Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator pt acumulatori cd-ni.

corneillus

Postări Recomandate

salutare colegi. am achizitionat o surubelnita electrica black&decker model KC9036 la care nu am incarcatorul pt acumulatori si as vrea sa fac unul. acumulatorii sun de 3,6 V, cate 3 de 1.2 in serie si banuiesc ca sunt de tipul cd-ni, ca scria CD pe folie si simbolul de la tomberonul taiat cu un X. pot face un incarcator simplu dintr-un traf? e nevoie de filtraj sau direct tensiunea pulsatorie de la puntea redresoare fara condensator ca la acumulatoarele cu plumb? la cat sa limitez curentul de incarcare cu o rezistenta serie? cam cat sa fie tensiunea alternativa, tinand cont de caderea de tensiune de aprox. 1,2 v pe puntea redresoare? ma gandisem undeva pe la 5 Vca sa am in secundarul trafului, apoi puntea redresoare si serie cu rezistenta pt limitare. daca mai pun condensator, tensiunea va mai creste cu 1,4... ce imi recomandati sau ce varianta ar fi mai buna?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• corneillus

3

• em2006

1

• cristian2009

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru a stabili corect curentul de incarcare, trebuie cunoscuta capacitatea (mAh). Daca sunt NiCd, o incarcare normala se face in 14 ore. Cand e incarcat, tensiunea pe element atinge 1.4 volti.

Link spre comentariu

nu stiu capacitatea si nu am gasit nimic pe net. pot incerca cu un curent mai mic de incarcare pt siguranta chiar daca ar creste timpul de incarcare. ce varianta ar merge, cea cu filtraj sau fara?si pe la cat sa limitez curentul pentru siguranta?

Link spre comentariu
Vizitator expert_vision

Am facut eu un incarcator pt un pack de 3 accu ni-mh 300mAh. Limiteaza curentul la 30 mA(C/10) si se opreste cand accu ajunge la ~ 4 V (1.3V pe celula).Curentul este limitat la ~ 0.7V/R5. In schema mea ar fi trebuit sa obtin 30mA dar pt ca PWR+ este tensiunea de la un redresor de juma' de sinusoida de 9 V nefiltrat, RMS scade la 20mA.Tensiunea de oprire a curentului este determinata de divizorul de tensiune R6 R7U oprire ~= 0.7*(R6+R7)/R7Pt curenti mai mari de 100mA trebuie schimbat tranzistorul Q2 cu unul de putere tot bipolar.

post-43386-139829523117_thumb.png

post-43386-139829523121_thumb.png

Link spre comentariu

Am rezolvat sa zic problema... am gasit un "baterry charger" care debiteaza 4,8Vdc la 400 mA care s-a potrivit si la mufa si momentan sa zic ca am rezolvat problema. si acumulatorii sunt un pic obositi asa ca daca ma hotarasc sa cumpar niste acumulatori noi o sa fac si incarcatorul propus de dvs. multumesc mult pentru ajutor, o sa retin schema si o sa o aplic cu prima ocazie. toata stima, cornel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări