Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul lungime cablu coaxial antena .

mikee

Postări Recomandate

Blf278 este tranzistor de emisie si scoate cam 300w.Daca cablul coaxial se duce la 2 antene atunci se foloseste "splitter" adica power divider, care are la fiecare mufa de coaxial 50ohmi.Utilizarea unui multiplu de lambda/2 nu face decat sa scuteasca de batai de cap.Un coaxial la o lungime de lambda/2 transmite impedanta de la un capat la celalalt, adica daca vede 50ohmi la antena, atat ajunge la emitator, daca antena are 70ohmi, atunci atat ajunge la emitator.Iesirea unui etaj final tranzistorizat este de 50ohmi, asa ca este tot interesul ca tot lantul sa fie perfect adaptat sa nu apara pierderi de putere.Pe de alta parte BLF278 este realizat din 2"jumatati" care sunt utilizate in push-pull si se realizeaza adaptarea prin cuploare wilkinson, care utilizeaza linii acordate.Si in cazul asta se folosesc coaxiale de lambda/4 sau lambda/2.Iar lungimea cablului coaxial este rezultata din lungimea de unda inmultita cu factorul de viteza ( viteza semnalului este mai mica prin dielectricul coaxialului fata de aer) care se gaseste in tabele sau este dat de fabricant.Factorul de viteza se mai poate obtine si prin masuratori, de altfel se mai numeste si "factor de scurtare" .In cartile care trateaza liniile coaxiale sunt exprimate mai detaliat si mai tehnic toate explicatiile care sunt scrise mai sus.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mikee

8

• zvartoshu

3

• cirip

2

• C.D.

2

Top autori în acest subiect

Ma bucur ca subiectul devine tot mai dezbatut si invatam mai multe. Din ultima parte a dezbaterii inteleg ca lungimea cablului coaxial rezulta din lungimea de unda (lambda) x factorul de viteza,mai concret pentru 145MHz ( 2m) vom avea 2x0,66=1,32m.Marcand cablul din 1,32 in1,32 si iar in 1,32 s.a.m.d il vom taia exact acolo unde este insemnat la multiplu de 1,32m. Este corect? Cu multumiri si o seara buna! P.S. Desigur 0,66=factorul de viteza pt.RG 213 si RG58 (Z=50 ohmi)

Link spre comentariu

Ma bucur ca subiectul devine tot mai dezbatut si invatam mai multe. Din ultima parte a dezbaterii inteleg ca lungimea cablului coaxial rezulta din lungimea de unda (lambda) x factorul de viteza,mai concret pentru 145MHz ( 2m) vom avea 2x0,66=1,32m.Marcand cablul din 1,32 in1,32 si iar in 1,32 s.a.m.d il vom taia exact acolo unde este insemnat la multiplu de 1,32m. Este corect? Cu multumiri si o seara buna! P.S. Desigur 0,66=factorul de viteza pt.RG 213 si RG58 (Z=50 ohmi)

pe tabelele americane 300 lambda adica ajunge 286 cu velocitate, uitati-va sa va convingeti, sincer m-am uitat luuung la calculele lor ale coaxialelor, feeederelor.

Blf278 este tranzistor de emisie si scoate cam 300w.Daca cablul coaxial se duce la 2 antene atunci se foloseste "splitter" adica power divider, care are la fiecare mufa de coaxial 50ohmi.Utilizarea unui multiplu de lambda/2 nu face decat sa scuteasca de batai de cap.Un coaxial la o lungime de lambda/2 transmite impedanta de la un capat la celalalt, adica daca vede 50ohmi la antena, atat ajunge la emitator, daca antena are 70ohmi, atunci atat ajunge la emitator.Iesirea unui etaj final tranzistorizat este de 50ohmi, asa ca este tot interesul ca tot lantul sa fie perfect adaptat sa nu apara pierderi de putere.Pe de alta parte BLF278 este realizat din 2"jumatati" care sunt utilizate in push-pull si se realizeaza adaptarea prin cuploare wilkinson, care utilizeaza linii acordate.Si in cazul asta se folosesc coaxiale t.Factorul de viteza se mai poate obtine si prin masuratori, de altfel se mai numeste si "factor de scurtare" .In cartile care trateaza liniile coaxiale sunt exprimate mai detaliat si mai tehnic toate explicatiile care sunt scrise mai sus.

Da, pe palletul de la Crown vine si cu driverul sau un 2n3553 pana in portile mos-ului unde sunt din nou legate in punte, dupa care pe iesirea blf vin cele 2 coaxiale rasucite vin unul pe dos si unul pe fata, rezistentele de 50ohm trimerii dupa care filtrul de iesire cu cele 4 bobine, dupa coaxialele alea 2 sunt si 2 circuite care duc la mufele de pe caroserie unde se fac masuratorile. Mi-am dat seama ca sunt unite 2 tranzistoare in capsula blf deoarece cand a intrat apa in splitter si sa ars blf si oscilatorul din sursa, jumate din cavitate era afumata si jumatate intacta.Cablul coaxial de transfer splitter- antene e diferit total de cel ce l-au adus si montat cei de la crown, deci pe bts lor sunt notati metrii, tot, si chiar si firele de la splitterul de 4 antene sunt de 3,2M tot aceeasi marca rohs si mufate cu cauciucuri pe ele.Antenele sunt puse 2 cate 2 si nu baterie de 4 cum au toti. Nu mai dau de pdf lor oficial de service sa il vedeti, ca il am de cand sa ars atunci si nu stiau de la ce sa ars blf si sursa, si atunci am avut bulanul sa am schema si sa vad undeva ca se explica ca daca sunt proaste splitterele, si reflectata e mare emitatorul neavand protectie crapa cu fum, sau mai caraghios, parasind fumul din piese .. hehe.Cand a venit ancom la masuratoare prima data, undeva prin 2004 au spus ca e cel mai elocvent sistem radiant ca folosesc antene dip 11 "acelea scurcircuitate" ca indica bine factorul de unda stationara, cu asta isi dau seama ca sa fie vazute si ca resiztenta de sarcina, ca proiectarea lor nu se pupa cu antenele gamma match sau dipoalele clasice pt ca prin scurtcircuitarea semnalului si masei a antenei, are si curent de intoarcere in etajul final unde este si circuitul de masurare cu mufe cu tot.
Link spre comentariu
Ma bucur ca subiectul devine tot mai dezbatut si invatam mai multe. Din ultima parte a dezbaterii inteleg ca lungimea cablului coaxial rezulta din lungimea de unda (lambda) x factorul de viteza,mai concret pentru 145MHz ( 2m) vom avea 2x0,66=1,32m.Marcand cablul din 1,32 in1,32 si iar in 1,32 s.a.m.d il vom taia exact acolo unde este insemnat la multiplu de 1,32m.

Este corect? Cu multumiri si o seara buna! P.S. Desigur 0,66=factorul de viteza pt.RG 213 si RG58 (Z=50 ohmi)

Lungimea cablului se obtine dupa formula 300000 / frecv ( in Mhz) = lambda ( in metri)

Pentru 145Mhz se obtine 2068,96mm adica 2,069m iar lungimea cablului se obtine aplicand si factorul de scurtare 2068,96*0,66= 1365,51mm , adica 1,3655m.

Practic, se calculeaza cate lungimi de cablu este nevoie si se taie cu 5-10cm mai mult din care se regleaza exact lungimea totala.

In unele calcule se aplica alta varianta pentru viteza luminii, se pare ca a fost masurata mai precis si valoarea difera de 300000km/s.

dupa coaxialele alea 2 sunt si 2 circuite care duc la mufele de pe caroserie unde se fac masuratorile.

Sunt liniile de masura pentru circuitele de SWR si protectie ( daca sunt montate).

pe tabelele americane 300 lambda adica ajunge 286 cu velocitate, uitati-va sa va convingeti, sincer m-am uitat luuung la calculele lor ale coaxialelor, feeederelor.

Nu uita ca americanii folosesc sistemul anglo-saxon in inch ( 1" = 2,54mm) !!

Desi sistemul metric este universal, inca se incapataneaza sa-l foloseasca pe cel vechi.

Asa a avut NASA cateva gafe costisitoare, au uitat sa faca conversia la cateva piese.

Cablul coaxial de transfer splitter- antene e diferit total de cel ce l-au adus si montat cei de la crown, deci pe bts lor sunt notati metrii, tot, si chiar si firele de la splitterul de 4 antene sunt de 3,2M tot aceeasi marca rohs si mufate cu cauciucuri pe ele.Antenele sunt puse 2 cate 2 si nu baterie de 4 cum au toti.

In functie de frecventa si caracteristicile cablului, dimensiunile difera, insa pentru utilizari profesionale, cablul coaxial se trimite din fabrica cu mufele instalate si la dimensiunea necesara.

Sunt gata plug and play. Au si cauciuc peste mufe pentru protectia la intemperii, insa la montaj mai trebuie dupa conectarea mufelor la porturile splitter-ului bandajarea cu banda adeziva din cauciuc pentru a preveni infiltrarea apei pe camasa coaxialului sau in mufe.

Cred ca operatia asta a fost sarita de a aparut apa in splitter.

Antenele sunt puse 2 cate 2 si nu baterie de 4 cum au toti.

Spitter-ul are 5 porturi, unul de intrare de la emitator si 4 de iesire pentru antene si are rolul de a transmite mai departe in mod egal la fiecare antena semnalul de la emitator.

Realizeaza si adaptarea impedantelor intre antene si emitator.

Se poate realiza si din cablu coaxial insa se prefera varianta din teava deaorece este mai ieftina, mai rigida si are mai putine pierderi de insertie.

Splitter-l imparte in mod egal semnalul pe antene, montarea antenelor 2 cate 2 se relizeaza in functie de unghiul de radiatie si zona de acoperire de interes.Se pot sinfaza 2 antene pentru ca pe o directie sa se obtina un semnal emis mai puternic.

Nu mai dau de pdf lor oficial de service sa il vedeti, ca il am de cand sa ars atunci si nu stiau de la ce sa ars blf si sursa, si atunci am avut bulanul sa am schema si sa vad undeva ca se explica ca daca sunt proaste splitterele, si reflectata e mare emitatorul neavand protectie crapa cu fum, sau mai caraghios, parasind fumul din piese .. hehe.

Evident ca un BLF278 rezista la un SWR de 15:1 ( BLF 248 care este dedicat pentru emisie tv rezista la SWR de 52:1) dupa care crapa, sau mai simplu, se face sarma, iar la consumul de 18-20A la emisie, daca sursa nu este protejata, se arde si ea.

Apa patrunsa in splitter sau pe cablul coaxial se comporta ca un scurtcircuit pentru amplificator, iar daca acesta nu are implementate protectiile ( pe motivul, de ce sa mai cheltuim bani in plus, nu este nevoie, merge si asa) atunci tranzistorul rezista eroic cat poate, dupa care a-si da duhul spectaculos, fum si o lumina portocalie ca un bec.

De aceea, preventiv, unele antene sunt realizate sub forma de panou sau in carcasa de plastic, pentru a evita accidente din cauza vremii.

Acum , ca suntem in iarna si a venit ninsoarea, elementii antenei sunt plini de zapada, care de la soare se poate topi iar seara se formeaza o punte de gheata intre dipolii activi, practic scurtcircuitand cablul de emisie.Conexiunea poate sa fie izolata si in cutie de plastic, insa se poate intampla ca gheata sa fie destul de groasa si sa treaca peste.

Uite asa, daca nu exista protectii, se distruge un amplificator si mai poate sa ia dupa el si altele.

Link spre comentariu
Ma bucur ca subiectul devine tot mai dezbatut si invatam mai multe. Din ultima parte a dezbaterii inteleg ca lungimea cablului coaxial rezulta din lungimea de unda (lambda) x factorul de viteza,mai concret pentru 145MHz ( 2m) vom avea 2x0,66=1,32m.Marcand cablul din 1,32 in1,32 si iar in 1,32 s.a.m.d il vom taia exact acolo unde este insemnat la multiplu de 1,32m.

Este corect? Cu multumiri si o seara buna! P.S. Desigur 0,66=factorul de viteza pt.RG 213 si RG58 (Z=50 ohmi)

Lungimea cablului se obtine dupa formula 300000 / frecv ( in Mhz) = lambda ( in metri)

Pentru 145Mhz se obtine 2068,96mm adica 2,069m iar lungimea cablului se obtine aplicand si factorul de scurtare 2068,96*0,66= 1365,51mm , adica 1,3655m.

Practic, se calculeaza cate lungimi de cablu este nevoie si se taie cu 5-10cm mai mult din care se regleaza exact lungimea totala.

In unele calcule se aplica alta varianta pentru viteza luminii, se pare ca a fost masurata mai precis si valoarea difera de 300000km/s.

dupa coaxialele alea 2 sunt si 2 circuite care duc la mufele de pe caroserie unde se fac masuratorile.

Sunt liniile de masura pentru circuitele de SWR si protectie ( daca sunt montate).

Nu uita ca americanii folosesc sistemul anglo-saxon in inch ( 1" = 2,54mm) !!

Desi sistemul metric este universal, inca se incapataneaza sa-l foloseasca pe cel vechi.

Asa a avut NASA cateva gafe costisitoare, au uitat sa faca conversia la cateva piese.

Cablul coaxial de transfer splitter- antene e diferit total de cel ce l-au adus si montat cei de la crown, deci pe bts lor sunt notati metrii, tot, si chiar si firele de la splitterul de 4 antene sunt de 3,2M tot aceeasi marca rohs si mufate cu cauciucuri pe ele.Antenele sunt puse 2 cate 2 si nu baterie de 4 cum au toti.

In functie de frecventa si caracteristicile cablului, dimensiunile difera, insa pentru utilizari profesionale, cablul coaxial se trimite din fabrica cu mufele instalate si la dimensiunea necesara.

Sunt gata plug and play. Au si cauciuc peste mufe pentru protectia la intemperii, insa la montaj mai trebuie dupa conectarea mufelor la porturile splitter-ului bandajarea cu banda adeziva din cauciuc pentru a preveni infiltrarea apei pe camasa coaxialului sau in mufe.

Cred ca operatia asta a fost sarita de a aparut apa in splitter.

Antenele sunt puse 2 cate 2 si nu baterie de 4 cum au toti.

Spitter-ul are 5 porturi, unul de intrare de la emitator si 4 de iesire pentru antene si are rolul de a transmite mai departe in mod egal la fiecare antena semnalul de la emitator.

Realizeaza si adaptarea impedantelor intre antene si emitator.

Se poate realiza si din cablu coaxial insa se prefera varianta din teava deaorece este mai ieftina, mai rigida si are mai putine pierderi de insertie.

Splitter-l imparte in mod egal semnalul pe antene, montarea antenelor 2 cate 2 se relizeaza in functie de unghiul de radiatie si zona de acoperire de interes.Se pot sinfaza 2 antene pentru ca pe o directie sa se obtina un semnal emis mai puternic.

Nu mai dau de pdf lor oficial de service sa il vedeti, ca il am de cand sa ars atunci si nu stiau de la ce sa ars blf si sursa, si atunci am avut bulanul sa am schema si sa vad undeva ca se explica ca daca sunt proaste splitterele, si reflectata e mare emitatorul neavand protectie crapa cu fum, sau mai caraghios, parasind fumul din piese .. hehe.

Evident ca un BLF278 rezista la un SWR de 15:1 ( BLF 248 care este dedicat pentru emisie tv rezista la SWR de 52:1) dupa care crapa, sau mai simplu, se face sarma, iar la consumul de 18-20A la emisie, daca sursa nu este protejata, se arde si ea.

Apa patrunsa in splitter sau pe cablul coaxial se comporta ca un scurtcircuit pentru amplificator, iar daca acesta nu are implementate protectiile ( pe motivul, de ce sa mai cheltuim bani in plus, nu este nevoie, merge si asa) atunci tranzistorul rezista eroic cat poate, dupa care a-si da duhul spectaculos, fum si o lumina portocalie ca un bec.

De aceea, preventiv, unele antene sunt realizate sub forma de panou sau in carcasa de plastic, pentru a evita accidente din cauza vremii.

Acum , ca suntem in iarna si a venit ninsoarea, elementii antenei sunt plini de zapada, care de la soare se poate topi iar seara se formeaza o punte de gheata intre dipolii activi, practic scurtcircuitand cablul de emisie.Conexiunea poate sa fie izolata si in cutie de plastic, insa se poate intampla ca gheata sa fie destul de groasa si sa treaca peste.

Uite asa, daca nu exista protectii, se distruge un amplificator si mai poate sa ia dupa el si altele.

Absolut corect, mufele sunt montate pe caroserie sa se faca masuratorile

Splitterul cica prelua apa prin filetul mufelor si asa sa distrus atunci, scurtcircuit de la apa.

Crown si protectia - baba si mirariera, dar ce crezi ca e rhode sa faca protectii la scurt, la antena incorecta, la deschiderea incorecta bgy33, interfete peste interfete, sa ne reamintim de ce sa adus in romania si am vazut masurat, s-au adus pana si palleti care au pe ei protectii de la intrare pana la iesire.

Americanii am observat ca au mai mica lambda ca imi dadea rezultatul ciudat la un calcul si nu imi iesea la apa de unde lambda era 286.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări