Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cu ce sa alimentez 4 ipa 400 ?


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Prin 4 IPA400 inteleg 4 module corect? asta ar insemna o putere audio totala de 2Kw si deci o sursa de minim 3,2Kw, un singur traf de 2x50Vca 32A sau 2 trafuri de aceleasi tensiuni la 16A, indiferent de variante treaba coasta tare mult, desi probabil varianta cu 2 trafuri poate ca ar costa mai mult.

Link spre comentariu

pai alea nu scot mai mult de 300w dupa mine dar am zis asa ca alea scot 400 deci sa consume undeva la 500w unu deci 2kw pentru toate 4 dar e usor de zis atata putere din gura poate gasesc 2 trafuri de 5...6 sute am unul intro statie are cam 600w alimentez cu el 2 module cu tda7294 in punte ma gandesc ca daca mai gasesc unu las putea scoate si folosi la ipa 400

Link spre comentariu

Numele modulelor este IPA 400 corect? alimentarea se face la +/-70Vcc corect? au cate 4 perechi de finali, corect? atunci teoretic puterea utila pe sarcini de 4 Ohm este aproximativ 400W si de la cifra asta pornesti in dimensionarea sursei de alimentare, ei bine consumul de la sursa nu se aproximeaza asa dupa ureche ci este unul dictat in mod direct de catre randament care la clasa asta este de aproximativ 60-65%, asta pentru 2KW putere audio utila inseamna o sursa de minim 3,2KW. Imi pare rau daca cifra te dezamageste dar asta este realitatea si nu prea poate fi ocolita.

Link spre comentariu

Pai tocmai, ca electronica nu se bazeaza pe cifre aproximate ci pe calcule exacte, si randamentul ala nu este unul aproximat ci este binecunoscut pentru clasa asta, pe de alta parte orice TDA7294, sau mai bine zis orice amplificator cu el, indiferent de configuratie, nu se poate compara cu IPA400 din nici un punct de vedere, si evident nici cat priveste sursa pentru alimentare, nici tensiuni si nici curent astfel incat nu poti alimenta cu sursa folosita in mod normal la TDA7294, module de IPA400, diferenta este prea mare.

Link spre comentariu

Si ce este muzica daca nu o adunatura de sinus oarecum amestecate? Ca doar nu vorbim despre rampa sau dreptunghi... si daca vrei semnal util pe boxe de 400W atunci trebuie sa ii dai curentul necesar pentruca 400W inseamna un anumit varf de putere care evident consuma pentru asta un anumit varf de curent si implicit intra in vigoare un anumit randament, si ma indoiesc temeinic ca poti avea clasa B/AB cu randament 80%,

Link spre comentariu

Ce treaba are THD-ul cu puterea necesara de la sursa? Armonicile si zgomotul lor sunt una, curentul necesar pentru o anumita putere este cu totul altceva, este drept ca filtrajul poate reprezenta o rezerva de energie ( de fapt asa si este ) insa el nu poate compensa o sursa slaba, ar trebui sa fie o capacitate imensa, pe de alta parte doar marind alimentarile nu inseamna in nici un caz ca poti micsora curentul, aici nu vorbim despre comutatie, ci despre clasa AB care se vrea a fi una liniara, sau cat mai aproape de liniarul perfect astfel incat cu cat maresti tensiunile cu atat sarcina va cere si mai mult curent, asta este cat se poate de evident, nu poti evita neplacerile acestei clase oricat de multi ti-ai dori sau ai crede ca e posibil...indicat ar fi sa nu se incurajeze dezinformarea celor mai putin experimentati...Insa in fine cum spui tu @indyy.

Link spre comentariu

Ce treaba are THD-ul cu puterea necesara de la sursa?

Eu zic ca are, cu cat sursa e mai mica cu atat amplif v-a distorsiona mai repede.Stai linistit ca nu incurajez pe nimeni sa faca nimic, eu doar i-am dat o solutie la nelamurirea dansului din punctul meu de vedere. Daca vrea sa tina cont de ea...bine, daca nu....nu. Sunt bani lui si el stie mai bine cum sa-i cheltuie.Revin cu intrebarile....Ce carcasa aveti? Racire? Filtraj?
Link spre comentariu

THD<=>Total Harmonic Distorcion, cu alte cuvinte este vorba despre neliniaritati introduse peste semnalul original de catre componentele ce-l modifica, dar chiar si asa cum spui, necesitatea unei surse cat mai solide se subantelege ca este cu atat mai importanta. Orice proiectare corecta pleaca de la asazisul worst case scenario, se pleaca de la maximul posibil atat de stres cat si de consum, se incearca anticiparea cator mai multe variabile pentru a proiecta ceva eficient si fiabil, ori sa folosesti o sursa subdimensionata deliberat nu mi se pare o ideie stralucita, nu sunt convins cat ar conveni faptul ca la volum ridicat ( spre exemplu la un chef ) sa descoperi ca de fapt nu te poti folosi de amplificator deoarece tensiunea cade prea mult in sarcina si evident sunetul este foarte distorsionat, si aici nu mai vorbim doar de armonici.

 

In situatia de fata tind sa fiu de acord cu @maxente in ideea ca ar fi mai indicat axarea pe alimentare din SMPS, sunt destul de sigur ca costurile ar fi mai reduse fata de varianta pe traf de retea, sa nu mai vorbim de greutatea mult redusa a amplificatorului...dar asa cum spui si tu sunt doar niste ideie tot ce spunem noi aici, ne prezentam fiecare punctul de vedere, unele mai subiective altele mai obiective, alegerea in final apartine tot autorului temei :da

Link spre comentariu

Problema se poate simplifica in doua feluri:1 - Se folosesc doua carcase, indiferent de tipul de alimentare si racire. In acest mod se poate obtine maximul de putere din module fara a avea un aparat dificil de ridicat (necesar :rade: 2 oameni )2 - In functie de puterea pe care doreste Stefanstudio sa o obtina (pe o anume impedanta), se pot [re]dimensiona atat alimentarea cat si racirea necesara.Aici trebuie facuta obsevatia ca in cazul unei puteri dorite mai mici (sa zicem de exempu 4 x 200W), daca se foloseste o alimentare liniara, ramane necesitatea unui filtraj mare, ceea ce trebuie luat in considerare ca spatiu necesar la montarea intr-o singura carcasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări