Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Kodak DX4330 defocalizat dupa schimbare obiectiv

cirip

Postări Recomandate

Salut,Am si eu o problema cu un Kodak DX4330. Stiu ca este foarte vechi, dar as dori sa il repar mai mult de ambitie. Situatia e cam asa. A mers multa vreme, apoi dintr-o data a inceput sa nu se mai deschida obturatorul. Am luat de pe e-bay un obiectiv nou nout, dar cand l-am inlocuit, am constatat ca nu mai focalizeaza pe infinit. Se straduieste sa faca clarul, dar in final poza iese neclara. Pe de alta parte, daca il pun pe "aproape" si fotografiez, exista zone in care imaginea este foarte clara, dar il "ajut" eu cu distanta fata de subiect.Am citit pe net ca dupa schimbarea obiectivului trebuie facuta o recalibrare. Unele aparate au niste scripturi care se incarca pe cartela de memorie si recalibrarea se face pe baza scripturilor respective.Am verificat de cateva ori sa nu fi pus obiectivul mai departe. Pare sa se fi asezat bine peste montura mecanica de pe senzor. Oare sa fi luat teapa cu obiectivul? Parea nou, la tipla, dar mai stii? Are cineva experienta cu asa ceva? Poate sa ma ajute cineva? Va rog sa nu-mi spuneti "ia-ti altul". Asta am facut deja, dar vreau sa il repar si pe asta. Pare foarte aproape de a fi repus in functiune.Multumesc,Cirip

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

3

• mishu_g

3

Top autori în acest subiect

Nu cunosc optica acestui aparat insa sunt aproape sigur ca problema este ceva de genul back-focus sau front focus pe care electronica aparatului nu stie sa le interpreteze cu noul obiectiv.Camerele profesionale cu care am lucrat aveau acest reglaj in spatele obiectivului (era un reglaj accesibil pentru ca se puteau schimba obiectivele !!!) .De asemenea, unele camere de supraveghere mai destepte au aceasta posibilitate de a apropia sau departa senzorul de blocul optic.Ca sa nu discutam discutii, ai remarcat cumva posibilitatea de a apropia sau undeparta blocul optic de senzor cand l-ai montat-demontat ? Am patit o treaba oarecum similara cu un pentax compact in urma cu multi ani cand am demontat obiectivul pt ca se blocase.Acesta avea niste foite dreptunghiulare calibrate (scria pe ele foarte fin grosimea) care se puneau intre senzor si obiectiv.La montare am uitat sa pun 2 cale si am avut la fel probleme de autofocus.Este foarte posibil ca la aparatele relativ ieftine sa nu fie prevazute suruburi de reglaj (costa, nu?) acesta facanduse prin asemenea cale.Sper ca nu am plictisit !!!Mihai

Link spre comentariu

Salut,La multi ani si multumesc pentru raspuns. Nu mai speram. Chiar vroiam sa dau un up. Nici vorba de plictisit.Imi amintesc ca la demontarea vechiului obiectiv, am vazut doua placute de alama pe care se aseza obiectivul si le-am pus in exact aceeasi pozitie in care le-am gasit. Cel putin asa cred. Nu imi amintesc sa fi fost scris ceva pe ele, dar nici nu m-am uitat cu atentie. Am mai citit undeva, intr-o documentatie a lui Kodak, ca pentru calibrare este necesar sa se incarce niste scripturi in cartela SD. De asemenea exista si un soft de calibrare care ruleaza pe PC. Nu am reusit sa gasesc asa ceva.Daca crezi ca ma mai poti ajuta, eu pot sa demontez din nou aparatul si sa fac fotografii de detaliu, apoi sa iti urmez sugestiile.Multumesc,Cirip

Link spre comentariu

Da, despre acele placute este vorba !!!Eu am demontat si remontat acelasi obiectiv, de aceea totul a functionat bine dupa ce am pus toate placutele la loc !!!Revin la experienta anterioara cu camerele de studio de care iti spuneam, probabil ca si la pretul ametitor la care erau camerele si obiectivele, tot mai trebuia realizat un "fine tuning" in cazul in care se schimbau obiectivele ... in conditii de camere comune probabilitatea de a obtine o distanta riguros exacta intre prima lentila si senzor este ceva mai redusa si de aceea ma gandesc ca apare necesitatea de a folosi acele cale.O certitudine verificata este faptul ca daca nu se compenseaza efectul de back-focus vs front focus sansele de a obtine o linearitate a focalizarii in raport cu transfocarea sunt cam zero !!!Cred ca la aparatele compacte se poate face aceasta compensare pe o mira de control cu un soft adecvat dar ... mai multe nu stiu !!!Poate ar mai trebui puse sau scoase placute ... bafta la mesterit !Mihai

Link spre comentariu

Salut Mihai,Am atasat o poza cu spatele obiectivului si senzorul. Banuiesc ca placutele despre care vorbesti sunt cele de cupru de pe obieectiv. Poti sa comentezi poza?E interesant ca aparatul se straduieste sa focalizeze, dar punctul optim nu pare sa intre in gama de distante pe care le acopera motorasul, daca incerc sa fotografiez la distanta. Multumesc,Cirippost-879-139829555522_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da, acelea sunt ! doar ca la aparatul la care faceam eu referire mai sus erau practic niste diafragme dreptunghiulare (functia lor este aceeeasi)Propunerea mea ar fi sa incerci sa mai adaugi placute confectionate din cupru sau alama.Esti un bun meserias asa ca nu insist asupra planeitatii si grosimii constante a acestor cale !!!Sunt curios cum se va modifica autofocusul aparatului la tine dupa adaugarea acestor cale suplimetare.La un aparat cu reglaje manuale ar fi relativ simplu ... pui nelul de distanta la x metri si daca fotografiezi un obiect care este la acei x metri trebuie sa ai focus OK iar back-front focus sensibil egale.Mihai

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări