Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa LED alimentare USB


quicknick

Postări Recomandate

Salutare.Am 8 leduri alb-cald alimentabile la max 100mA (bucata) cu care vreau sa incropesc o lampa de birou cu alimentare USB. Nimic dificil pana acum, dar as vrea s-o fac dimabila; ce optiuni am? Dispun de niste LM2576T-ADJ, sunt utile scopului propus? Daca da, care ar fi schema? Multumiri!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • quicknick

    4

  • criss

    3

  • Cristiano

    2

  • Dr.L

    2

Top autori în acest subiect

in general porturile pcurilor nu duce mai mult de 200mA, mai ales a celor noi.

cu acest proiect nu faci altceva decat nenorocesti placa+ perifericele conectate la ea vor avea problema alimentarii.

Nu inteleg de ce-ti trebuie lampa de birou(fixa) alimentata prin usb?

Ai laptop sau desktop? daca ii desktop atunci poti utiliza alimentarea de 12V de la sursa si tragi cablu.

Integratul ales de tine merge alimentata in plaja 7-40V deci pt 5V cade din calcul.

daca tot vrei sa continui dar mai mare esec va fi atunci pt dimare alegi un integrat 555 care merge alimentat de la 4.5V.

 

http://pcbheaven.com/circuitpages/LED_PWM_Dimmer/

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns si pentru descurajari :) .Un port USB n-are cum sa nu dea 500mA, conform specificatiior. Eu voi trage cel mult 400 (50mA/led). Multumesc pentru schema, o voi face pe cea cu 555. Raman la ideea de alimentare USB pentru ca am tensiune si in stand-by, astfel lampa va putea fi aprinsa permanent la nevoie.

Link spre comentariu

Portul USB (de fapt controller-ul) poate sa furnizeze 500mA, dar doar dupa negocierea dispozitiv-controller. Pentru aceasta iti trebuie un integrat dedicat care sa negocieze cu host-ul. Pana la negociere, un dispozitiv poate trage doar 100mA si abia dupa ce controller-ul isi "da acordul" poate trage 500mA. Multe PC-uri nu verifica consumul (deci ar putea merge sa tragi din prima 500mA), insa unele verifica (in special laptopuri si alte dispozitive "atente" la consum) si de aceea se inchid undeva la vreo 200mA.

Link spre comentariu

Pai nu merge sa pui D+ sau D- la masa, printr-o rezistenta ceva? Sunt cabluri Nokia, HTC care incarca la peste 0.5A. Modificasem o lampita pt.notebook din aia cu clips si 2 leduri albe punand unul portocaliu, dar n-aveam spatiu de racire, bagam 500mA in el, aflat pe o tabla de ~1.5cmp. http://www.usbgeek.com/collections/fan/ ... book-light

Nu, nu merge. Trebuie un transfer de date acolo, nu merge cu o simpla rezistenta.Faptul ca anumite dispozitive merg la 500ma pe multe calculatoare fara negocire nu inseamna ca este conform cu standardul USB. Dupa cum am spus, multe calculatoare pur si simplu nu verifica consumul de curent, asa ca quicknick poate face lampa asa cum si-a propus si sunt sanse bune sa mearga pe calculatorul lui.
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns si pentru descurajari :) .Un port USB n-are cum sa nu dea 500mA, conform specificatiior. Eu voi trage cel mult 400 (50mA/led). Multumesc pentru schema, o voi face pe cea cu 555. Raman la ideea de alimentare USB pentru ca am tensiune si in stand-by, astfel lampa va putea fi aprinsa permanent la nevoie.

nu vreau sa te descurajez, dar iti dau un exemplu simplu. Am un desktop Asus M3N78-CM, un Laptop Dell 620 si un hdd extern 2.5' care se alimenteaza prin usb. deci pe laptop porneste fara probleme, dar pe desktop nu!pe desktopuri vechi merge fara probleme dar pe aceste noi nu! pot sa atasez ambele mufe (cea de date si cea de alimentare auxiliara) ca tot nu o ia, doar da sa porneasca si atat.ps. daca ai de gand sa bagi 50mA intr-un led vreau sa te vad cum rezolvi cu racirea si ca lampa sa si ramana la dimensiuni mici .......mai adauga ceva in calculele de consum: caderea pe rezistenta consumul integratului (caderea pe dimming) .... si oare ce curent poate debita in modul standby .... nu uita ca si sursa intra in standby?! "+5 VDC Standby Voltage (max 10mA)"http://www.hardwarebook.info/ATX_v2.2_Power_Supply
Link spre comentariu

Sursa imi da 3A pe +5Vsb.

http://www.seasonicusa.com/M12II-Bronze-650-750-850.htm

 

Faptul ca o placa de baza nu poate duce un hdd extern de 2.5" nici macar cu mufa auxiliara nu mi se pare normal.

 

Sper sa am timp maine macar pentru o proba simpla - fiecare din cele 8 leduri in serie cu cate o rezistenta de 33-47 ohm, toate astea in paralel alimentate la USB. Daca nu revin cu rezultatele, fie mi-a luat foc placa de baza, fie n-am avut timp pentru experiment :)

 

Nu vad de ce cu circuitul de dimming ar consuma mai mult decat in situatia de mai sus. Poate mai putin...

 

Lampa nu trebuie sa fie foarte mica, fiecare led va avea o portie consistenta de PCB, nu vor fi probleme cu racirea.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Daca nu mai ai garantie la sursa, inteapa firul de 5Vsb, sau ia un prelungitor ATX si-l intepi pe ala, nu mai folosesti USB-ul. USB-urile Front Panel au fire foarte subtiri si rar rezista un HDD. Mai e apoi problema cu USB suspend (in win7) din power options.Cat despre curent consumat, un Asus EeePC (7.4V/6900mAh baterie) a suportat 2HDD-uri de 500, dar a crapat cand am dat copy in commander de pe unul pe alalalt :ras:

Link spre comentariu

Desi a parut sa nu mearga, in cele din urma merge. Testele initiale le-am facut cu un cablu USB lung si prost - un chinezism bun de nimic, da erori de comunicatie, ma gandisem ca macar pentru lampa o fi bun, dar cade tensiunea pe el atat de rau incat nu aveam mai mult de 11 mA/led. Nu m-am prins din prima de faza cu cablul, asa ca am considerat alimentarea USB un esec si am alimentat lampa de la o sursa in comutatie de 5V/1A, fara sa mai folosesc cablul si conectorii USB.

Dar m-am tot intrebat de ce n-a mers prin USB, mai ales ca incercasem s-o alimentez si dintr-un incarcator de telefon cu mufa USB, nu doar din calculator... Asa ca azi am testat cu un cablu de calitate si merge perfect... 45mA/led pentru un total de 360mA, placa de baza nu se plange :)

Schema dimmer-ului e o combinatie intre cea postata de criss si cea de aici: (a doua, cu mosfet, am folosit un IRF620 si un potentiometru de 100K, cu valoarea din schema puteam sa dimez doar in zona 60-90% - estimativ)

http://www.pcbheaven.com/circuitpages/H ... ontroller/

Link spre comentariu

Un proiect interesant, pe aceeași temă.

criss, există porturi USB care duc mai mult de 200mA... mai ales astea noi! :ciuda:

USB 3.0 duce standard 900mA, dar există multe modele de plăci de bază care au și câte un port compatibil pentru diverse încărcătoare sau gadgeturi, capabile de 1500mA.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Da, bine punctat cu cablurile si caderea pe ele. Rack-urile pt HDD 2.5" au fire scurte, maxim 50cm. Cu un cablu USB de 1.8m ar trebui peste 5V sa-ti ia HDD-ul, inferent cati A ai avea la 5V. E posibil ca si chargerele de tel sau tableta sa tina seama de caderea pe fire. USB3.0 suporta alimentarea unui HDD de 1Tb si cu cabluri de 1.8m.Am luat 60leduri de 3mm galben transparent, le voi pune in plexicul unui LCD de 22" care va deveni suport pt laptop, cu 4 picioare de 10cm. Iese mult mai ieftin decat o banda cu leduri pe 12V care, in plus, are si distanta prea mare intre ele si disperseaza neomogen. Alimentare pe 5V, am destule surse 5V/2A. Multe stand-uri pt laptop au lateralele oblice si permit ledaraie multa, minim 5 pe latura. Se poate pune un comutator pt.leduri, coolerul ramanand alimentat continuu. Am vorbit mai sus de USB suspend in Win7. Sunt insa si HDD-uri externe a caror interfata permite asta. Solutia era sa deschizi un .txt in notepad si sa-l lasi nesalvat; HDD-ul nu mai intra in stand by.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări