Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putin ajutor pt legarea unor difuzoare serie/paralel

Miki Spaga

Postări Recomandate

salutari in primul rand.acum sa trecem la treaba... am reusit sa fac rost de la un prieten de niste difuzoare de 45 de cm phillips. de vreo 70 de w. mie personal mi-au placut cum suna in conditiile in care nu erau montate in nicio cutie si tocmai de aceea doresc sa le folosesc in viitorul proiect.Proiectul constant in o boxa cu 5 difuzoare.cel de 45 de cm, doua de 20 de cm, medie si tweeter .Ce vreau eu sa stiu pt ca pur si simplu nu pot sa-mi dau seama (cu toate ca am mazgalit ceva pagini cu diverse combinatii) .... cum reusesc sa leg cele 3 difuzoare care o sa vina pe partea de low a filtrului?Pentru ca difuzorul de 45 de cm are 8 ohmi iar aplificatorul de acasa nu suporta 4 tre` sa raman in 8.O sa fie ohmajul urmator 8+8+4 = 8 in final.Deci... de legat in paralel o sa leg difuzorul de 45 de cm cu unul de 20 de cm, ajungand astfel la 4 si pe urma doresc sa le inseriez cu unul de 4 ca sa fac 8 iar.Chestia e ca dupa ce le leg pe primele 2 in paralel nu-mi dau seama cum naiba le leg in serie iar. (conceptul in sine il stiu ca am mai legat atat in paralel cat si in serie..dar nu pot sa-mi dau seama la astea)Daca puteti sa ma ajutati si pe mine as fi recunoscator.De asemenea (ca o sa se iveasca discutii categoric) va rog sa-mi spuneti sfaturi pro si contra sau daca tre` sa folosesc pe toate de 8 ohmi, inseriindule pe cele de 20 de cm si in final punandu-le in paralel si din 16 cu 8 sa rezulte iar 8 ???daca zic corect :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

12

• Miki Spaga

11

• Selena

3

• zal

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cele de 8 le legi in paralel, (+) cu (+) si (-) cu (-) (sau daca au puncte colorate ros cu ros si negru cu negru). Apoi legi plusul celui de-al 3-lea difuzor (de 4) cu cele 2 minusuri (care sunt deja impreuna) si iti vor ramane un (-) de la al treilea difuzor (de 4 ohmi) si cele 2 plusuri (legate deja in paralel), capete ce vor folosi pt. bornele de intrare boxa sau filtru. Succes.

Link spre comentariu

hmm...facui un test si nu dadu bine. se aude doar in primul difuzor (cel de 20 de cm )firele care vin din filtrul audio ... plusul il voi lega la plusul ultimului difuzor sau la plusurile legate in paralel?de asemenea..minusul il pun la borna de plus (care e legata la minusurile puse in paralel) sau la borna de minus care a ramas liberA?

Link spre comentariu

I see....dar totusi nu tre` sa functioneze totusi toate cele 3 ??? chit ca se aude unul mai tare altul mai incet ???ca si parere personala...cum tre` sa abordez proiectul asta daca doresc sa fac boxa pe 5 cai?

Link spre comentariu

Dezvoltand analogia de mai sus, tre sa intelegi ca becul ca orice alt consumator pentru a functiona corespunzator nu este suficient sa fie alimentat de la o anumita tensiune ( in speta 230Vca ) ci prin el trebuie sa circule si un curent, si becul de 100W pentru 230Vca are nevoie de aproximativ 430mA, iar becul de 40W are nevoie de aproximativ 170mA, acum daca aplicam simplu legea lui Ohm putem deduce faptul ca becul de 40W poate fi reprezentat intr-o oarecare masura ca o rezistenta de 1,35k si cel de 100W ca o rezistenta de 530 Ohm, si stim ca o rezistenta transforma o tensiune intr-un curent, daca alimentam becul de 100W printr-o rezistenta de 1,35k aceasta va limita curentul la 170mA, si becul in schimb ar avea nevoie de 430mA, deci aproape triplu, efectul este ca becul se va aprinde foarte slab, si invers cu becul mai mic, rezistenta echivalenta de 530 Ohm a becului mare ar limita curentul la 430mA in schimb becul mic ar avea nevoie de doar o trerime din acest curent, efectul este ca acesta va lumina la maximul intensitatii.Revenind la difuzoarele tale, situatia poate fi inteleasa oarecum similar, adica mai pe scurt difuzorul mare va actiona ca un soi de strap intre amplificator si boxa mai mica deoarece bobina acestuia este mult mai solida, difuzorul mic nu este capabil sa circule un curent suficient de mare ca sa comande boxa mai puternica, solutia poate fi doar conectarea boxelor in paralel pentru a primi fiecare acelasi curent numai ca amplificatorul nu va putea suporta o asemenea sarcina, de aceea se cere mai multe module, preferabil cate unul pentru fiecare boxa, poti face un 2.1 boxele de 20 sa fie comandate de cate un amplificator mai mic cu filtru trece banda iar cea mare de un amplificator mai puternic cu filtru trece jos, tweeter-ul poate fi comandat din oricare amplificator cu conditia sa fie filtrat cel putin cu un condensator de maxim 3,3u.

Link spre comentariu

Aha..am inteles.multumesc de explicatia foare amanuntita. nu ma asteptam sa se "simta" asa de mult ceea ce ziceai mai sus dar ...se pare ca nu exista "Exceptii".eu am un receiver 5.1 . ascult doar stereo la el.sa leg pe fronturi partea pe 3 cai a boxelor, si partea DOAR cu dif-urile de 45 de cm?aplicand logic acelasi semnal stereo la intrarea in amplificator.

Link spre comentariu

marian, fara suparare, mai invata si tu, daca vrei sa dai sfaturi utile. Tu zici mai sus: "...si stim ca o rezistenta transforma o tensiune intr-un curent"'. Am mai discutat despre eroarea in aceasta exprimare, dar constat ca nu te corectezi.Apoi, analogia cu becurile este nepotrivita, pentru ca rezistenta becului variaza puternic in functie de temperatura, pe cand rezistenta (impedanta) difuzorului ramane practic constanta, temperatura bobinei nu creste de la 20 la 2200 grade...Mai faci o eroare in explicatie: ai presupus ca inserezi becuri cu rezistente de filament diferite, deci pe care se distribuie tensiunea retelei in mod inegal - dar colegul are in gruparea serie doua impedante egale (4 ohmi echivalent pentru grupul paralel, 4 ohmi pentru difuzorul singur). In consecinta, puterea data de amplificator se va distribui juma'-juma' pe cele doua parti ale gruparii serie, fara sa conteze puterea difuzoarelor. Adica, un difuzor de 4 ohmi/10W absoarbe exact aceeasi putere ca si un difuzor de 4ohmi/20W, cu deosebirea primul, cand reda mai mult de 10W distorsioneaza si merge spre ardere, ial al doilea canta inca bine si poate duce mai mult.miki, vezi sa nu arzi statia (daca nu are protectie la scurt etc.).

Link spre comentariu

"cum tre` sa abordez proiectul asta daca doresc sa fac boxa pe 5 cai?"Cred ca trebuie sa te rezumi la 2-3 cai si sa interpui filtre de banda. Vezi si tu la sectiunea audio, ca eu nu excelez in domeniu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări