Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cu ce sa alimentez 4 ipa 400 ?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Fara a lua in calcul Distorsiunile si alte detalii in privinta modulelor colegului, calculand la 60% randamentul clasei AB avem urmatoarele calcule:40% din 400=160w..pierderea prin caldura...datorata clasei AB400w+160w=560w...puterea necesara unui modul4 module x 560w= 2240w(puterea necesara utila pentru 4 module)Datorita caracterului sunetului parerea mea ca in regim muzical sursa nu va fi incarcata cu mai mult de 1500w...Pentru cei mai "nesatui" o sursa(liniara sau in comutatie) de 2.5kw cu secundarul +/-70v cred ca e mai mult decat ok...O zi buna...*Matematica asta :nas: :nas:

Link spre comentariu

Randamentul ar fi ok, numai ca este gresit aplicat, adica ai nevoie de o putere utila de 400W pe sarcina si la un randament de 60% iti trebuie o sursa de 400W/0,6...rezultatul este simplu de dedus, si intr-adevar avand in vedere regimul muzical un 2,5KW cred ca ar fi totusi suficient, oricum chiar si asa traful va fi unul masiv si foarte scump.

Link spre comentariu

Mie ...vocile din cap imi spun asa....La un randament de 10%(vorbind in audio) 10 la suta iese pe unde trebuie ceilalti 90% se pierd(prin caldura de obicei)...Facand analogie la clasa AB...tind sa cred ca calculul meu este corect..Ca exemplu...la o clasa D..cu randamentul sa zicem 90%...90% se duce unde trebuie...adica in difuzor iar ce a ramas se disipa(caldura) adica 90%Atentie...producatorul precizeaza ca PUTEREA DE IESIRE..sau cum vreti sa ii ziceti...este de 400w...adica cei 60% din randament.. :ras: :ras: doamne ce calcule am ajuns sa facem...

Link spre comentariu

@ionu7z1992 e o chestie de conceptie, hai sa luam un exemplu simplu, ce este randamentul mai exact? este raportul dintre puterea oferita catre sarcina si cea consumata de circuit de la sursa, si cum se afla? simplu R=Pout/Pin, unde R reprezinta randamentul, Pout este puterea oferita sarcinii si Pin este puterea consumata, si sa zicem ca ai un amplificator din asta care ofera 400W in boxe si pentru asta sa zicem ipotetic ca el consuma de la sursa 650W, care este randamentul? simplu 400/650=0,615, ce reprezinta acea cifra? este exact randamentul adica din puterea consumata de la sursa de catre amplificator doar 0,6*Pin se livreaza catre sarcina, adica 60%, e simplu.

Link spre comentariu

Nici o problema, oricine greseste, asa cum am zis este o chestiune de conceptie, despre cum privesti lucrurile, matematica poate parea uneori tare complicata dar cu ceva imaginatie si multa rabdare este de fapt chiar simpla uneori. Ma bucur ca s-a lamurit chestia asta insa mai trebuie sa atrag atentia asupra altui lucru, nu poti pretinde o putere audio utila de 2000W si sa te astepti la un consum sub aceasta cifra, asta ar face randamentul supraunitar, ceea ce evident ca este imposibil. De acord muzica nu extrage in ritm continuu curentul dar atunci cand se ajunge la puterea respectiva pe difuzor se face printr-un varf anume de curent care varf atunci trebuie asigurat de catre sursa, deoarece altfel sarcina nu va putea primi varful ala de curent necesar pentru atingerea unei puteri cerute, si aici vorbim mai ales de gama de joase audio unde are loc consumul predominant, fara curent suficient tensiunea va scadea mult si implicit si puterea, deci nu vei putea ajunge la cei 400W.Pe scurt, asa cum Indy a mentionat un minim de 2,5KW cred ca ar fi ok, preferabil ceva mai mult tocmai pentru a evita caderile importante de tensiune in volum ridicat.

Link spre comentariu

intentionez sa le folosesc la sonorizari eu ma gandeam la ceva gen 4 carcase,1 pentru fiecare si trafu in carcasa separata pentru a nu mai avea treaba cu campul electromagnetic creeat,si din el intru in fiecare amplif cu 3 fire,fiecare amplif avand redresare si filtrare proprie DAR tot aud vorbinduse de surse smps care pare mult mai eficienta si usoara dar si totodata foarte fragila pe langa un transformator (parerea mea ) deci unde as gasi astfel de surse eventual de vreao 600w buc tot ce am gasit eu este de maxim 24 v nu mai zic ca trabuie 2 iesiri simetricesi inca o intrebare am un amplif cu 2 kituri cu tda 7294 punte care merg impreuna cu niste difuzoarea de 4 ohmi + o bobina care ajunge undeva la 5 6 ohmi impreuna (pentru ca tda punte nu poate duce in nici un chip 4 ohmi as vrea sa fac o modificare ce imi recomandati?ori sa pun difuri de 8 ohmi ori sa pun 2 de 4 ohmi in serie eu presupun ca se va auzi mai tare 2 buc de 4 ohmi in serie,voi ce parere aveti?

Link spre comentariu

intentionez sa le folosesc la sonorizari eu ma gandeam la ceva gen 4 carcase,1 pentru fiecare si trafu in carcasa separata pentru a nu mai avea treaba cu campul electromagnetic creeat,si din el intru in fiecare amplif cu 3 fire,fiecare amplif avand redresare si filtrare proprie DAR tot aud vorbinduse de surse smps care pare mult mai eficienta si usoara dar si totodata foarte fragila pe langa un transformator (parerea mea ) deci unde as gasi astfel de surse eventual de vreao 600w buc tot ce am gasit eu este de maxim 24 v nu mai zic ca trabuie 2 iesiri simetricesi inca o intrebare am un amplif cu 2 kituri cu tda 7294 punte care merg impreuna cu niste difuzoarea de 4 ohmi + o bobina care ajunge undeva la 5 6 ohmi impreuna (pentru ca tda punte nu poate duce in nici un chip 4 ohmi as vrea sa fac o modificare ce imi recomandati?ori sa pun difuri de 8 ohmi ori sa pun 2 de 4 ohmi in serie eu presupun ca se va auzi mai tare 2 buc de 4 ohmi in serie,voi ce parere aveti?

Spune-mi ce sursa doresti si se rezolva, putere pina in 4500W.Te poti uita un pic, aici, pina la sfirsitul threaduluiviewtopic.php?f=41&t=101426&start=60Discutam detaliile pe PM.
Link spre comentariu

@stefanstudio ori ca pui difuri de 8 Ohm ori ca folosesrti de 4 ohm cate 2 in serie tot aia e, ampliful va vedea tot sarcini de 8 Ohm si puterea va fi tot aia pe fiecare.Pe de alta parte avantajul principal SMPS-urilor fara de varianta simpla cu traf toroidal, punte si conzi nu este eficienta ci volumul mult mai mic, greutatea mult redusa si costurile deasemenea uneori mult mai mici, eficienta unui traf toroidal de calitate poate ajunge si la 90% sau chiar peste, ceea ce nu este la indemana pentru orice tip de sursa in comutatie in schimb celelalte avantaje compenseaza fara echivoc alegerea comutatiei in ciuda complexitatii sale.

Link spre comentariu

ma gandesc ca nu e acelas lucru 2 difuri de 4 sau unu de 8 ohmi daca iei in seama ca eu inseriez cu cele de 4 ohmi cate o bobina casa le aduc la 5 6 ohmi sa poata lucra cu tda 7294 punte deci pe acea bobina se pierde putere degeaba eu ma gandeam ca 2 adica 4 difuri de 4 ohmi puse in serie cate 2 sar auzi mai tare decat 2 de 8 ohmi chiar daca lise aplica aceeasi putere muzicala volumul decibelilor ar fi mai mare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări