Marian Postat Noiembrie 12, 2012 Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 @Selena imi pare rau pentru tine ca iti lipseste imaginatia si te cramponezi la detalii marunte fara sa vezi ideea de ansamblu, imi pare rau ca nu pricepi faptul ca afirmatia aia cu rezistenta este una intemeiata dar n-am de gand sa intru intr-o dezbatere, n-ai decat sa crezi ce vrei este dreptul tau. Pe de alta parte analogia cu becurile nu este asa deplasata cum pare, si iarasi te blochezi in detaliile marunte si nu vezi padurea de copaci...aici era vorba despre o comparatie mai mult simbolica, de principiu n-am de gand sa intru in detalii sa explic ceva cuiva lipsit de imaginatie. Si in incheiere... inserierea unui difuzor de putere mai mare cu unul de putere mai mica nu merge, in nici un caz curentul nu se va imparti in mod egal pe ele, de ce? pai este simplu, diful care trebuie sa comande un con mai mic este normal sa aiba si o bobina mai mica in dimensiuni si bineinteles si sarma ceva mai subtire, pe cand la cel cu un con mult mai mare trebuie si o bobina mai solida, evident sarma mai groasa, ei bine intelegi acum de ce nu merge? asa cum am spus si autorul temei a dovedit chiar prin testul sau, difuzorul mare va actiona aproape ca un strap intre sursa de semnal ( amplificatorul ) si difuzorul mai mic, cu alte cuvinte el se va auzi mult mai incet decat celalalt, daca nici acum n-ai inteles principiul atunci...mai invata Link spre comentariu
Selena Postat Noiembrie 12, 2012 Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 ''... inserierea unui difuzor de putere mai mare cu unul de putere mai mica nu merge, in nici un caz curentul nu se va imparti in mod egal pe ele, de ce? pai este simplu, diful care trebuie sa comande un con mai mic este normal sa aiba si o bobina mai mica in dimensiuni si bineinteles si sarma ceva mai subtire, pe cand la cel cu un con mult mai mare trebuie si o bobina mai solida, evident sarma mai groasa" La legarea in seriecurentul are aceeasi intensitate prin ambele difuzoare, indiferent de putere sau de impedante. Iar tu zici: "in nici un caz curentul nu se va imparti in mod egal pe ele". Un curent de 0,5A ce a strabatut primul difuzor din gruparea serie va avea tot 0,5A si prin al doilea difuzor, nefiind ramificatie prin care sa plece o parte din curent/sa vina alt curent. Conul nu are a face cu ce discutam si nu are o relatie directa cu grosimea sarmei. Repet marimea la care trebuie sa ne gandim: impedanta ("rezistenta") difuzorului. Aceasta trebuie adaptata la impedanta de iesire a statiei, pentru ca doar asa este garantat transferul maxim de putere catre difuzor (puterea maxima din cartea tehnica a statiei). Iar puterea transferata de statie (reglabila din potentiometru de volum) nu trebuie sa depaseasca puterea prevazuta pentru difuzor, pentru a nu se depasi factorul de distorsiuni sau, la putere mai mare, sa nu duca la deteriorarea mecanica si electrica a difuzorului. Daca ai un difuzor cu impedanta recomandata, dar de putere mai mica, nu vei da potentiometrul la maxim, pentru ca statia poate sa ofere putere mai mare, dar difuzorul se strica. Daca pui difuzor cu impedanta prea mica, statia iese din parametri si apar pericole pentru ea si pentru difuzor. Daca pui difuzor cu impedanta prea mare, el nu va absorbi din statie puterea declarata in cartea tehnica, puterea va fi mai redusa nu va fi indeplinita conditia din teorema transferului maxim de putere), deasemenea se modifica raspunsul la frecvente (basii sunt redati in proportie mai mare etc.). Acum, vezi ce faci cu invectivele, ca eu nu sunt electrician facut la sc. profesionala. Nu ca aceia nu ar sti meserie si nu trebuie apreciati, dar ei nu stapanesc, de regula (doar daca sunt autodidacti), teoria si limbajul stiintific adecvat si nu au calificarea sa predea fizica, in capul lor fiind o babilonie in legatura cu marimile fizice. Asadar, ca sa revenim la subiect, spune clar daca esti de acord cu cele spuse de mine despre curentul (intensitatea in amperi) ce se stabileste la legarea in serie. Si alta intrebare, la fel de importanta: ce parere ai, daca alimentez la o sursa, sa zicem 5V, o rezistenta de 8 ohmi/16W (conductor gros), apoi alimentez la aceeasi sursa o rezistenta de 8 ohmi/2W (sarma mai subtire) - curentul este acelasi?, puterile sunt aceleasi? si ce valori au aceste puteri? Eu am dedus raspunsurile din postarile tale, totusi sa lamurim inca o data cam cum vezi fenomenele. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 12, 2012 Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 @Selena exista o zicala: Lauda de sine.... o cunosti? nu te lauda singur, lasa pe altii sa o faca. Pe de alta parte chiar nu pricepi principiul despre care vorbesc, la fel cu chestia legata de rezistente, ai o problema de conceptie si nu voi fi eu cel care sa te mediteze cu teoria chibritului pentru a te scoate din dilema, insa pe scurt, aici vorbim de puterea utila pe bobina difuzorului care este compusa din tensiune si curent, si ca tot ai amintit de acele 2 rezistente cu valori in Ohm identice dar puteri diferite, inseriaza-le si strapeaza cu ele o sursa de tensiune constanta de sa zicem 12V, efectul? simplu una se va incalzi mai tare decat cealalta ( mult mai tare ), si asta in ciuda faptului ca si anume marimile in Ohm sunt identice si tensiunea la care sunt cuplate tot identica, si totusi una se va incalzi mult mai tare, de ce? pai te las pe tine sa deduci. O chestie similara se intampla si cu bobinele celor 2 difuzoare, n-are importanta ca impedanta lor este identica, conteaza faptul ca un difuzor mai puternic va avea si o bobina mai puternica asta este evident, cum se obtine putere mai mare? prin tensiune, si mai ales curent mai mare si ce este nevoie pentru ca o bobina sa suporte un curent mai mare? evident un diametru mai mare al sarmei cu care este realizata, zau asa, sunt chestii banale pe care nu reusesti sa le concepi si totusi te iei de generatia celor pe care tu ii cataloghezi drept electricieni facuti in scoli profesionale, pai nu se face asa ceva dupa parerea mea. Pe scurt, bobina difuzorului mai puternic fiind inevitabil realizata cu sarma mai groasa va avea nevoie de curent mai mare decat cealalta pentru a dezvolta puterea normala, insa cum cealalta bobina este realizata cu sarma mai subtire aceasta pur si simplu nu poate sustine consumul cerut astfel incat puterea majoritara se distribuie pe ea, nu pricep de ce contrazici ideea devreme ce autorul temei deja a confirmat asta prin testele sale...? deja a spus ca se aude in mare parte doar difuzorul mai mic in caz ca nu ai citit, este adevarat ca afirmatia mea cum ca si anume curentul ar fi diferit la conectarea in serie este oarecum eronata, de fapt puterea se distribuie in mod inegal printr-o diferenta de tensiuni la bornele celor 2 difuzoare. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 12, 2012 Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 inserierea unui difuzor de putere mai mare cu unul de putere mai mica nu merge, in nici un caz curentul nu se va imparti in mod egal pe ele, de ce? pai este simplu, diful care trebuie sa comande un con mai mic este normal sa aiba si o bobina mai mica in dimensiuni si bineinteles si sarma ceva mai subtire, pe cand la cel cu un con mult mai mare trebuie si o bobina mai solida, evident sarma mai groasa... un dif de 10W/4R inseriat cu un dif de 1000W/4R formeaza o sarccina cu impedanta de 8R. Daca aplici la intrarea acestui montaj (format din cele 2 difuri inseriate) un semnal cu amplitudinea de 12Vef, fiecare difuzor va elibera 9W INDIFERENT daca unul are bobina din sirma de 1mm diametru si celalalt din sirma de 0,2mm diametru. Daca se conecteaza in SERIE doua rezistoare, ele vor fi parcurse DE ACELASI CURENT indiferent daca unul are 0,01 Ohm si celalalt 999 MOhm... Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 12, 2012 Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 Daca se conecteaza in SERIE doua rezistoare, ele vor fi parcurse DE ACELASI CURENT indiferent daca unul are 0,01 Ohm si celalalt 999 MOhm...De acord, de fapt am si admis in ultimul mesaj ca afirmatia mea din citatul ala este eronata, intr-adevar curentul va fi acelasi pe ambele rezistoare numai ca tensiunea va fi diferita la bornele fiecareia.Pe de alta parte conteaza totusi diametrul sarmei din bobina pentruca daca ai 2 diferite atunci cea mica nu va putea suporta consumul necesar pentru cea mare, se va disipa mai multa putere pe ea, de ce oare la transformatoarele de retea se cer pentru infasurarile simetrice diametru identic in ambele? pana la urma principiul ar fi asemanator devreme ce tensiunea generata la borne ar fi aceeasi deoarece numarul spirelor este acelasi...in fine ramane asa cum spuneti voi si imi retrag afirmatiile de aici. Link spre comentariu
Miki Spaga Postat Noiembrie 12, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 oki doki.va multumesc de postari (chit ca va certati ). o sa merg mai departe cu proiectul meu.ce vreau sa va intreb..ca poate nu am legat eu bine.minusul de legare la filtrul audio o sa fie cel din al 3-lea difuzor. cu plusul ma conectez tot la cel de-al 3-lea difuzor? sau plusul care vine de la filtrul audio o sa fie conectat DOAR la cele legate in paralel?fiind in final borna de plus la cele in paralel, borna de minus la cel de-al 3-lea difuzor ? Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 12, 2012 Partajează Postat Noiembrie 12, 2012 Cat despre aparenta cearta, nici vorba de asa ceva din punctul meu de vedere. Link spre comentariu
Miki Spaga Postat Noiembrie 13, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 multumesc de postare.spre rusinea mea ...eu pusesem plusul tot la al 3-lea difuzor. si practic..alimentarea se facea doar la ultimul. de aceea nu reuseam sa "fac sa se auda" si restul ramane sa va anunt spre sfarsitul saptamanii de "progresele" facute.Multumesc tuturor pt postari iar. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Omule, nu e bine ce faci acolo, sper că nu le pui şi în aceeaşi cutie, caz în care difurile de diametru mai mic vor fi împinse de la spate de cele mai mari. Fă un filtru cinstit care să adapteze fiecare dif cu impedanţa lui şi banda aproximativă de frecvenţă pe care o poate reda, dacă nu ai date precise, iar cutia o faci compartimentată, evident cu volumele calculate. Dacă au doar două difuri de 8 Ohmi/45cm, ele vor fi baza realizării boxelor. Altfel va ieşi o panaramă. Roagă pe cei de la rubrica difuri să-ţi simuleze sau calculeze filtre ptr difurile pe care le ai. Ideal era să fie toate de aceeaşi impedanţă (8 Ohmi). Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Daca se conecteaza in SERIE doua rezistoare, ele vor fi parcurse DE ACELASI CURENT indiferent daca unul are 0,01 Ohm si celalalt 999 MOhm..."De acord, de fapt am si admis in ultimul mesaj ca afirmatia mea din citatul ala este eronata, intr-adevar curentul va fi acelasi pe ambele rezistoare numai ca tensiunea va fi diferita la bornele fiecareia."Serios ca tensiunea va fi diferita la bornele celor doua rezistente??? Poate ne spui si de ce!Cand faci afirmatii ar fi bine sa fie sustinute si de teorie... practic ai putea sa incerci asta acasa si sa te convingi ca nu ai dreptate, tensiunea sursei de alimentare se va distribui in mod egal pe cele doua rezistente de valori egale, curentul care le strabate fiind acelasi - legea lui Ohm, daca iti "spune" ceva.Si mai spun si eu, mai usor cu invectivele la adresa unor useri care incearca ( fara succes din cate observ ) sa te faca sa intelegi cate ceva. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 @octav_ro2002 cat de bine era daca citeai si tu mai atent citatele postate chiar de tine, evitai un moment inutil...dar in fine hai sa explic, Dl. Remus68 a adus in discutie situatia ipotetica cu 2 rezistente inseriate de valori diferite, in speta 0,01 Ohm si 999Mohm, pot fi si orice alte valori, asta a fost doar exemplu sau menit spre a imi elucida eroarea mea anterioara pe care am asumat-o si recunoscut-o ( cea cu curentul ), iar cand eu am zis ca tensiunile la bornele rezistoarelor va fi diferita am facut referire doar la situatia valorilor diferite expusa, evident ca la valori egale si tensiunea va fi egala. Sper ca ti-am lamurit acest aspect, si motivul pentru care consider interventia ta gratuita, cat despre asazisele invective, aici nu ma consider cu nimic vinovat, e dreptul fiecaruia sa inteleaga ce doreste, nu-i vina mea ca mesajele se interpreteaza de fiecare in felul sau. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 @octav_ro2002 cat de bine era daca citeai si tu mai atent citatele postate chiar de tine, evitai un moment inutil...dar in fine hai sa explic, Dl. Remus68 a adus in discutie situatia ipotetica cu 2 rezistente inseriate de valori diferite, in speta 0,01 Ohm si 999Mohm, pot fi si orice alte valori, asta a fost doar exemplu sau menit spre a imi elucida eroarea mea anterioara pe care am asumat-o si recunoscut-o ( cea cu curentul ), iar cand eu am zis ca tensiunile la bornele rezistoarelor va fi diferita am facut referire doar la situatia valorilor diferite expusa, evident ca la valori egale si tensiunea va fi egala. Sper ca ti-am lamurit acest aspect, si motivul pentru care consider interventia ta gratuita, cat despre asazisele invective, aici nu ma consider cu nimic vinovat, e dreptul fiecaruia sa inteleaga ce doreste, nu-i vina mea ca mesajele se interpreteaza de fiecare in felul sau. Citatul este : "De acord, de fapt am si admis in ultimul mesaj ca afirmatia mea din citatul ala este eronata, intr-adevar curentul va fi acelasi pe ambele rezistoare numai ca tensiunea va fi diferita la bornele fiecareia." , deci am inteles perfect si interventia nu a fost inutila. De aici rezulta ca ai inteles doar ca valoarea curentului prin rezistoare este aceeasi, nu si tensiunile de la bornele lor... Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 @octav_ro2002 mai scriu o data subliniat in speranta ca vei citi de data asta: Dl Remus a amintit de o situatie ipotetica unde 2 rezistoare de valori diferite sunt inseriate si apoi alimentate de la o sursa de tensiune, eu afirmasem eronat ca si anume curentul ar fi diferit prin ele, evident ca nu este asa si am recunoscut asta chiar dinainte ca Dl Remus sa atraga atentia asupra acestui fapt, a fost o mica neatentie din partea mea pentru care imi cer scuze, toata lumea mai greseste ca nimeni nu-i perfect...in fine asadar in situatia inserierii a 2 rezistente de valori diferite curentul prin ele va fi identic si tensiunea la bornele fiecareia diferita ele practic formand un divizor rezistiv, stim cu totii sper ce este acela. Imi cer scuze moderatorilor pentru discutiile astea, nu pricep de ce se prefera scandalul in dauna discutiilor civilizate fie ele chiar si in contradictoriu... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 @octav_ro2002 mai scriu o data subliniat in speranta ca vei citi de data asta: Dl Remus a amintit de o situatie ipotetica unde 2 rezistoare de valori diferite sunt inseriate si apoi alimentate de la o sursa de tensiune, eu afirmasem eronat ca si anume curentul ar fi diferit prin ele, evident ca nu este asa si am recunoscut asta chiar dinainte ca Dl Remus sa atraga atentia asupra acestui fapt, a fost o mica neatentie din partea mea pentru care imi cer scuze, toata lumea mai greseste ca nimeni nu-i perfect...in fine asadar in situatia inserierii a 2 rezistente de valori diferite curentul prin ele va fi identic si tensiunea la bornele fiecareia diferita ele practic formand un divizor rezistiv, stim cu totii sper ce este acela. Imi cer scuze moderatorilor pentru discutiile astea, nu pricep de ce se prefera scandalul in dauna discutiilor civilizate fie ele chiar si in contradictoriu... OK, deci s-a inteles faptul ca printru-un divizor rezistiv format din doua rezistoare de valori egale circula acelasi curent, iar caderile de tensiune la bornele acestora sunt egale, deci puterile disipate pe rezistoare vor fi egale indiferent de puterile rezistoarelor.In acelasi fel un divizor format din impedantele egale a doua difuzoare, de puteri diferite, va fi strabatut de acelasi curent iar la bornele lor vom regasi caderi de tensiune egale, deci vor debita puteri egale. marian scrie: "O chestie similara se intampla si cu bobinele celor 2 difuzoare, n-are importanta ca impedanta lor este identica, conteaza faptul ca un difuzor mai puternic va avea si o bobina mai puternica asta este evident, cum se obtine putere mai mare? prin tensiune, si mai ales curent mai mare si ce este nevoie pentru ca o bobina sa suporte un curent mai mare? evident un diametru mai mare al sarmei cu care este realizata, zau asa, sunt chestii banale pe care nu reusesti sa le concepi si totusi te iei de generatia celor pe care tu ii cataloghezi drept electricieni facuti in scoli profesionale, pai nu se face asa ceva dupa parerea mea." Selena scrie : "Asadar, ca sa revenim la subiect, spune clar daca esti de acord cu cele spuse de mine despre curentul (intensitatea in amperi) ce se stabileste la legarea in serie. Si alta intrebare, la fel de importanta: ce parere ai, daca alimentez la o sursa, sa zicem 5V, o rezistenta de 8 ohmi/16W (conductor gros), apoi alimentez la aceeasi sursa o rezistenta de 8 ohmi/2W (sarma mai subtire) - curentul este acelasi?, puterile sunt aceleasi? si ce valori au aceste puteri? Eu am dedus raspunsurile din postarile tale, totusi sa lamurim inca o data cam cum vezi fenomenele." Nu ai raspuns...dar Privind cele de mai sus, este evident ca dl. Selena are dreptate, iar despre trimiterea domniei sale la invatat nu pot sa comentez decat ca este inoportuna, cel care mai are multe de invatat este.............??? Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 @octav_ro2002 nu intoarce sensul discutiei, interventia ta inopinata a fost strict legata de chestiunea cu rezistentele de valori inegale din exemplul Domnului Remus, eu afirmasem gresit ca curentul nu ar fi egal si am recunoscut asta, iar tu ai afirmat gresit ca si tensiunile ar fi egale chiar daca rezistentele sunt de valori diferite, haide sa dam dovada de maturitate si sa admitem greselile fara sa intoarce sensul discutiei altfel nu ma mai obosesc sa iti raspund ca nu merita.Restul discutiilor despre subiectul temei, asa cum am spus aseara si n-ai citit, imi retrag toate afirmatiile facute anterior, deci evident si trimiterea lui Selena la invatat care nu a fost decat un raspuns civilizat la aceeasi trimitere a Dumnealui, chestiunea cu el e mai complexa si nu are sens sa intru in detalii, e suficient sa spun ca dintr-o contradictie a ramas cu un soi de... nu stiu cum sa-si spun... la adresa mea, nu-i bai ca nu ma deranjeaza.Deci asa cum am spus imi retrag afirmatiile facute ieri ( mai mult n-am ce sa fac ) dar imi pastrez convingerea ca nu poti inseria orice difuzoare si sa pretinzi sa functioneze identic, dar este doar convingerea mea si am dreptul la asa ceva Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum