lustruirea) prin vibroabrazare.Suna foarte pretentios dar o astfel de masina ( daca e vorba de un numar redus de piese care necesita astfel de tratament)se poate construi in regim de atelier de amator, daca exista o dotare decenta.Ca idee e nevoie de o cuva suspendata elastic antrenata in vibratie de un motor cu excentric, prin intermediul unei biele.Ideea se poate simplifica si mai mult daca fixam un motor direct pe cuva, motor care are un excentric pe axul lui.In cuva se pun piesele +x posibili agenti de lustruire, debavurare, solutii de curatare dedicate, soda, nisip fin, rumegus, etc...aici trebuie testat ce ar merge mai bine in functie de nivelul de pretentii. O solutie mai bruta ar fi o cuva inchisa,pe ax, antrenata de un motor prevazut cu reductor - 50-100 ture/min .O astfel de solutie DIY am vazut undeva pe net, cuva fiind realizata dintrun cauciuc auto dezafectat prevazut cu doua capace de tabla, unul fiind prevazut cu usita de acces. Astea-s ideeile, aplicarea lor tine de imaginatia si efortul personal.

Link spre comentariu

Solutia cu vibrare am vazut-o la "How it made" pe discovery. E destul de eleganta. Aveau niste pietre de aprox 2cm la care din cauza vibrarii li se rotunjisera colturile.Ar mai fi o solutie si sablarea.

Link spre comentariu

Repet, pentru statuiete din bronz, alama sau cupru, metoda eleganta este prin electroliza: adica o baie de cupro-degresare, sau daca stratul de oxid este mai mare, se introduce in prealabil stauieta intr-o solutie de anhidrida cromica de la baia de cromare (numai se introduce, nu se da drumul la curent ). Se tine in aceasta baie pana se observa curatirea piesei. Se recomanda ca baia de cromare sa aiba temperatura in jur de 65 de grade pentru o curatare mai rapida. Petrica

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări