PL500 Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Am scris "Inductanta propie condensatorului de valoare mare". Nu condensatorul in mod ideal se opune, ci inductanta lui propie. Electoliticii de valoare mare au armaturile rulate iar ca fenomen nedorit prezinta si o inductanta parazita.Asta este si motivul pt. care se dubleaza cu condensatori mici neinductivi (polipropilena). Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Am scris "Inductanta propie condensatorului de valoare mare". Nu condensatorul in mod ideal se opune, ci inductanta lui propie. Electoliticii de valoare mare au armaturile rulate iar ca fenomen nedorit prezinta si o inductanta parazita.Asta este si motivul pt. care se dubleaza cu condensatori mici neinductivi (polipropilena).Bun, si de unde sa stii valoarea ESR daca nu ai un aparat care sa masoare condensatorii, simularea este in acest caz contemplativa... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Stiu ca te-ai referit la inductanta parazita, dar cam ce ordin de marime crezi ca are inductanta parazita la un condensator de ... 2200uF / 450V? Eu licitez pentru : Condensatorul de filtraj nu se opune variatiei de curent ci dimpotriva! Preia virfurile de curent si le sustine! Preia chiar virfurile rapide! si nu ma refer la condensatorul ideal. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Da, e corect. Vorbim de aceasta aplicatie. Inductanta serie se opune modificarilor de curent si capacitatea paralela se opune modificarilor de tensiune.Ceea ce nu ai inteles e ca e vorba de inductanta parazita a condensatorilor, care e in paralel...Dom'le e geu...serie/paralel, inductanta/capacitate, sunt multi termeni in joc....vreo 4, deci e foarte greu.Nu conteaza, facem surse dupa cum suna si gata. Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Bun, si de unde sa stii valoarea ESR daca nu ai un aparat care sa masoare condensatorii, simularea este in acest caz contemplativa...Nu vroiam sa mai scriu ,ca deh...avem probleme cu termenii .Iar cel care este proprietarul tuturor termenilor face confuzie intre un timp de tranzitie (ca valoare absoluta ) si d(elta)T1 sau d(elta)T2 . Ma rog...Atat ESR cat si ESL , se pot calcula. Cu dT1 se calculeaza ESR iar cu ajutorul dT2 se calculeaza ESL . Din cauza ca atat ESR cat si ESL sunt elemente reactive ale impedantei sursei , acestea sunt inter-dependente . Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Daca nu avem aparatura profesionala pentru a masura ESR la condensatoare si nici macar unul artizanal,putem comanda un kit ESR-meter de aici : http://www.capacitorlab.com/anatek-blue ... /index.htm si avem si satisfactia ca a fost asamblat de manutele noastre...,dar pana atunci daca detinem on osciloscop si putem masura tensiunea de riplu pe sursa la un consum dat,stiind si curentul prin sarcina atunci aplicand legea lui Ohm vom afla cu aproximatie valoarea ESR-ului pentru diverse condensatoare testate si prin comparatie putem stabili foarte clar care sunt mai bune pentru aplicatiile noastre. Un ESR-metru are un microcontroler iar frecventa de test este de 100Khz, prin impulsuri scurte...,ma rog,ceva mai inteligent,nu face obiectul acestui topic. (!!). formula: ESR=Uriplu/Isacina ...asta in conditiile cand nu avem la indemana un ESR-metru. Link spre comentariu
PL500 Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Nu cred ca ESR-ul condensatorului electrolitic cu aluminiu este cel mai pacatos la varfurile scurte de curent, ci ESL-ul acestuia.Model capacitor real Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Se poate construi un ESR-metru analogic extrem de simplu, un generator de 50-100Khz trebuie sa debiteze pe o impendanta foarte scazuta un curent ce trece prin condensatorul de masurat, prin detectie se echivaleaza cu un ohmetru de c.c. si dupa etalonare avem o scula ce ne facem sa intelegem importanta unui condensator electrolitic de calitate suntat de un condensator pt micsorarea reactantei la frecvente mari Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Se poate construi un ESR-metru analogic extrem de simplu, un generator de 50-100Khz trebuie sa debiteze pe o impendanta foarte scazuta un curent ce trece prin condensatorul de masurat, prin detectie se echivaleaza cu un ohmetru de c.c. si dupa etalonare avem o scula ce ne facem sa intelegem importanta unui condensator electrolitic de calitate suntat de un condensator pt micsorarea reactantei la frecvente mari Incontestabil,aici sunteti expert,asa ca va rog in numele colegilor sa ganditi o schema simpla pentru un astfel de aparat si sa o postati aici...,daca nu va ocupa prea mult timp. Foarte sincer va spun ca am mare incredere in AMC-urile proiectate si construite de dv. Personal va multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Se poate construi un ESR-metru analogic extrem de simplu, un generator de 50-100Khz trebuie sa debiteze pe o impendanta foarte scazuta un curent ce trece prin condensatorul de masurat, prin detectie se echivaleaza cu un ohmetru de c.c. si dupa etalonare avem o scula ce ne facem sa intelegem importanta unui condensator electrolitic de calitate suntat de un condensator pt micsorarea reactantei la frecvente mari Incontestabil,aici sunteti expert,asa ca va rog in numele colegilor sa ganditi o schema simpla pentru un astfel de aparat si sa o postati aici...,daca nu va ocupa prea mult timp. Foarte sincer va spun ca am mare incredere in AMC-urile proiectate si construite de dv. Personal va multumesc! D-le Lazaroiu, am postat schema ESR-metrului analogic pe o sectiunea a forumului legata de aparatura DIY, idea este ca fara acest aparat discutile legate de condensatoare electolitice sint de a dreptul superflue, vizualizarea masuratorilor scurtcircuiteaza discutile inutile... Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Impedanta : ZOut =SQRT( Lout/Cout) Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Sunt de acord cu dv.,schema nu am gasit-o,dar trebuie sa respectam regulamentul forumului,nu se poate posta aici...,va multumesc. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 GGG, atentie! Daca ne propunem sa luam in considerare inductante parazite de ordinul a 2nH trebuie sa luam in considerare si inductanta sirmelor de conexiune si a traseelor de cablaj imprimat. Inductanta lor e de acelasi ordin de marime. La fel si cu rezistentele parazite de 5 mOhmi.Asta e motivul pentru care se monteaza acei condensatori pe cablaj, exact linga consumator, condensatori care sunt de fapt in paralel cu ultimul condensator al sursei. Acesti coondensatori sunt prezenti in orice aparat si nu sunt de domeniul audiofiliei.Calitatea acestui ultim condensator (sau grup de condensatori in paralel) e esentiala deoarece e in serie cu semnalul audio. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Ceva asemănător ştiam şi eu. Mai e un motiv ptr montatul cond de decuplare de valori mai mici pe alimentare, mai ales în cazul amplifurilor stereo, să prevină trecerea vre-unei oscilaţii parazite de la un canal la altul. Evident că mai eficientă e decuplarea prin cîte un filtru LC a fiecărui canal de la sursa comună. Aşa scade şi diafonia. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 17, 2012 Partajează Postat Noiembrie 17, 2012 Inductance Ls is the equivalent series inductance, and it is relatively independent of both frequency and temperature.Typical values range from 10 nH to 30 nH for radial-leaded types, 20 to 50 nH for screw-terminal types, and up to 200 nHfor axial-leaded types. It increases with terminal spacing.Eu zic ca 200nH nu deranjeaza prea mult sunetul pentru ca mai toti condensatorii MKP (care se folosesc in filtrele audio) sunt axial-leaded.Goana este dupa Low ESR . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum