Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul lungime cablu coaxial antena .


mikee

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mikee

    8

  • zvartoshu

    3

  • cirip

    2

  • C.D.

    2

Top autori în acest subiect

Banuiesc ca va referiti la cablul de coborare (feeder).Presupun ca ansamblul TX-CABLU-ANTENA este adaptat la 50 de ohmi.Lungimea cablului nu modifica nimic daca antena are un SWR corect in banda utilizata(Z=50).La antenele yagi se folosesc bucati de cablu de o anumita lungime numai pentru constructia sistemului de adaptare/simetrizare, sinfazare.Aveti probleme daca lungimea cablului modifica SWR citit pe reflectometru.Concluzia: nu conteaza ce lungime are feederul.Folositi RG214 si mufe N. RG-58 este util numai pe lungimi scurte si unde se cere flexibilitate.

Link spre comentariu

Multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Citeam pe net ca lungimea cablului de antena (nu neaparat Yagi) trebuie sa fie multipli de 1/2 lambda si asta se calculeaza cu o anumita formula tinand cont de frecventa de lucru a antenei ,pe mine ma intereseaza banda de 2m. Factorul de scurtare la coax.RG 214 fiind 0,66. Daca mai aveti detalii va rog postati aici. Cu multumiri, 73 !

Link spre comentariu

Salut,pentru alimentarea antenelor in serviciul de radioamator se folosesc de obicei 2 tipuri de linii (indiferent daca sunt coaxiale sau bifilare, scarita, etc) : LINII ADAPTATE si LINII ACORDATE. In cazul liniilor adaptate, emitatorul are la borne impedanta x (de obicei 50 ohmi), cablul are tot impedanta X (50 ohmi) si antena are la bornele sale (sau ale balunului) tot impedanta X. In acest caz lungimea coaxialului nu mai conteaza IN CEEA CE PRIVESTE ACORDUL sistemului, ea conteaza doar in ceea ce priveste pierderile pe cablu. In aceasta situatie cablul nu radiaza energie RF, ci doar o transfera antenei. Este ceea ce BodoRF si eu la fel iti recomandam sa folosesti.Daca sistemele componente (transceiver, cablu sau antena) au impedante diferite, lucrurile se schimba radical, linia transformandu-se in linie acordata, si atunci lungimea ei conteaza. Din pacate de cele mai multe ori acesta este tipul de antene intalnit in special in unde scurte, cablul radiaza energie RF mai mult sau mai putin. Sigur, nu intru in detalii, dar in acest caz se recomanda multipli de lambda/2 la linia de coborare. Iti recomand sa citesti mai mult in acest domeniu, Radu Ianculescu - Manualul radio amatorului incepator fiind o buna sursa pentru inceput.Succese! - YO6PMX - Marcel

Link spre comentariu

Daca aveti antena Yagi in UHF si aveti cu ce acorda impedanta ans. antena/coaxial care intra in receptor/emitator, atunci nu mai este importanta lungimea cablului coaxial.In HF lucrurile stau cam la fel, numai ca aici aveti intotdeauna un BAA (antena tuner) la dispozitie.Pentru antenele in UHF, lambda/4 sau lambda/2, sau alte tipuri de antene baston cu castig, lungimea de coborare a coaxialului este determinanta, deoarece aceste antene se livreaza din fabrica (atunci cand le cumparati) gata acordate pe frecventa de lucru (sau o banda de max. 10MHz) - in aceste cazuri nu este bine sa scurtati sau sa lungiti coaxialul deoarece se modifica si WSVR-ul.Si chiar atunci cand le executati home/made trebuie sa tineti cont de calculul lungimii coaxialului, si de tipul antenei baston pe care o construiti, si mai mult se va verifica cu un reflectometru WSVR-ul rezultat.Acest lucru este valabil in UHF atunci cand ansamblul antena/coaxial se introduce direct in intrarea statiei de 50 ohmi.P.S. In CB la antenele cumparate din comert cu coaxialul aferent gata mufat, se aplica aceleasi reguli.

Link spre comentariu

In general se recomanda ca la emitatoare lungimea cablului sa fie multiplu impar de lambda/4 inmultit cu factorul de velocitate al cablului .In felul acesta impedanta de la antena se "transfera" la aparatul de masura corect.

Link spre comentariu

In general se recomanda ca la emitatoare lungimea cablului sa fie multiplu impar de lambda/4 inmultit cu factorul de velocitate al cablului .In felul acesta impedanta de la antena se "transfera" la aparatul de masura corect.

Cred ca e vorba de multiplu par de lambda/4, adica multiplu de lambda/2. Multiplul impar de lambda/4 inverseaza impedanta, adica transforma scurt-circuitul in gol si reciproc.
Link spre comentariu

De multiplu par lambda/2 citeam si eu pe net.Dar uite ,rog raspuns la o intrebare : cum se procedeaza practic in acest caz atunci cand nu am(ca nu am) SVR-metru sau analizor de antena sau altceva pentru masurarea pierderilor intre statia Rx-Tx si antena,cum se poate verifica intensitatea cimpului rf. de-a lungul cablului coaxial de 50 ohmi cu ajutorul unui bec sau tub cu neon,cineva care a facut practic acest lucru.Ma intereseaza banda de 2m. Doresc ca tot ce "scoate" (Tx) emitatorul sa ajunga la borna antenei. Cu multumiri si 73!

Link spre comentariu

Hm, destul de nasol cand nu ai si nici nu ai de la cine sa ceri... Eu am cerut un analizor care stie si VHF de al amicul yo6osc... cand mi-am facut j-pole-ul si l-am adus la 1:1 exact cu 50 ohmi. In principiu swr-ul il poti "vedea" si cu un banal swr-metru de CB, doar ca indicatia nu va fi corecta, dar pe tine te intereseaza sa o scoti cat mai mica, deci nu neaparat te intereseaza valoare absoluta. In ceea ce priveste radiatia coaxialului, ea poate fi masurata cu un tor de ferita care merge in frecventele respective, pe care bobinezi vreo 6-10 spire, infasurarea o pui in paralel cu un rez. de 50 ohmi (obligatoriu!) si apoi o redtesezi cu o dioda schottky si afizesi tensiunea pe un microampermetru. Introduci coaxul pe mijlocul porului si te plimbi cu acest "detector de camp" de-a lungul cablului si vezi radiatia parazita.

Link spre comentariu

De multiplu par lambda/2 citeam si eu pe net.

Nu trebuie sa fie multiplu par de lambda/2. Orice multiplu par sau impar de lambda/2 duce la acelasi rezultat. Ganditi-va ca daca lambda/4 inverseaza, doua tronsoane inseriate de lambda/4 inverseaza de doua ori, adica aduc impedanta la valoarea initiala. Dar 2*lambda/4=lambda/2, deci orice multiplu de lambda/2, fie el par sau impar, face acelasi lucru. Am neglijat pierderile in toata ciorba asta.Cat despre punte pentru masurat VSWRul, este foarte usor de facut. Nu va trebuie decat o bucata de cablaj si sa respectati dimensiunile din proiect. Este adevarat ca trebuie echilbrata dupa ce o construiti, ca altfel nu masoara corect, dar asta se face o singura data. Dupa aia o puteti folosi ani de zile. Eu am un reflectometru de scurte pe care l-am echilibrat acum multi ani si nu am mai umblat la el. Pe sarcina artificiala reflectata e zero in ambele directii, asa cum trebuie sa fie.
Link spre comentariu

Un radioamator trebuie sa aiba un reflectometru sau un analizor de antene, in benzile HF/VHF/UHF, altfel risca sa prajasca finalii statiei.

Chiar si reflectometrele facute home/made sunt utile, deoarece aici nu trebuiesc niste valori precise, ci se face un raport intre cele doua valori masurate (respectiv directa si reflectata) pe unitatile de masura pe care le aveti pe reflectometru (evident ca ar fi bine sa fie calibrat dupa unul profesional, dar in lipsa merge si asa).

Graficul si formula de calcul le gasiti aici :

 

http://i41.tinypic.com/v3kdva.jpg

 

Ca sa nu mai calculati, va orientati direct dupa grafic.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Din ce am vazut pe o instalatie facuta de crown cu blf278, coaxialul model rg213 avea pana la spliter valoare multipla lambda, ex orion 91,7 (44.25M, suma de 14 ori lambda). Deci pare a fi circuit acordat de trebuie cablul calculat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări