Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare Statie Auto

Vizitator dumitrescu12

Postări Recomandate

Vizitator dumitrescu12

Salutare, As dori sa va prezint problema mea. Detin o statie auto (2*160w) pe care doresc sa o alimentez acasa. Nu doresc sa o folosesc la putere maxima, ci doar 15w pe un canal si 160 pe cel de-al doilea. Dupa calculul meu: 15+160=175w, 175/14.4(alimentarea suportata din cate stiu eu)=12.15A (necesari pentru funtionarea statiei la puterea ceruta de mine). Bun, am luat in redresor auto vechi, care in mod normal incarca baterii de 24v. El este compus din ce m-am uitat eu din 2 traf-uri inseriate. Am folosit doar un traf, am redresat tensiunea, am filtrat-o dar problema este ca nu poate suporta acest consum. Cineva mi-a spus ca as putea sa folosesc amandoua trafurile inseriate, sa le redresez, filtrez, iar apoi cu o SCHEMA pentru stabilizare la o tensiune de 14.4 as castiga foarte mult. As dori pentru cei ce detin cunostintele necesare, sa imi realizeze si mie aceasta schema...Sper ca m-am facut inteles, daca este nevoie de poza cu redresorul o sa postez. Sunt sigur ca poate suporta acest consum ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

6

• Liviu M

3

• scormonel

2

• cristian_draghiescu

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu l-e pui in serie, daca au aceleasi tensiuni in secundar le poti pune in paralel si curentii se adua. tu in principiu ai calculat bine puterea consumata dar nu ai tinut cont ca un amplificator in clasa B are in jur de 70% randament, asta inseamna ca daca, consuma 100 w, debiteaza in jur de 70w. ar mai fi o varianta cu o sursa de pc, sa incerci.

Link spre comentariu
Vizitator dumitrescu12

nu l-e pui in serie, daca au aceleasi tensiuni in secundar le poti pune in paralel si curentii se adua. tu in principiu ai calculat bine puterea consumata dar nu ai tinut cont ca un amplificator in clasa B are in jur de 70% randament, asta inseamna ca daca, consuma 100 w, debiteaza in jur de 70w. ar mai fi o varianta cu o sursa de pc, sa incerci.

Am incercat, dar desi cineva mi-a garantat ca merge, s-a dovedit a fi fals. Am folosit o sursa de 350W si s-a dovedit a fi slaba. Nu stiu ce trebuie sa modific in sursa ATX astfel incat pe iesirea de 12V sa am 14.4.....
Link spre comentariu

Randamentul in clasa B/AB este de 60-65%, greu ajungi la 70. Pe de alta parte sursele ATX pot fi capabile chiar si de mai mult de 12A in iesirea de +12 insa problema lor este ca ambele iesiri principale trebuiesc incarcate simetric.

Link spre comentariu

Cred ca redresorul de 24V contine un singur transformator cu doua infasurari secundare de 12V.Le poti lega in paralel si sa redresezi si vei obtine circa 16V in gol dar in sarcina la peste 10 amperi va fi nevoie de un filtraj nebun de zeci de mii de microfarazi dar tensiunea va scadew serios in sarcina datorita caderilor de tensiune pe secundare si diode. Poti sa ajungi practic la 7V sau si mai putin pe varfuri. Deci solutia cade. Urmatoarea solutie ar fi construirea unui redresor cu secundarele inseriate. Va rezulta o tensiune de circa 32V in gol. Dupa redresor se va monta un stabilizator liniar dar la un curent de peste 10A va trebui construit cu tranzistori sanatosi in paralel pentru a suporta puterea imensa disipata de elementul regulator serie care (putere) poate depasi puterea consumata de statie. Deci va rezulta si un radiator imens. Deci si a doua solutie este practic inacceptabila. A treia solutie si singura viabila este ca dupa redresorul ce da 32V in gol sa se montaze un stabilizator in comutatie de 14,4V si 15A. In acest fel curentul supt de la redresor va fi cu atat mai mic cu cat tensiunea redresata este mai mare decat tensiunea de iesire. Exemplu daca iesirea stabilizatorului debiteaza 12 A si tensiunea redresata este dubla fata de cea de iesire a stabilizatorului, atunci curentul solicitat de la redresor va fi jumatate, adica 6A (asta fara sa mai socotim pierderile in sursa in comutatie care sunt sub 10W). Deci daca vreti sa-l ajutati, concepeti o schema in comutatie cu acesti parametrii. Baiatul va cere ajutorul pentru alimentare nu teoria amplificatorului clasa AB.

Link spre comentariu
Vizitator dumitrescu12

Cred ca redresorul de 24V contine un singur transformator cu doua infasurari secundare de 12V.Le poti lega in paralel si sa redresezi si vei obtine circa 16V in gol dar in sarcina la peste 10 amperi va fi nevoie de un filtraj nebun de zeci de mii de microfarazi dar tensiunea va scadew serios in sarcina datorita caderilor de tensiune pe secundare si diode. Poti sa ajungi practic la 7V sau si mai putin pe varfuri. Deci solutia cade. Urmatoarea solutie ar fi construirea unui redresor cu secundarele inseriate. Va rezulta o tensiune de circa 32V in gol. Dupa redresor se va monta un stabilizator liniar dar la un curent de peste 10A va trebui construit cu tranzistori sanatosi in paralel pentru a suporta puterea imensa disipata de elementul regulator serie care (putere) poate depasi puterea consumata de statie. Deci va rezulta si un radiator imens. Deci si a doua solutie este practic inacceptabila. A treia solutie si singura viabila este ca dupa redresorul ce da 32V in gol sa se montaze un stabilizator in comutatie de 14,4V si 15A. In acest fel curentul supt de la redresor va fi cu atat mai mic cu cat tensiunea redresata este mai mare decat tensiunea de iesire. Exemplu daca iesirea stabilizatorului debiteaza 12 A si tensiunea redresata este dubla fata de cea de iesire a stabilizatorului, atunci curentul solicitat de la redresor va fi jumatate, adica 6A (asta fara sa mai socotim pierderile in sursa in comutatie care sunt sub 10W). Deci daca vreti sa-l ajutati, concepeti o schema in comutatie cu acesti parametrii. Baiatul va cere ajutorul pentru alimentare nu teoria amplificatorului clasa AB.

Exact de asta am nevoie...daca detine cineva cunostintele necesare rog frumos sa ma ajute si pe mine cu o schema:)
Link spre comentariu

Cred ca redresorul de 24V contine un singur transformator cu doua infasurari secundare de 12V.Le poti lega in paralel si sa redresezi si vei obtine circa 16V in gol

Dacă e un singur transformator cu secundar de 24 V având priză mediană, e preferabil să se utilizeze schema "redresorului cu priză mediană" (nu punerea în paralel a înfăşurărilor, lucru care poate provoca chiar şi unele neplăceri dacă nu ştie exact cum trebuie să facă), rezultatul fiind acelaşi, adică obţinerea unui curent dublu.
Link spre comentariu

Cred ca redresorul de 24V contine un singur transformator cu doua infasurari secundare de 12V.Le poti lega in paralel si sa redresezi si vei obtine circa 16V...

Nu se pot conecta in paralel iesirile unui traf cu priza mediana, ele sunt practic inseriate si conexiunile facute intern, imposibil de facut fazarea corecta astfel incat conectarea lor in paralel face ca intr-o oarecare masura ele sa se anuleze una pe cealalta, sau mai precis e ca si cum le-ai pune in scurt, evident traful va protesta vehement. :da Solutia este insumarea tensiunilor dupa redresare, se poate face mai simplu cu redresare monoalternanta situatie in care capacitatea necesara de filtrare va fi ceva mai mare devreme ce si semiperioada dintre semialternante pe care condensatorul trebuie sa suplimenteze energie catre consumator, se dubleaza. Prin insumarea tensiunilor evident se suplimenteaza si curentul obtinut insa conteaza cu ce sarma sunt facute acele infasurari deoarece se prea poate ca nici insumate sa nu poata suplimenta consumul necesar amplificatorului, si un circuit de stabilizare liniar nu te ajuta cu nimic devreme ce curentul de la traf nu este suficient, si sa mai interpui inca o sursa in comutatie intre un traf de retea si sursa in comutatie proprie a amplificatorului mi se pare o risipa mare de energie.
Link spre comentariu

Cred ca redresorul de 24V contine un singur transformator cu doua infasurari secundare de 12V.

Dacă sunt două înfăşurări, înseamnă că ele sunt şi separate şideci se pot lega în paralel sau în serie, desigur cu respectarearegulilor de rigoare. În ultimul caz punctul de înseriere reprezintămediana şi tocmai de aceea am recomandat acel tip de redresor.

am luat un redresor auto vechi, care in mod normal incarca baterii de 24v.

Probabil a vrut să spună două baterii înseriate. Dar cum tensiuneade bord de 24 V înseamnă capacităţi uzuale ale acumulatorilor de90-150 Ah, rezultă că e probabil ca redresorul să fi putut furniza uncurent de cel puţin 10-15 A pentru 24 V. Folosind schema cu prizămediană se obţine dublul acestui curent, la jumătate din tensiuneatotală, adică tocmai 12 V, având marele avantaj al unei redresăribialternanţă.
Link spre comentariu

De acord, eu am facut referire strict la eventualitatea in care traful este realizat cu priza mediana si deci nu se pot conecta in paralel iesirile sale deoarece nu se poate realiza fazarea, daca insa cele 2 infasurari sunt separate atunci este chiar recomandabil sa fie conectate in paralel cu fazare corespunzatoare, daca nu atunci insumarea tensiunilor redresate poate fi la fel de eficienta.

Link spre comentariu

Prin insumarea tensiunilor evident se suplimenteaza si curentul obtinut.

Cum? Poti te rog sa detaliezi? Ca eu stiam ca insumarea tensiunilor inseamna punerea "surselor" in serie (caz in care tensiunea totala e suma tensiunilor), iar la circuitele serie, asa cum stim, curentul e acelasi prin toate elementele.
Link spre comentariu

E o chestie de semantica, de fapt mai corect ar fi insumare curenti, dar in cazul de fata mai elocvent si mai usor de inteles este chiar expresia asta de insumare tensiuni multiple intr-una singura, evident ca s-a inteles la ce m-am referit, devreme ce acesta era subiectul.Pe de alta parte as avea o intrebare: Tu chiar nu ai altceva mai bun de facut decat sa ma vanezi pe mine? atat aici cat si la tema sursei ATX ai intervenit inopinat legandu-te de semantica, expunand probleme care de fapt nu existau in mesajele mele, si nu-mi veni cu cliseul ca aici ar fi sectiunea incepatorilor stim amandoi ca nu asta este motivul, si nici nu poti spune ca nu ai inteles ar insemna ca un incepator sa inteleaga mai multe decat tine, astfel incat cred eu ca este mai util pentru toata lumea sa nu continuam discutia asta care este complet inutila si fara fond.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări